Šta je novo?

Cena goriva istanjiće nam džepove

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
Poskupljenje nafte gura inflaciju

benzin-v.jpg


Skok cena goriva od oko 4,5 dinara za litar, koji bi uskoro trebalo da usledi, jedno je od najvećih poskupljenja ove godine. Predstojeći rast cena derivata mogao bi da direktno utiče na rast inflacije od 0,2 odsto. Ako bi nafta nastavila da ide uzlaznom putanjom, a sve procene ukazuje na to, može se očekivati i veći rast cena na malo kod nas, kažu stručnjaci.

Benzin je od početka godine u Srbiji poskupeo za 30 dinara, dok je cena evrodizela skočila za čak 40 dinara po litru, a rast se očekuje i ubuduće.

Cena nafte je na svetskom tržištu nastavila da raste i proteklih dana, a procene su da bi povećana tražnja u zimskoj sezoni i oporavak svetske privrede mogli da dovedu do njenog daljeg poskupljenja do kraja godine.

U tom slučaju, građani Srbije će imati razloga za brigu, s obzirom na to da poskupljenje cena derivata obično pogura i cene ostalih vrsta robe na malo.
Aleksandar Stevanović, saradnik Centra za slobodno tržište, kaže da se poskupljenje goriva u svakom slučaju odražava na inflaciju, samo je pitanje u kojoj meri.
- Što je gorivo veći input, veća je i šansa da nešto poskupi. Mislim da se ovo poskupljenje neće preterano odraziti na inflaciju, ali ako nafta nastavi da poskupljuje, sigurno ćemo osetiti drastičnije posledice i na ostale cene kod nas - objašnjava Stevanović.
Ekonomista Goran Nikolić kaže da ćemo u poslednjem kvartalu svakako imati skok cena u odnosu na prethodnu četvrtinu godine.
- Poskupljenje derivata će uticati direktno na rast inflacije od 0,2 odsto. A ako u narednoj godini krene oporavak privrede, cena nafte će još rasti - ističe Nikolić.
Druga posledica koju bi Srbija mogla da oseti zbog poskupljenja derivata je šverc, jer je naša zemlja ponovo u vrhu država u regionu sa najskupljim gorivom. Benzin je trenutno u Bosni jeftiniji za oko 20 dinara, dok je dizelu niža cena za blizu deset dinara. Sa novom korekcijom cena kod nas, ta razlika će se dodatno uvećati, pa se očekuje da veliki broj građana počne da se snabdeva u toj zemlji.

benzin-ver.jpg


Ni u narednoj godini situacija neće biti mnogo bolja. Svetski stručnjaci procenjuju da će se zbog povećane tražnje u 2010. godini prosečna cena barela nafte kretati od 75 do 90 dolara. Eksperti smatraju da je 40 dolara koliko se na početku godine plaćalo za barel nafte, bila nerealno niska cena, pa je rast bio neminovan.
Nafta je prošlog meseca dosegla najvišu cenu ove godine od 82 dolara za barel. Cena američke lake nafte za terminsku isporuku u decembru je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za 48 centi, na 80,08 dolara za barel, nakon rasta od 1,47 dolara za barel, dok je evropska brent nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu istovremeno poskupela za 31 cent, na 78,42 dolara za barel, prenele su svetske agencije. Tražnja nafte u SAD, najvećem svetskom potrošaču energenata, raste, što je doprinelo njenom poskupljenju.

Autor: B. Stamenković
 
Top