CG brine plan za albansku nuklearku

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]CG brine plan za albansku nuklearku
[/h] Izvor: Vijesti


Podgorica -- Građani Crne Gore bi trebalo da odlučuju o izgradnji nuklearne elektrane, koju u Skadru planira da izgradi Albanija, kažu u Crnoj Gori.

15825341034f341fa2bbd70930361581_640x360.jpg


Direktorka Agencije za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović kaže da Albanci nisu ispoštovali, niti postupili u skladu sa međunarodnom ESPO konvencijom, po kojoj države bez konsultovanja sa susedima, ne mogu graditi projekte koji utiču na životnu sredinu regiona.
“Za takav plan i mi bi morali da organizujemo javne rasprave, a kako sada stvari stoje naša javnost nije spremna da podrži odluku o izgradnji nuklearne elektrane u neposrednoj blizini. Osim toga naša zemlja je i zabranila promet nuklearnih materijala, osim za naučno – istraživačke delatnosti”, kazala je Pejović.

Iako je albanski premijer Salji Beriša pre nekoliko meseci, dok je boravio u Crnoj Gori, kazao da su za neko vreme odloženi planovi o izgradnji nuklearne elektrane, Pejović smatra da izjave najviših zvaničnika Albanije govore da nisu odustali od korišćenja te vrste energije.

Pejović je kazala da su Albanci već neko vreme radili na fizibiliti studiji, kako bi vidjeli kakva je ekonomska, kadrovska i investiciona projekcija koštanja izgradnje nuklearnih elektrana

“Tačno je da su se zaustavili nakon priče o Fukušimi, jer je nakon incidenta traženo od svih drugačije usmerenje i promišljanje u toj oblasti”, kazala je ona.

Beriša je prilikom posete Crnoj Gori kazao da je “nuklearna energija najčistija i najispilativija”, ali da je projekat na čekanju.

"Kao što je poznato ta oblast je poznata po tektonskim pomjeranjima. Taj projekat smo stavili sa strane dok nauka ne da odgovore i ne riši nedoumice", kazao je Beriša.

Planirana nuklearna elektrana bila bi vazdušnom linijom udaljena 50 kilometara od Podgorice, a ranije je upozoreno da bi taj projekat doveo u pitanje bezbedonosno stanje u čitavom regionu.

 
Natrag
Top