Šta je novo?

"Čeri ego 1.3 mt lakšri", najmanje vozilo kineske kompanije na tržištu Srbije

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.556
23. jun 2010. 14:11 | Večernje novosti

Test Novosti: "Čeri ego 1.3 mt lakšri", najmanje vozilo kineske kompanije na tržištu Srbije
KINESKA kompanija "Čeri", na našem tržištu prisutna poslednjih meseci, ponudila nam je, zasad, tri automobila "ego", "tigo" i "tengo".
Za početak, naše test ekipa je odabrala najmanji model iz ponude "ego". A kraj testa bismo mogli odmah da rezimiramo, jednom rečenicom - oni dolaze!
Jasno je svima da je ovo što nam je "Čeri" ponudio samo početak "velikog osvajanja tržišta", ne samo Srbije već i Evrope.
Očekivali ste jeftino, najjeftinije vozilo na tržištu? "Čeri" je "ega" isprva ponudio za nešto više od 8.500 evra! I već na sajmu automobila, u martu, prodao dvadesetak komada. Adut je bila prebogata oprema. Onda je usledilo "skidanje" cene na 7.990 evra, koliko je vozilo koštalo za vreme našeg testa, da bismo dobili obaveštenje da je nova "cifra" samo 7.490 evra sa svim dažbinama!
Dakle, sada je "ego" i cenom veoma jak takmac na našem tržištu.
Šta, zapravo, nudi "ego"?
Vozilo koje smo imali na testu pleni izgledom. Nije ni čudo kada su se Kinezi, mudro, umesto da gube sopstveno vreme u dizajnerskom studiju, okrenuli onome ko to najbolje radi - Italijanima. Angažovan je "Bertone"... Za mehaniku su se pobrinuli inženjeri iz Detroita i "Čeri" je dobio dobitnu kombinaciju!
Mali "ego" je zato ljubak, lep, moderan. Automobil, dug 3,7 metara, u unutrašnjosti ima sasvim dovoljno mesta za četiri odrasla putnika, kojima za svoju klasu pruža (a uzmite u obzir i cenu) zaista mnogo.
Uz bogatu opremu, koju niko u osnovnom paketu opreme od rivala ne nudi, "ego" ima i sasvim solidan adut u "ATEKO" motoru koji u 1.300 kubika zapremine ima mesta za 84 vrlo živahna "konjića", pri tome i veoma skromna u potrošnji!
Prilikom testa, na kome smo privlačili neverovatno mnogo pažnje, uverili smo se da Kinezi znaju šta hoće. Testirani "ego" je kao stvoren za grad. Parkiranje je prava "pesma" jer, verovali ili ne, ovaj automobil ima i parking senzore!
Kompanija KVIS d.o.o, generalni zastupnik "Čerija" za Srbiju, ne gubi vreme. Na sve strane niču saloni, servisni centri.
I svima je jasno: onog trenutka kada Kinezi bar približno uspeju da zasite svoje, i za svetske pojmove ogromno tržište, okrenuće se svim silama izvozu. A tada...
U opremi "ega" koji se po ceni od 7.490 evra nudi u Srbiji su, između ostalog, i klima-uređaj, električne podizače stakala napred i pozadi, električne retrovizore, branike i ručke u vratima u boji vozila, sedišta u štofu podesiva u četiri smera, deljivu zadnju klupu 60/40, CD/MP3 plejer sa USB interfejsom, četiri zvučnika, servo upravljač, zadnje parking senzore, štitnik za sunce sa ogledalom za suvozača, držač za čašu, daljinsko centralno zaključavanje, električno podešavanje prednjih svetala, aluminijumske felne sa pneumaticima 175/60 R14, halogena prednja svetla, zadnji spojler u boji vozila, krovne nosače, putni kompjuter, vazdušne jastuke za vozača i suvozača, disk kočnice napred/ doboš pozadi, letva volana sa funkcijom upijanja energije pri sudaru, ABS+EBD, alarmni uređaj sa imobilajzerom, prednja svetla za maglu...

MOTOR
Snagu ovog automobila obezbeđuje ACTECO motor sa 16 ventila, zapremine 1.3l i 83KS. Motor je konstruisan zajedno sa austrijskim AVL-om, kompanijom koju vode prominentni evropski, američki i azijski inženjeri. "Ego" je položio stroge međunarodne testove: testovi na putu od 3 miliona kilometara i 10.000 sati neprekidnog rada

TESTIRANjE
Pre nego što je "ego" pušten u prodaju, uspešno je prošao oko 30 sertifikovanih testova, kao što su test o pouzdanosti pri velikoj brzini na 200.000 km i sveobuhvatni test na 100.000 km.

 
Top