"Čekamo vas" je bila pretnja

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
"Čekamo vas" je bila pretnja


B92


Predstavnica "Labrisa" Marija Savić rekla je, na suđenju vođi "Obraza" Mladenu Obradoviću, da su pripadnici LGBT-a parolu "Čekamo vas" shvatili kao prijetnju.

17423973594ecf9acab9d2e253434388_368x294.jpg


Svjedočeći u Prvom osnovnom sudu na suđenju Obradoviću zbog optužbi za širenje diskriminacije prema osobama homoseksualnog opredjeljenja pred otkazan "Paradu ponosa" 2009. godine, Savićeva je rekla da je poslije zakazivanja parade za 20. rujna Beograd preko noći išaran grafitima sa parolama "Čekamo vas", koje su zastrašivale."Beogradom krv će liti, gay parade neće biti" i "Smrt pederima" su, prema njenim riječima, grafiti, uz koje je stajao grb "Obraza" i Pokreta 1389, kao i pojedinih navijačkih skupina. Ona smatra da su sve izjave Obradovića iz tog razdoblja vrlo slične i da sadrže govor mržnje, uvrede i prijetnje.

U "Obrazov" "Proglasu srpskom neprijateljima", kako je rekla, pored ostalog je navedeno da će pripadnici LGBT populacije "biti najoštirje kažnjeni i istrijebljeni". Obradović je u srpnju, na početku suđenja u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, negirao da je svojim aktivnostima širio mržnju i netrpeljivost prema pripadnicima homoseksualne orijentacije, ističući da "Obraz" ne zagovara mržnju već obnovu duhovnih vrijednosti i pozvao je homoseksualce na pokajanje.

On je u svibnju osuđen na dvije godine zatvora kao organizator nereda povodom "Parade ponosa" 10. listopada 2010. godine.Pred Ustavnim sudom u tijeku je postupak povodom zahtjeva tužiteljstva da se "Obrazu" zabrani djelovanje.

Parada ponosa nije održana 2009. godine, pošto je policija zbog sigurnosnih razloga donijela rješenje o izmještanju skupa i ponudila dvije alternativne lokacije, Ušće i Palaču Srbija, što su organizatori odbili i proglasili kapitulacijom države i tužili je Ustavnom sudu zbog onemogućavanja ostvarivanja Ustavom zajamčenih prava. "Prajd" nije održan ni ove godine, pošto je policija, također zbog sigurnosnih razloga zabranila sve skupove tog dana.

U neredima na beogradskim ulicama 10.listopada prošle godine, kada je "Parada" održana, ozlijeđeno je više od 140 ljudi, od kojih 124 policajca, i pričinjena je velika materijalna šteta.Tijekom prvog pokušaja održavanja "Parade ponosa" 2001. godine brutalno su prebijeni pripadnici gay populacije na Trgu Republike.
 
Natrag
Top