Šta je novo?

CG i Slovenija šire saradnju

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
CG i Slovenija šire saradnju

Izvor: Beta, Tanjug

Podgorica -- Predstavnici vlada Crne Gore i Slovenije potpisali su danas više sporazuma o ekonomskoj saradnji dve države, u okviru Poslovnog foruma u Budvi.Predsednici Filip Vujanović i Danilo Tirk kažu da su ekonomski odnosi Crne Gore i Slovenije na kvalitetnom nivou, što potvrđuju uspešne privatizacije i veliki broj slovenačkih kompanija koje posluju na crnogorskom tržištu.
Predsednik Vujanović je kazao da je Slovenija strateški partner Crne Gore."Odnosi Crne Gore i Slovenije uvek su bili srdačni i prijateljski. Privatizacije u kojima su učestvovala slovenačka preduzeća su uspešne i nemamo promašenih investicija. Projekti koje su realizovale kompanije iz Slovenije su završeni blagovremeno i kvalitetno", naveo je on.

Crnogorski predsednik smatra da postoji veliki potencijal za inteziviranje ekonomske saradnje dve države u svim oblastima, a posebno u turizmu i energetici.

Tirk je naveo da je robna razmena dve države dobra, ali i da je saradnja još intenzivnija na području investicija. On je ocenio da velike mogućnosti za unapredjenje saradnje postoje na polju poljoprivrede, informacionih tehnologija i kazina.Slovenci grade toplanu u Mojkovcu

Slovenci će graditi toplanu na biomasu u Mojkovcu, koja će grejati škole, zdravstvene ustanove i druge društvene objekte u tom mestu. Izgradnja toplane je dogovorena u aprilu 2010.

Vlada Slovenije će za projekat vredan 1,1 milion evra osigurati veći deo sredstava. Izvođač radova je slovenačka kompanija Eko-ideja koja će dobiti pravo upravljanja toplanom i celim sistemom na 20 godina.

Tim projektom Slovenija ispunjava obaveze preuzete na konferenciji o klimi u Kopenhagenu održanoj 2009. godine, kada je prihvatila da pomogne zemljama u razvoju koje se suočavaju sa klimatskim promenama. Detalji projekta znaće se do kraja godine.
 
Top