CANU protiv zakona

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]CANU protiv zakona
[/h] Izvor: Tanjug

Podgorica -- Crnogorska akademija nauka i umetnosti pozvala je danas poslanike Skupštine Crne Gore da ne usvoje vladin predlog izmena zakona o toj naučnoj ustanovi.

1351210164f11507314d4c657746446_220x220.jpg
CANU je ocenila da je taj dokument antiustavan i da predstavlja veliki korak unazad.
Vlada Crne Gore dostavila je u skupštinsku proceduru izmene Zakona o CANU, kojima je predviđeno njeno objedinjavanje sa Dukljanskom akademijom nauka i umetnosti.
CANU je, u obraćanju poslanicima, navela da je vladin predlog zakona pripremljen u krajnje netransparentnoj proceduri, kao i da je ignorisana uloga akademije u proceduri pripreme tog zakonskog akta.

Ocenjuje se da vladin predlog zakona predstavlja grubo kršenje autonomije i prava CANU, kao najviše naučne ustanove u Crnoj Gori.

Ponuđeni zakon je značajan korak unazad u odnosu na slične zakone kojima se tretiraju nacionalne akademije u svetu.

U mnogim načelima je konfliktan i krši ustavna načela, navodi CANU i podseća da je i 27 nacionalnih akademija iz Evrope ukazalo na štetnost predloženog zakona.

CANU smatra da vladin predlog o objedinjavanju sa DANU samo može dovesti do mnogih nesporazuma, suprotnih efekata i voditi daljoj dezintegraciji.

Ocenjuje se da se, na osnovu vladinog predloga, može zaključiti da je ideja objedinjavanja inspirisana političkom idejom stvaranja novog identiteta.

Integracija političkom voljom, kroz oktroisano članstvo, može samo da ima suprotan efekat, odnosno da uruši temelje CANU, navodi se u saopštenju.

Ukazuje se na to da objedinjavanje sa DANU, na način kako je predvidela Vlada Crne Gore, može dovesti do toga da broj članova akademije bude daleko veći nego u sličnim naučnim institucijama u zemljama u okruženju.

Ta masovnost objektivno će značiti kvalitativnu transformaciju CANU u instituciju koja neće imati atribute nacionalne akademije, kao najviše naučne ustanove, navodi se u saopštenju.

Predstavnici crnogorske opozicije ranije su kritikovali nameru Vlade Crne Gore da objedini CANU i DANU, jer je, kako su naveli, nepoznat primer u svetu da se ujedinjuju renomirana naučna ustanova i jedna nevladina organizacija.
 
Natrag
Top