Cene ne podiže samo evro

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279

Курс динара је један од битних чинилаца који доприноси инфлацији, али није једини који утиче на кретање цена, истичу у Народној банци Србије
Kratkorocna-projekcija-inflacije.gif

Поучен ранијим искуством, када су цене расле и кад је динар губио на вредности у поређењу са курсом девиза, али и у обрнутом случају, део јавности већ спекулише да би због раста евра у последњем месецу-два инфлација до краја године могла да премаши „зацртану” горњу границу раста од осам процената. У анкети „Политике” спроведеној међу домаћим економистима преовлађује мишљење да ће цене одолети расту евра, али под условом да не дође до неког драстичног економског „тектонског поремећаја” у региону, па због тога динар дубље потоне.
У Народној банци Србије, коју закон обавезује да брине о стабилности цена, указују да је курс динара један од битних чинилаца који утиче на инфлацију, али није једини.
– Утицај појединачних фактора се не може посматрати изоловано од утицаја других – кажу у централној банци, коментаришући најновије спекулације о могућој лавини скупоће. – Не постоји ниво било ког појединачног фактора, дакле ни нека унапред јасно дефинисана граница курса, чији би прелазак сам по себи значио угрожавање инфлационог циља.
Народна банка стално анализира утицај свих битних фактора, како у земљи тако и у свету, како би на адекватан начин проценила њихов утицај на инфлацију, додају у НБС.
– Процена је да у овом тренутку комбинација различитих фактора, укључујући и курс динара, не угрожава остваривање циља. Напротив, НБС оцењује да ће, када половином овог месеца буде објављен индекс раста потрошачких цена за мај, показати да је међугодишња инфлација испод доње границе циљаног распона. Ако се ситуација промени, Народна банка ће то саопштити јавности и реаговати својим основним инструментом, референтном каматном стопом, како би инфлацију задржала у оквиру утврђеног циља – шест одсто, плус или минус два одсто на крају 2010. и 4,5, плус или минус 1,5 одсто на крају 2011. године – рекли су „Политици” у централној банци.
Немају основа спекулације и страховања да ће инфлација у овој години премашити горњу пројектовану границу раста од осам одсто, рекао је јуче за наш лист др Павле Петровић, уредник Кварталног монитора Фонда за развој економске науке.
– Већи раст инфлације од пројектоване у 2010. могла би да проузрокује само већа регионална криза од постојеће, као последица догађања у Грчкој, што би могло да доведе до већег слабљења динара. Главни притисак на инфлацију у Србији у првом полугођу прошао је са неизбежном корекцијом неких цена под контролом државе. Али она „тржишна инфлација” до сада се кретала око шест одсто на годишњем нивоу, што је доња граница пројектованог распона између шест и осам процената. Ако не буде веће регионалне кризе, Народна банка Србије има могућности да одржи стабилност цена у планираном оквиру – каже Петровић.
Миладин Ковачевић, сарадник „Месечних анализа и трендова” Економског института, убеђен је да је постојећи оквир за раст инфлације у 2010. између шест и осам процената – за сада одржив.

e06dpromene.gif

– Одржати раст цена у овој години у наведеним границама раста и није тако тешко у години привредне стагнације и замрзнутих плата у јавном сектору – каже Ковачевић. – Уосталом, није од пресудне важности да ли ће раст цена у 2010. премашити зацртану границу за један или два процентна поена. За извеснији и стабилан раст у наредним годинама је много битније реформисати јавни сектор, пензиони систем, спровести фискалну реформу, политику градског грађевинског земљишта, подстицати инвестиције које су у овој години опале додатних осам одсто после прошлогодишњег пада од 25 процената. А у прва четири месеца раст инфлације је достигао 2,5 одсто, што наговештава да до краја године неће премашити задати оквир. Према последњим подацима Републичког завода за статистику, промет робе у трговини на мало у Србији у априлу, у односу на исти месец 2009. године, мањи је у текућим ценама за 0,4 одсто, У периоду јануар–април ове године, када се упореди са истим периодом 2009, промет на мало је мањи у текућим ценама за 1,7 одсто, а у сталним за 8,2 одсто.
Саша Ђоговић, сарадник Института за тржишна истраживања, у изјави за наш лист ипак указује да је кретање цена и судбина стандарда грађана у рукама државе. Све зависи од тога како ће влада до краја године кројити пореску и монетарну политику, да ли ће повећати порез на додату вредност, акцизе, цена неких производа и услуга о којима држава одлучује и хоће ли доћи до промене монетарне политике.
А. Микавица
----------------------------------------------
НБС продала 83 милиона евра
Народна банка Србије продала је јуче 83 милиона евра на међубанкарском девизном тржишту, али ће и поред те интервенције динар сутра ослабити према евру за 0,34 одсто или 34 паре, тако да ће званични средњи курс износити 103,3427 динара за евро, што је нови историјски минимум динара према заједничкој валути ЕУ.
Централна банка последњи пут је интервенисала 1. јуна, да би подстакла активност на међубанкарском девизном тржишту, а од почетка године продала је укупно 1,088 милијарди евра, рачунајући и данашњу интервенцију.
Највећа појединачна интервенција НБС износила је 100 милиона евра, које је централна банка 4. јуна продала на девизном тржишту.
Девизне резерве НБС тренутно износе око 10,7 милијарди евра.
Динар је ове године био најјачи 4. јануара, када је званични средњи курс био 95,9679 динара за евро, а најслабија је била 26. маја када је средњи курс евра износио 103,1139 динара.
Танјуг 08.06.2010.
 
Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
167
Све у свему, лoшe нaм сe пишe. Нa пraгu смo хипeринфлaциje. Дok eврo рaстe, цeнe рaстu, људи су све вишe "рaзaпeти" нa свеe стрaнe радећи и већинa у "нeмaштини" живи. Зaтo "ничу" koцkaрницe, свe вишe игaрa нa срeћу...и игрaлицe tтипa-дoђитe лako дo пaрa-
spacer.gif



Пројекција инфлације


Текућа пројекција инфлације - мај 2010.

Овај тип графикона приказује различите вероватноће остварења пројекције инфлације у наредних осам тромесечја. Централна пројекција је у најтамнијем делу графикона и вероватноћа да ће пасти у овај распон износи 10%. Свака следећа нијанса укључује такође 10% вероватноће, тако да цео распон обухвата 90% вероватноће остварења пројекције. Другим речима, вероватноћа да ће инфлација у наредних oсам тромесечја бити изван распона на графикону износи 10%.
projekcija_cir.jpg
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Све у свему, лoшe нaм сe пишe. Нa пraгu смo хипeринфлaциje. Дok eврo рaстe, цeнe рaстu, људи су све вишe "рaзaпeти" нa свеe стрaнe радећи и већинa у "нeмaштини" живи. Зaтo "ничу" koцkaрницe, свe вишe игaрa нa срeћу...и игрaлицe tтипa-дoђитe лako дo пaрa-
spacer.gif
...Da, i "štancanje" kojekakvih debilnih rijaliti programa, da narod sedi kući uz televitor i zanima se nečim...;)
 
Master Of The Universe
Član
Učlanjen(a)
28.10.2009
Poruka
911
Samo jaši svi smo naši!

Ovde je potrebna govnjiva motka, podhitno!​
 
Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
167
...Da, i "štancanje" kojekakvih debilnih rijaliti programa, da narod sedi kući uz televitor i zanima se nečim...;)

O, tome tek ne mogu ni da mislim, a kamo li da pričam. Nerviraju me strašno. To su takve bljuvotinje, gluparije,...:girl_werewolf:Uh, iznervirah se...
 
Natrag
Top