UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Keri Grant, tragična životna priča holivudskog velikana
Rođen je kao Arčibald Lič u Bristolu, a proslavio se kao Keri Grant u Holivudu. Bio je snažan i siguran u sebe, a zbog harizme je često oduševljavao u glavnim ulogama u filmovima kao što su "Priča iz Filadelfije", "Sever - severozapad", "Drž'te lopova", "Majmunska posla" i "Šarada". Poznat je po svojoj rečenici: "Svi žele da budu Keri Grant. Čak i ja želim da budem Keri Grant".

Izvor: B92

1519911257591b52ce9b4b9640310538_v4_big.jpg
GettyImages
Ipak, nije uvek bio srećan. Štaviše, u novom dokumentarnom filmu o Grantovom životu, koji će premijerno biti prikazan na filmskom festivalu u Kanu krajem meseca, otkrivaju se mnogi tragični detalji iz njegovog života.

Grant je odrastao sa ocem alkoholičarem i majkom koja nije mogla da prežali smrt prvog sina.

"Priklještila mu je prst vratima. Zbog toga je dobio gangrenu i umro. Nikad to sebi nije oprostila. Prema meni je bila previše zaštitnički nastrojena. Oblačila me je u haljinice, pa nisam bio siguran da li sam dečak ili devojčica", napisao je Grant u svom dnevniku koji je pronađen pre nekoliko godina, a prema kome je dokumentarac i snimljen.

"Jednog dana kad sam došao kući iz škole jednostavno je više nije bilo. Rođaci su mi rekli da je otišla da živi u neki gradić na obali. To mi je bilo čudno, ali sam mislio da to tako treba da bude. Bio sam tužan i nisam hteo da se družim ni sa kim. Osećao sam da me je majka odbacila i ceo život sam zbog nje osećao prazninu. Pratio me je osećaj tuge", rekao je Grant

Otac se otac vrlo brzo oženio drugom ženom. Nikad mu nije pričao o majci, sve do samrti. Tad mu je priznao da se poslednjih 20 godina nalazila u psihijatrijskoj bolnici. Medicinski podaci su pokazivali da su lekari zaključili da nije opasna ni za sebe ni za druge, ali su je držali u bolnici samo zato što je njen suprug, Grantov otac, rekao da je "luda".

439604256591b52ceb8c44385531533_v4_big.jpg
GettyImages
Grant je tada stupio u kontakt sa njom, redovno su se viđali i dopisivali do kraja njenog života. Prijatelji su pričali kako je majka prema njemu bila prilično hladna. To je uticalo na njegov odnos sa ženama. Pet puta je bio u braku, prvi put sa glumicom Virdžinijom Čeril.

"Moja posesivnost i strah da je ne izgubim, dovela je upravo do toga", napisao je Grant. Brak je trajao samo sedam meseci, pošto je on bio nasilan.

Drugi brak sa bogatom naslednicom Barbarom Haton trajao je tri godin. Prema njegovim rečima, kasno je shvatio da nemaju ništa zajedničko i da je uopšte ne razume. Za te tri godine snimio je pet filmova jer nije hteo da se druži sa njenim prijateljima.

Treća supruga bila je Betsi Drejk, 19 godina mlađa od njega, koja nije bila oduševljena činjenicom da je Grant velika zvezda.

"Ona je bila dobra za mene. Učila me novim stvarima i podsticala da shvatim samoga sebe", rekao je Grant. Ona ga je nagovorila da probaju LSD, ne bi li izlečio svoju teskobu. Ta halucinogena droga se u to vreme koristila kao lek.

"Nakon par nedelja video sam svetlo. Osećao sam da su se moji strahovi i krivica izbrisali. Konačno sam shvatio da sam potraćio tolike godine i da sam povredio puno žena. Sve se promenilo. Osećam se kao da sam se ponovno rodio", rekao je glumac.

600493681591b52cf60276840419334_v4_big.jpg
GettyImages
Droga ipak nije spasila njegov brak sa Betsi, pa se četvrti put oženio glumicom Dajan Kenon, koja je bila 33 godine mlađa od njega. U braku su bili samo tri godine i dobili ćerku Dženifer. Grant je tada imao 62 godine, pa je odlučio da se penzioniše da bi mogao da joj priušti lepo detinjstvo.

Peti put se oženio Barbarom Heris, sa kojom je ostao do smrti.

"Bio je jako sramežljiv i zabrinut. Trebalo mu je puno vremena da razmisli hoće li da bude sa mnom", rekla je ona.

Kari Grant je sam zapisao da je ceo život pokušavao da ostavi radničko dete iz Bristola iza sebe i da postane holivudski zavodnik, kakvim ga je ceo svet video.

"To me nije usrećilo. I 30 godina posle dolaska u Ameriku još pokušavam da shvatim ko sam i šta osećam. Možda to nikada neću dokučiti", zaključio je Grant.

39865290591b52cf806c9175372975_v4_big.jpg
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Keri Grant: Zavodnik zatvorenog srca


Trideset godina od smrti omiljenog glumca velikog Alfreda Hičkoka, i najveće muške zvezde svih vremena posle Hemfrija Bogarta, kako je Granta izdvojio Američki filmski institut, Kinoteka obeležava izborom od devet filmova. To su “Plavokosa Venera” Jozefa fon Šternberga, u kome je Grantova partnerka Marlen Ditrih, “Nisam anđeo” Veslija Raglasa, “Arsenik i stare čipke” Frenka Kapre, “Sumnja” iz 1941, prvi film koji je snimio sa Hičkokom. Tu su i kultni Hičkokov triler “Ozloglašena”, sa nezaboravnim ljubavnim scenama između Granta i Ingrid Bergman, romantična komedija “Njegova devojka Petko” i komedija “Majmunska posla” Hauarda Hoksa, sa Merilin Monro. Do 31. avgusta videćemo još dva antologijska Hičkokova dela - “Drž’te lopova”, ljubavni triler sa Grejs Keli, za koju je Grant tvrdio da mu je bila najbolja partnerka, i akcioni triler “Sever - severozapad”.

Sećanje na jednu od najvećih holivudskih legendi iznova otvara i priču o njenom ne baš srećnom ličnom životu. U knjizi “Keri Grant - biografija”, autor Mark Eliot tvrdi da je i sam Grant govorio da bi “voleo da bude Keri Grant”. Jer, do glamurozne ličnosti u koju se preobrazio prevalio je dug put - od siromašnog i teškog detinjstva u engleskom gradu Bristolu, gde je rođen kao Arčibald Aleksandar Lič. Eliot kaže da je Grantova glumačka veština bila i način da leči porodične traume - njegova majka odvedena je u bolnicu za mentalno obolele kada je imao osam godina. Sa 14 godina, verujući da je ona umrla, pobegao je od kuće i oca alkoholičara, i pridružio se akrobatskoj trupi koja je 1929. stigla u Njujork. Grant se nikada više nije vratio u Englesku, a kao glumac prvo se pojavo na Brodveju. Brzo je naučio manire bogatih, otmenih i sofisticiranih muškaraca, pa je već u 31. godini postao holivudska zvezda. I mada je već bio ostvaren u karijeri, novi, veliki šok doživeo je kada mu je otac konačno rekao istinu da mu je majka u sanatorijumu. Grant je otišao po nju, izveo je iz bolnice, ali je ta porodična drama kod njega razvila veliku nezavisnost karaktera. Ona je odredila i njegov odnos sa ženama, ali i sa holivudskim establišmentom. Nezavisnost od studija davala je Grantu slobodu u izboru uloga, a u Holivudu je pripadao manjini koja je podržavala republikance. Ipak, pedesetih godina prošlog veka javno je branio od progona kolege-komuniste, što mu je donelo veliko poštovanje. Grant je zadivio svet i putovanjem u Sovjetski Savez 1958, gde je, kako je izjavio, išao na letovanje.

kul%20%281%29.jpg

Poslednji film, komediju “Koračaj, ne trči” Čarlsa Votersa snimio je 1966, kada je najavio i svoje povlačenje iz sveta filma. Kao razlog naveo je želju da odgaja jedino dete, ćerku Dženifer, koju je dobio u kratkom, problematičnom braku sa Dajan Kenon. I mada je snimio blizu 80 dugometražnih i kratkih filmova, prvog Oskara u karijeri dobio je tek 1970, a dodeljen mu je za životno delo. Ali i u godinama kada više nije bio aktivan glumac uživao je veliki ugled u Holivudu, delom i zbog toga što je bio jedna od retkih zvezda koja je karijeru dobrovoljno prekinula na njenom vrhuncu.

kul%20%286%29.jpg

PET BRAKOVA

KERI Grant je imao pet brakova, bio je oženjen Virdžinijom Čeril, Barbarom Haton, Betski Drejk, Dajan Kenon i Barbarom Haris. Njegovi snovi o “savršenstvu” ostvarili su se samo na filmskom platnu. Iza kamere je živeo burnim i ne baš srećnim životom, često je bio optuživan i za nasilje prema suprugama, a druženje s Ronaldom Skotijem lansiralo je i glasine da je homoseksualac, što je on najoštrije javno demantovao. Jedna od njegovih velikih ljubavi bila je i Sofija Loren, u koju se zaljubio na snimanju filma “Ključ” 1958. Ona je bila i jedina žena koja ga je odbila - nije htela da napusti muža Karla Pontija.

Sumnja.jpg

LjUBAV SA BUBOM OTAŠEVIĆ

GRANT je u Srbiji uživao veliku popularnost i zbog ljubavne veze sa našom košarkašicom Ljubicom Bubom Otašević, beogradskom lepoticom koja je šezdesetih godina prošlog veka očarala Englesku i Italiju. Ljubica je u Londonu upoznala američkog producenta Karla Formana, koji joj je zbog neverovatne sličnosti sa Sofijom Loren ponudio da bude njena dublerka na filmu. Tako se dogodio i njen susret sa tri decenije starijim Kerijem Grantom. Njihova ljubavna veza trajala je nekoliko godina, a ostao je upamćen njen dolazak u Beograd. Na sahrani svoje bake pojavila se u ogromnom crnom “linkolnu” i u društvu Kerija Granta.

Izvor: Novosti,povodom 30 godina smrti....................
 
Natrag
Top