Cena nafte blizu najvišeg iznosa iz 2011.god.

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Cena nafte blizu najvišeg iznosa iz 2011.http://www.tanjug.rs/novosti/33858/cena-nafte-blizu-najviseg-iznosa-iz-2011-.htm#godine.












Izvor:
Tanjug.rs






NJUJORK - Sirova nafta približila se juče najvišoj ceni iz 2011. godine, kao posledica zabrinutosti trgovaca u vezi sa uticajem geopolitičkih tenzija u Iranu na globalno snabdevanje najvažnijom energetskom sirovinom.

Cena americke "lake" nafte za terminsku isporuku u martu je na NJujorškoj robnoj berzi porasla za 40 centi na 108,23 dolara za barel, dok je najviša cena u prošloj godini, zabeležena u maju, iznosila blizu 114 dolara za barel, prenela je agencija AP.



35660.jpg



Istovremeno je evropska "brent" nafta na Medunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupela za 22 centa, na 123,84 dolara za barel.

Zapadne sile strahuju da Iran radi na proizvodnji nuklearnog oružja i pokušavaju da navedu zvanični Teheran da dopusti inspekciju svojih postrojenja. Međutim, Iran to uporno odbija, a ove sedmice je poseta međunarodnih inspektora okončana sa neuspehom već drugi put ovog meseca.

Kako tenzije rastu, trgovci naftom kupuju sve više te sirovine u očekivanju dužeg spora sa Iranom, petim po veličini svetskim izvoznikom nafte.

Iranu su zbog odbijanja da obustavi aktivnosti obogaćivanja uranijuma sankcije uveli SAD, Ujedinjene nacije i Evropska unija, ali ta islamska republika tvrdi da nuklearni program razvija u mirnodopske svrhe.
 
Natrag
Top