CG BBC-ju: Nismo mafijaška država

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]CG BBC-ju: Nismo mafijaška država
[/h] Izvor: Tanjug



Podgorica -- Ambasada Crne Gore u Velikoj Britaniji zatražila je ispravku od uredništva BBC-ja, zbog emisije u kojoj je Crna Gora okarakterisana kao mafijaška država.

3505841054fc906700897d142772579_368x276.jpg
U reagovanju Ambasade se navodi da je u emisiji Bi-Bi-Sija iznet niz neistinitih i neargumentovanih tvrdnji, a Crna Gora je okarakterisana kao mafijaška država, oslanjajući se isključivo na informacije dobijene od organizatora antivladinih protesta u Podgorici.
Iz crnogorske vlade je saopšteno da se u reagovanju Ambasade podseća da Crna Gora, prema različitim međunarodnim pokazateljima, ostvaruje napredak u praktično svim oblastima.

"Snažno se protivimo jednostranom i pristrasnom tonu čitavog izveštaja i načinu na koji je Crna Gora predstavljena kao mafijaška država jedino na osnovu informacija dobijenih od aktivnih učesnika, odnosno organizatora trenutnih antivladinih protesta", navodi se u reagovanju.

U reagovanju Ambasade navodi se čitav niz primera kršenja kodeksa Britanskog regulatornog tela za elektronske medije "Ofkom".

"Neistiniti su navodi da je bivši premijer Milo Đukanović naredio granatiranje Dubrovnika, da aktuelni predsednik vlade Igor Lukšić svog prethodnika oslovljava upotrebljavajući njegovu pređašnju titulu i da je navodno priznao da je raniji premijer kontroverzan", piše u reagovanju.

Ambasada Crne Gore, takođe, demantuje da je vlada snosila sve troškove kredita datog Prvoj banci, navodeći da je upravo Lukšić u delu emisije, za koji je uredništvo emisije Bi-Bi-Sija odlučilo da ne emituje, kazao da je ta komercijalna banka na vreme vratila čitav iznos kredita.

"Najočigledniji primer kršenja novinarske etike je etiketiranje Crne Gore kao mafijaške države. Neistinito je i nepravedno nazvati zemlju sa najmanjom stopom kriminala u Evropi u 2011. godini mafijaškom državom, zbog tvrdnji o malverzacijama uprave jedne privatne komercijalne banke iz 2008. godine", navodi Ambasada.

Kako se ističe, autori emisije Bi-Bi-Sija su objavili netačne, obmanjujuće ili iskrivljene informacije, i time prekršili britanski novinarski kodeks.

"Iako možemo da razumemo jednostrani stav autora o politici EU i korišćenje Crne Gore u negativnom kontekstu evro-skepticizma, to ipak ne opravdava to što nisu proverili činjenice, nisu rekli istinu i nisu napravili jasnu razliku između komentara, pretpostavke i činjenice", ističe se u reagovanju Ambasade
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
BBC neće da se izvini Crnoj Gori

[h=1]BBC neće da se izvini Crnoj Gori
[/h] Izvor: Vijesti, Mondo



London, Podgorica -- Iako je Ambasada Crne Gore od BBC-a tražila ispravku i objašnjenje zbog tekstova o Crnoj Goro kao mafijaškoj državi, iz te kuće rečeno da ostaju pri toj priči.

11185088444fd066f939074192285071_368x391.JPG

"Sporni" tekst na BBC-ju
"Pripremamo detaljan odgovor Vladi Crne Gore i uskoro ćemo ga objaviti", rekli su podgoričkim Vijestima ljudi iz BBC-a.
U pismu Ambasada u Londonu navodi se da je u emisiji BBC-a izneto niz neistinitih i neargumentovanih tvrdnji o Crnoj Gori, što je BBC negirao.
"Smatramo da nismo prekršili nijedan princip profesionalog kodeksa i novinarske etike“, nezvanično kažu iz BBC-a.

Vladi Igora Lukšića je naročito zasmetao način na koji je BBC okarakterisao Crnu Goru kao "mafijašku državu", za šta iz BBC-a kažu da je kvalifikacija preuzeta iz Forin Afers magazina koji je ranije pisao o tranzicionoj Crnoj Gori.

Vijestima je iz BBC-a nezvanično rečeno i da intevjuisanje premijera Lukšića nije način davanja legitimiteta seriji tekstova istraživačke mreže OCHRP o korupciji u vrhu vlasti, kako je crnogorska Ambasada navela u pismu.

"Za Crnu Goru je pitanje korupcije ključno za dobijanje pristupnih pregovora sa EU i treba očekivati da čujemo što premijer misli o tome", kažu oni.

Iz britanske medijske kuće susret sa premijerom Lukšićem i snimanje priloga opisuju kao pozitivno iskustvo u kojem su im značajno pomogli sagovornici - organizatori antivladinih protesta.

Paraleno sa pričama o Crnoj Gori kao mafijaškoj državi, koja je ovih dana popularna u nekim vodećim zapadnim medijima, ide i "slučaj Keljmendi".

Demokratska partija socijalista nije se ogradila od podrške kontroverznog biznismena Nasera Keljmendija ni kada su SAD zatražile da mu se zamrzne imovina zbog povezanosti s kriminalom, pišu Vijesti.

Portparol DPS-a Časlav Vešović kaže da je slučaj Keljmendi posao nadležnih državnih organa i da je za ovu stranku korisna međunarodna komunikacija Uprave policije Crne Gore.

On je rekao da povezanost DPS-a sa Keljmendijem neće uticati na poziciju stranke, čiji rejtinig "bezuspješno pokušavaju da unize neki mediji, dio NVO i opozicija, tako što bez ikakvog osnova, najčešće u proizvoljnim konstrukcijama, pojedine osobe dovode u vezu sa DPS-om".

U Pokretu za promene i Mreži za afirmaciju nevladinog sektora smatraju da upozorenje Vašingtona potvrđuje da će najuticajnije zemlje stati na stranu onih koji se bore protiv organizovanog kriminala i njihovih zaštitnika.

Uprava policije saopštila je da je Interpol obavestio o odluci Centralne banke SAD da će američke vlasti tražiti blokadu Keljmendijeve imovine i novčanih transakcija, nakon čega se o tome izjašnjavaju nadležna tela EU.

Posle toga je na Crnoj Gori da odluči da li će, kao država kandidatkinja za članstvo u EU, prihvatiti preporuku Unije.

Keljmendi pripada klanu organizovanog kriminala na čijem se čelu nalazi Ramuš Haradinaj i glavni je finansijer i organizator prometa opijata, naročito kokaina i heroina, koji u Peć stižu autobusima iz Carigrada i iz Albanije, a zatim dopremaju u zemlje zapadne Evrope.
 
Natrag
Top