Cene goriva miruju do narednog vikenda

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Cene goriva miruju do narednog vikenda


Kako sada stvari stoje, još nema uslova za promenu cene derivata na pumpama u Srbiji. Ipak, ukoliko cena nafte nastavi da raste kao proteklih dana, moguće je još jedno poskupljenje goriva krajem naredne nedelje za oko dinar.

26718_0819-pumpe-foto-dimitrije-goll_f.jpg


Narednog vikenda moguće poskupljenje za oko dinar


Time bi cene goriva kod nas ponovo oborile rekord jer bi se benzin, na primer, prodavao za čak 115,70 dinara za litar.
Gorivo je od početka godine već pet puta poskupelo, što zbog redovnih korekcija, što zbog podizanja akcize, pa se već duže postavlja pitanje da li takozvana fiskalna zahvatanja na derivate nafte mogu da budu niža.
Ovo pitanje nedavno je pokrenuo i ministar trgovine Slobodan Milosavljević, a u svrhu preispitivanja visine akciza formirana je i radna grupa pri vladi. Za sada se pominje da je jedna od opcija da se akciza na benzin, koja iznosi 44,70 dinara, snizi za 10 odsto, dok bi se na konto toga povećala akciza na tečni naftni gas koja sada iznosi 15,23 dinara. Time bi cena benzina bila niža za blizu šest dinara po litru.


Dok se članovi ove radne grupe, međutim ne dogovore oko najbolje opcije, privatni prometnici izlaze već sa novim predlozima. Naime, oni od Ministarstva energetike traže da se izmeni uredba o cenama derivata, te da se cene kod nas usklađuju sa cenama derivata na Mediteranu. Ovo nije prvi put da tako nešto traže, s obzirom na to da je prošlog leta bilo sličnih zahteva. Koliko će brzo na ovo reagovati nadležni, ostaje da se vidi.
Ipak, treba pomenuti da će ova pitanja vlada morati da reši vrlo brzo jer se tržište naftnim derivatima otvara za manje od devet meseci.



Izvor: Blic/B.S
 
Natrag
Top