Šta je novo?

CG emituje rubaljske obveznice

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]CG emituje rubaljske obveznice
[/h] Izvor: Tanjug

Moskva -- Ministarstvo finansija Crne Gore planira emisiju državnih obveznica nominovanih u ruskim rubljama i tim povodom se već konsultovalo sa ruskim kolegama.

Konačna odluka o plasmanu vrednosnih papira još nije doneta i za sada se ne navodi visina emisije crnogorskih obveznica niti njihov očekivani prinos.
Moskovski mediji navode da će se najverovatnije obveznice staviti u promet na ruskoj ujedinjenoj berzi MMVB-RTS, ali u crnogorskom ministarstvu su naglasili da ruske berze nisu i jedino moguće mesto za plasman obveznica.
Rubaljske obveznice u Rusiji je do sada plasirala samo Belorusija. Trgovanje ovim vrednosnim papirima na Moskovskoj medjubankarskoj deviznoj berzi (MMVB) pokrenuto je u januaru 2011. godine.

Zainteresovanost za plasman na ruskom tržištu kapitala pokazivao je i Azerbejdžan, ali pregovori Moskve i Bakua su se završili bez rezultata.

Ruski finansijski eksperti, međutim, nemaju visoko mišljenje o potencijalnom zajmoprimcu, ukazujući da dolazak marginalnih, kao što je Crna Gora, ne menja investicionu klimu zemlje.

"Ako se pogleda dinamika evroobveznica Crne Gore (u prometu je četvorogodišnji plasman sa otplatom 2016. godine) njihov prinos je porastao sa sedam na deset odsto. Ukoliko se prinos konvertuje u evro, on je isti kao kod trećerazrednih rubaljskih obveznica", kaže direktor sektora za strategiju na tržištu finansijskih instrumenata ruske VTB banke Nikolaj Podguzov.

On smatra da ruski investitori neće biti zainteresovani za crnogorske obveznice, što će dodatno opteretiti organizatore plasmana.

Predsednik ruske Federalne službe za finansijska tržišta Dmitrij Pankin kaže da su "investitori krajnje odmereni prema kupovini takvih obveznice, s obzirom da rizici pojedinih zemalja rastu i finansijsko stanje mnogih izaziva ozbiljnu zabrinutost".

 
Top