Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.556
Карл Филип Емануел Бах

Bach_Carl_Philipp_Emanuel_1.jpg

Карл Филип Емануел Бах (нем. Carl Philipp Emanuel Bach, 8. март 1714, Вајмар—14. децембар 1788, Хамбург) био је немачки композитор из чувене музичке породице Бах. Помиње се као „Бах из Берлина и Хамбурга“. Он је најпознатији од музичара синова Јохана Себастијана Баха.
Карл је био други син Јохана Себастијана и његове прве жене Марије Барбаре. Рођен је 1714. у Вајмару, а одрастао у Кетену и Лајпцигу. Године 1738. одлучио је да напусти академску каријеру правника и посвети се музици. Радио је као музичар на двору Фридриха Великог и стекао репутацију као композитор и извођач на инструментима са клавијатуром. Од 1768. радио је као капелмајстор у Хамбургу, где се посветио црквеној музици (ораторијум „Израелићани у пустињи“).
У његовом делу истичу се иновативне сонате за клавијатуре које по структури одскачу од италијанских и бечких узора, а представљају претечу каснијих тенденција (цикличне и импровизоване форме). Његова дела се сврставају у такозвани осећајни стил у музици. Писао је још симфоније, песме и кантате.
Карл Филип Емануел Бах важи за једног од најзначајнијих композитора на прелазу из барока у доба Бечких класичара. За живота био је познатији од оца. Ценили су га композитори наредних епоха, рецимо Јозеф Хајдн и Волфганг Амадеус Моцарт.

Извор: Википедија 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.556
Muzički primeri 
Poslednja izmena od urednika:
Top