Cena mesa pašće za 10 odsto

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Sve izvesnije pojeftinjenje svinjetine


meso-x.jpg


Srpski potrošači najkasnije do Nove godine mogu da očekuju pad cena svinjskog mesa. Prema najavama klaničara, pojeftinjenje ove životne namirnice iznosiće od šest do 10 odsto.

Pad cena očekuje se zbog pojeftinjenja kukuruza i pšenice, budući da se ove žitarice koriste i kao stočna hrana. Kilogram pšenice, umesto prošlogodišnjih 11, sada košta između 8,5 do devet dinara, dok je cena kukuruza pala na osam dinara po kilogramu. To je doprinelo da cene tovljenika poslednjih dana počnu da padaju, pa se za umesto neverovatnih 170-180 dinara, ovih dana plaća između 145 do 150 dinara za kilogram žive vage. U narednom periodu očekuje se dodatni pad cena tovljenika, što bi, prema rečima klaničara, moglo da se reflektuje i na maloprodajne cene mesa u Srbiji.
Žika Stevanović, iz kragujevačke klanice „Budućnost“, kaže da pojeftinjenje mesa ipak ne treba očekivati pre kraja decembra, budući da je stočni fond jako oslabljen.
- S obzirom na situaciju s brojem tovljenika, cene mesa do kraja godine neće biti menjane. Pojeftinjenje se može očekivati tek za Novu godinu, kada očekujemo da će cene mesa biti korigovane za najmanje šest, a najviše 10 odsto - kaže Stevanović i dodaje da kilogram svinjskog buta u njihovoj maloprodaji trenutno košta 447, kilogram svinjskog karea je 427, a svinjskog vrata 437 dinara.
Pad cene mesa usled pojeftinjenja tovljenika u narednom periodu očekuju i u Privrednoj komori Srbije, ali ne preciziraju za koliko.
- Cene mesa će u narednim mesecima sigurno ići dole, ali još je rano reći koliko. Osnovni problem što su cene mesa u Srbiji dospele na ovako visok nivo jeste u tome što se proizvođači posle velikog pokolja od pre dve i po godine uzdržavaju od povećanja broja nazimica i krmača. To znači da sve dok se taj broj ne uveća, ne treba ni očekivati veća pojeftinjenja - kaže Milan Prostran, sekretar za agrar u Privrednoj komori.
Neki klaničari, međutim, sumnjičavi su kada je reč o pojeftinjenju mesa. Stočni fond Srbije trenutno broji oko 1,2 miliona svinja, a potrebno je da ih ima između dva i tri miliona.
- Šta nam vredi što je kukuruz pojeftinio kad nemamo tovljenika da ih njime hranimo. Cenu mesa u Srbiji određuje zakon ponude i tražnje - ocenjuje jedan od klaničara.

Autor: Marija Škrbić
 
Natrag
Top