Cene na malo skočiće za 0,6 odsto

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Cene na malo skočiće za 0,6 odsto

Najavljeno poskupljenje električne energije od januara naredne godine za 10 odsto direktno će uticati na rast maloprodajnih cena za 0,6 odsto.



Iako stručnjaci tvrde da je rast cene električne energije opravdan, ističu da će to biti veliki udar na budžet građana u narednoj godini.

Poskupljenje struje od 10 odsto najavio je ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić i dodao da će se posle analize tokom decembra znati i kada će tačno taj energent poskupeti. Poskupljenje se pravda neekonomskom cenom struje u Srbiji, ali i time što se u 2009. njena cena nije menjala.

Takva odluka doneta je u dogovoru Vlade sa predstavnicima MMF kao jedna od mera za suočavanje sa ekonomskom krizom. Sa pričama o oporavku privrede, najavljeno poskupljenje od naredne godine je sasvim izvesno, a ministar energetike nije mogao da kaže da li će biti i jedino.

- U zavisnosti od privrednih kretanja i industrijskog rasta, utvrđivaćemo da li ima uslova za korigovanje u toku godine - rekao je Škundrić.
Ono što se zasad zna jeste da bi svi proizvodi gde se struja koristi kao input mogli da poskupe u narednoj godini.

Ivan Nikolić, saradnik Ekonomskog instituta, kaže da poskupljenje struje od 10 odsto direktno utiče na rast potrošačkih cena od 0,6 odsto.

- Svakako da će ovo poskupljenje najviše uticati na veliku grupu stanovnika kojima je struja značajna stavka u potrošnji i komunalnim dažbinama. To će onda uticati i na pogoršanje njihovog standarda - ističe Nikolić.

On dodaje da je najavljeno poskupljenje bilo neminovno jer je ove godine cena električne energije bila zamrznuta.

- Niža cena struje kod nas ima svoje dobre i loše posledice. Mnoga domaćinstva i privreda koriste struju za grejanje, pa je za njih cena bila povoljna, ali to nije odgovaralo EPS-u - smatra Nikolić.

Poslednjih dana se dosta priča i o socijalnoj karti koja bi najugroženijem sloju stanovništva omogućila povlastice pri plaćanju. Ali kako sada stvari stoje, teško da će oni na jeftinije kilovate moći da računaju u 2010. godini.

Na pitanje da li je moguće da će najava izrade socijalne karte zaista pomoći najsiromašnija, Nikolić odgovara da najugroženiji građani verovatno neće moći da računaju na povlastice u narednoj godini.

"Elektrodistribucija Srbije" nedavno je najavila da će od Vlade zatražiti da od Nove godine struja poskupi 20 odsto.

Direktor EPS-a Dragomir Marković tada je rekao da bi cena električne energije trebalo da bude povećana 30 odsto kako bi proizvodnja bila rentabilna, međutim, kako je rečeno, neće biti zahtevan toliki procenat poskupljenja.
Petar Škundrić kaže da će pri određivanju nove cene struje sve biti uzeto u obzir da se bi došlo do nivoa prosečne cene električne struje u regionu.
Struja je poslednji put poskupela u avgustu 2008. više od osam odsto. Trenutna cena je četiri evrocenta, a trebalo bi da u naredne tri godine bude duplirana.

Agencija očekuje zahtev za poskupljenje

Agencije za energetiku očekuje da će joj EPS uskoro uputiti zahtev za poskupljenje struje, kao i da će konačnu odluku doneti Vlada, izjavio je za „Blic“ Dušan Daković iz Agencije. Daković je objasnio da EPS u sklopu procedure za promenu cena struje zahtev prvo šalje Agenciji za energetiku, koja dostavlja mišljenje EPS-u da li je taj zahtev opravdan ili ne u roku od oko dve do tri nedelje od trenutka podnošenja zahteva.


Izvor: Blic
 
Natrag
Top