Carinski propisi na jednom mestu: S ljubimcem preko granice

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Carinski propisi na jednom mestu (6): S ljubimcem preko granice
Ukoliko nameravate da u Srbiju uđete sa svojim kućnim ljubimcem, potrebno je da znate na koji način to možete učiniti. Prvenstveno morate priložiti pasoš svog ljubimca, kao i veterinarski sertifikat kojim se potvrđuje da je životinja na vreme vakcinisana. Pasoš sadrži podatke o vlasniku ili držaocu životinje, ime životinje, njen datum rođenja, rasu, pol, mikročip, vakcinacije, dijagnostička ispitivanja i ostale podatke u skladu sa propisom kojim se uređuje način obeležavanja i registracije određenih kućnih ljubimaca i kojim se omogućava kontrola porekla i zdravstvenog stanja kućnog ljubimca.

394718_vetar-rojters_f.jpg

I vaš ljubimac mora da ima pasoš, ako hoćete da pređe granicu

Pasoše za kućne ljubimce (pse i mačke) izdaju veterinarske stanice ili ambulante, dok druge životinje (poput papagaja, hrčaka i drugih) nemaju pasoše, ali im je za prelaz granice potreban veterinarski sertifikat. Sertifikat je međunarodna veterinarska potvrda koja se može izdavati u pisanoj ili elektronskoj formi dok veterinarski sertifikat izdaje veterinarski inspektor.
Treba da znate da sa kućnim ljubimcem niste u mogućnosti da uđete ili izađete na bilo kom graničnom prelazu, već to možete učiniti samo tamo gde postoji veterinarska inspekcija. Spisak prelaza na kojima postoji predstavnik te inspekcije možete pogledati OVDE.


Ljubimac može da se kreće u pratnji vlasnika ili druge osobe koja ima ovlašćenje vlasnika. Vlasnik kućnog ljubimca ili ovlašćena osoba snosi svu odgovornost za ispunjavanje uslova za unos u Srbiju, što znači da mora sam da se raspita i sazna koji su to uslovi. Ukoliko kućni ljubimac ne ispunjava uslove ulaska, ulazak u Srbiju može biti odbijen, odnosno kućni ljubimac će biti vraćen u zemlju porekla ili stavljen u karantin.


Vlasnik životinje snosi sve troškove koji su nastali sprovođenjem navedenih mera.
Željene informacije o uslovima za kretanje kućnih ljubimaca možete naći u Pravilniku o uslovima za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca za koje nije potrebno rešenje za uvoz i tranzit.


S obzirom na to da je za to nadležna veterinarska inspekcija, detaljnije odgovore potražite OVDE.


Ukoliko imate egzotičnog kućnog ljubimca, biće vam za to neophodna posebna dozvola. Naime, prekogranični promet i trgovina divljim vrstama, u skladu sa Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka CITES, moguć je samo uz podnošenje carinskom službeniku na graničnom prelazu odgovarajuće dozvole ili potvrde nadležnog tela. Nadležno telo za izdavanje potrebnih dozvola ili potvrda u Srbiji je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.


.vesti-online
 
Natrag
Top