Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.566
CHAKA KHANPočetkom osamdesetih, 1984, pojavila se pjesma "I feel for you". Tu pjesmu je za nju napisao Prince, i ona je preko noći postala prvi hit i definitivno ju je proslavila.


Yvette Marie Stevens (kasnije Chaka Khan), rođena je 23. 3. 1953. i odrasla je u Chicago. Već je za ranih godina pokazala velik interes za glazbu tako što je s 11 godina imala grupu pod nazivom Crystalettes. U srednjoj školi je postala član Afro-Arts Theater.
Nekoliko godina kasnije dok je radila na Black Panther's breakfest programu promijenila je ime u Chaka Khan - karakteristično afričko ime.
1969. je napustila srednju školu, te se pridružila grupi Lyfe, a nedugo zatim the Babysitters, dance sastav.
Njen se život nedugo zatim potpuno promijenio, nakon što je upoznala Kevin Murphya i Andrt' Fishera poznatih po sastavu Rufus.
1973. Rufus je postao poznat funk bend, a najviše mu pridonosi darovit glas mlade pjevačice Chaka Khan. Tako je bilo do 1978. kada ona odlazi stvarati samostalnu karijeru.
Producirana od Arif Mardina, njena pjesma "I'm Every Woman" postaje hit.
Napravila je mnoge suradnje s drugim poznatim glazbenicima.
1982. Khan je snimila "Echoes of an Era" - to je jazz kolekcija koja uključuje slavna imena poput Freddie Hubbard, Joe Henderson, Stanley Clarke i Chick Corea, te Lanny White.
1984. godine (godina mog rođenja) Khan je snimila album koji je potresao glazbenu scenu i osvoio Grammy - album se zove "I feel For You".
Chaka Khan je uspješno zadržala popularnost sve do danas, ali najviše do kraja osamdesetih, kada će otići u Europu.
1990. osvaja novi Grammy za pjesmu "I'll Be Good to You", duet s Ray Charlesom.
Danas još uvijek možemo uživati u njenim novim uradcima i fantastičnoj glazbi s vrlo profinjenim i odličnim funky ritmovima.

Izvor: Funky


 
Poslednja izmena od urednika:
Top