Šta je novo?

Češka testira novi saobraćajni znak

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Ministarstvo saobraćaja protiv GPS sistema

Češka testira novi saobraćajni znakBeta | 08. 07. 2011. - 15:35h

Češke vozače je na glavnoj saobraćajnici, autoputu između Praga i Brna, iznenadio novi saobraćajni znak - precrtani simbol za satelitsku navigaciju koji im poručuje da ne veruju svom GPS-u koji većina Čeha koristi.

255x160_692-gps_ceska.jpg


Češko Ministarstvo saobraćaja je inspiraciju da poruči vozačima da isključe GPS, a uključe mozak, našlo u Belgiji i Holandiji.

Za sada će se znak testirati na onim deonicama gde zbog radova poruke satelitske navigacije ne važe, a mogu i da ugroze bezbednost vozača.

- Statistike saobraćajnih nesreća koje je izazvala slepa vera u satelitsku navigaciju nemamo, ali policija nam je saopštila da se njihov broj povećava- kaže portparol ministarstva Jakub Ptačinjski.

Sledeće mesto na kojem se planira postavljanje novog znaka je most preko Nuselske doline u Pragu, gde autoput prolazi kroz centar grada, a saobraćaj se zbog remonta u oba smera odvija trakama jednog pravca, dok GPS neprestano upozorava vozače da su prešli u suprotnu traku.

Mediji su podsetili i na jednu bizarnu saobraćajnu nesreću koju je skrivila slepa vera u uređaj, tolika da vozač ne veruje svojim očima.

Navigacija je jednog Indijca 2009. godine odvela na deonicu autoputa Prag - Brno koja još nije bila puštena u saobraćaj i pravo u šator sa posluženjem koje je čekalo zvanice za svečano otvaranje narednog dana.
 
Top