CG dobija Vojno obaveštajnu službu

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
CG dobija Vojno obaveštajnu službu





Izvor:
B92.net



Podgorica -- Vlada Crne Gore utvrdila je izmene Zakona o odbrani kojima je predviđeno formiranje vojne obaveštajne službe u okviru Ministarstva odbrane.

Izmenama zakona je predviđeno formiranje posebne organizacione jedinice za vojno-obaveštajne poslove u okviru Ministarstva odbrane, koja će imati i obavezu da obezbedi adekvatnu civilnu kontrolu ovih poslova u Vojsci Crne Gore (VCG), njihovo usmeravanje i nadgledanje, saopšteno je nakon sednice crnogorske Vlade.



6054275954f11473a98b9a706895044_orig.jpg


Navodi se da je formiranje vojne obaveštajne službe deo nastavka evroatlantskih integracija i stvaranja uslova za efikasno obavljanje misija i zadataka crnogorske Vojske.

Izmenama Zakona o odbrani, kako je saopšteno, obezbediće se pravni okvir za razvijanje vojno obaveštajnih, kontraobaveštajnih i bezbednosnih sposobnosti u Ministarstvu odbrane i VCG.

"Nova zakonska rešenja, usklađena sa savezničkim standardima, otvoriće mogućnost za razmenu prikupljenih vojno-obaveštajnih informacija i podataka sa partnerskim oružanim snagama, što je posebno značajno zbog učešća jedinica VCG u mirovnim misijama u inostranstvu", navodi se u saopštenju. Obaveštajne poslove u Ministarstvu odbrane i VCG do sada je obavljala Agencija za nacionalnu bezbednost.

Vlada Crne Gore je na sednici takođe imenovala Biljanu Šćekić za vršioca dužnosti direktora Uprave carina, nakon što je ranijeg prvog čoveke te službe Božidara Vuksanovića imenovala za direktora Uprave policije.
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Crna Gora dobila vojnu obaveštajnu službu










Izvor:
Blic.rs







Crnogorski parlament usvojio je danas izmene Zakona o odbrani, kojima je predviđeno formiranje vojne obaveštajne službe u okviru Ministarstva odbrane.


49935_prisluskivanje01-blic-andrej-isakovic_f.jpg



Iz crnogorske vlade ranije je saopšteno da je formiranje vojne obaveštajne službe deo nastavka evroatlantskih integracija i stvaranja uslova za efikasno obavljanje misija i zadataka Vojske Crne Gore (VCG).

Izmenama Zakona o odbrani, kako je saopšteno, obezbediće se pravni okvir za razvijanje vojno obaveštajnih, kontraobaveštajnih i bezbednosnih sposobnosti u Ministarstvu odbrane i VCG.


"Nova zakonska rešenja, usklađena sa savezničkim standardima, otvoriće mogućnost za razmenu prikupljenih vojno-obaveštajnih informacija i podataka sa partnerskim oružanim snagama, što je posebno značajno zbog učešća jedinica VCG u mirovnim misijama u inostranstvu", navodi se u saopštenju.


Obaveštajne poslove u Ministarstvu odbrane i VCG do sada je obavljala Agencija za nacionalnu bezbednost.
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Vučinić imenovan za šefa crnogorske tajne službe













Izvor:
Novosti.rs







Vlada Crne Gore imenovala je u četvrtak dosadašnjeg ministra odbrane Bora Vučinića za novog direktora Agencije za nacionalnu bezbednost.

PODGORICA - Vlada Crne Gore imenovala je u četvrtak dosadašnjeg ministra odbrane Bora Vučinića za novog direktora Agencije za nacionalnu bezbednost .



bora_310x186.jpg



Prema zakonu, direktora ANB imenuje vlada Crne Gore, uz prethodno mišljenje parlamenta. Skupština Crne Gore dala je u sredu, većinom glasova, pozitivno mišljenje na predlog da se Vučinić imenuje za šefa crnogorske tajne službe.

Predlog za izbor Vučinića podržali su poslanici Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke i albanskih nacionalnih partija, predstavnici opozicije bili su protiv, a Socijaldemokratske partije uzdržani. Opozicija je navela iz principijelnih razloga ne može podržati Vučinićevu kandidaturu, jer je ANB i dalje tajna politička policija. Predsednik Pokreta za promene Nebojša Medojević kazao da Vučinić nije kompetentan da vodi ANB, jer nije školovan za takav posao.

ANB treba da vodi profesionalac, a ne partijski činovnik , naveo je on. Dosadašnji direktor ANB Vladan Joković podneo je 26. decembra neopozivu ostavku na tu funkciju, iz, kako je naveo, ličnih razloga. U crnogorskoj javnosti ostavka prvog čoveka tajne službe dovođena je u vezu sa neefikasnosću sistema bezbednosti da rasvetli aferu listing . Crnogorski premijer Igor Lukšić prethodno je " izrazio sumnju da će istraga o aferi listing imati rezultata", a kao razlog je naveo "deficit funkcionalnosti službi bezbednosti".

Nakon toga, Joković je podneo ostavku, a došlo je i do promene na čelu Uprave policije Crne Gore, pošto je dotadašnji direktor Veselin Veljović postavljen na novu funkciju imenovan je za savetnika za bezbednost crnogorskog predsednika, a na čelu policije nasledio ga je poslanika DPS-a Božidar Vuksanović.
 
Natrag
Top