Šta je novo?

Celo leto jedrim sa porodicom

  • Začetnik teme BaneFromDaHood
  • Datum pokretanja
BaneFromDaHood

BaneFromDaHood

LEGEND
Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Celo leto jedrim sa porodicom
Poznati glumac Lazar Ristovski ima zanimljiv hobi
05.09.2009. 05:00

Lazar Ristovski, glumac, zaljubljenik je u jedriličarstvo. Veći deo leta proveo je krstareći Jadranom na svom 12 metara dugom brodu “Aurora” u društvu supruge Danice i sinova Jovana i Petra.


Sinovi Petar i Jovan su nasledili ljubav prema jedrenju

- Najprivlačnije kod jedrenja je ta direktna, neposredna veza sa prirodom. Ceo život sam maštao da imam svoju jedrilicu i, evo sada, pod stare dane uspeo sam da je kupim na kredit. Još je isplaćujem, ali to smatram jednom dobrom investicijom u zdravlje svoje porodice, jer jedrenje je najzdraviji sport. Moji sinovi Jovan i Petar nasledili su ljubav prema plovidbi i sa mnom su stalno na regatama - priča Lazar koji u ovom sportu ima puno uspeha o čemu svedoče brojni osvojeni pehari i medalje. Na međunarodnim regatama Bari - Herceg Novi dva puta je pobedio.
More je ćudljivo, a jedrenje može biti i veoma opasan sport.
- Prirodu morate da poštujete i volite. Baš na regati Bari - Herceg Novi uhvatila nas je strašna bura na sred mora. Satima je trajala ta borba, bukvalno za goli život. Ali, sutradan, kada smo pristali, sve muke bile su zaboravljene.
Branko Milićević, popularni Branko Kockica, tvrdi da je Lazar Ristovski u prošlom životu bio moreplovac. “Čim je prvi put uzeo u ruke kormilo i jedra, odmah je znao da barata njima”, često priča Kockica o svom drugu s kojim je zajedno napravio čak tri broda.
- Davnih dana smo Branko i ja napravili katamaran “Noćna frajla” i rešili da preplovimo Jadran. Za jedan dan, od jutra do večeri stigli smo iz Zadra do Ankone. U to vreme nije bilo motora, navigacije, GPRS-a… Moreplovci se najviše plaše velikih vetrova. Ali ne valja ni kada ga nema. Branko i ja smo za dan stigli do Italije, a vraćali smo se čak tri dana. Bukvalno smo plutali, jer ni daška vetra nije bilo - priča Laza.
Sada je lakše jer jedrilice imaju motor. Ali pravi zaljubljenici u jedrenje, i najveštiji, kakav je svakako Ristovski, pale ga samo kada isplovljavaju i pristaju. Na pitanje ume li da pristane bez motora, samo na vetar, Laza kroz smeh odgovara:
- To ume Rambo Amadeus! On jedri ceo život i ima mnogo iskustva, a ja tek poslednje četiri godine. Bez motora se još nisam usudio da pristanem uz dok, ali to činim po uvalama kada se sidrim.
Na pitanje ko je bolji: Rambo ili on, Laza kaže:
- Prošle godine sam na regati ja stigao pre njega, ali to nije merodavno jer smo različite klase. (Lazin brod je dug 12 metara, a Rambov sedam metara, prim. nov.) Rambo je bio najbrži u svojoj klasi, tako da smo obojica pobedili - zaključuje Ristovski.

Majstor na vodi Rambo Amadeus

Rambo Amadeus jedri od osme godine i jedan je od najboljih i najnagrađenijih domaćih jedriličara.
Lučke radnike i publiku na doku redovno ostavlja bez daha kada pristaje ugašenih motora - priča Predrag Vukčević, predsednik jedriličarskog kluba u Herceg Novom i organizator današnje memorativne regate “Zoran Radosavljević” na kojoj će poznati muzičar, po tradiciji učestvovati.
Borac za očuvanje prirode voli jedrenje pored ostalog i zbog toga što je to, kako kaže, ekološki sport.
- Za razliku od brodova na motorni pogon, jedrilica troši samo vetar. “Jedrenje je poezija kretanja”, neko je jednom napisao. Nema ništa lepše nego u avgustovsko popodne, po prijatnom maestralu isploviti po zalivu jedrilicom, koja hvata svaki reful i bešumno klizi po moru - objašnjava Amadeus.


Izvor: Blic
 
Top