Cajevi na recept?!

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
4
Sta da rade proizvodjaci ukoliko im zabrane proizvodnju lekovitog bilja?

Zabranjena prodaja čaja! - Politika | Kurir

[HELP]DanteT ne ostavljaj žive linkove do novinskih članaka nego ako smatraš da je nešto interesantno, kopiraj, navedi izvor i postavi u takvoj formi na forum, da bi drugi mogli da čitaju. Članak smatram izuzetno interesantnim jer se dotiče zavjereničkih odredbi elite sadržanim u Codex Alimentarius-u i ja ću ga postaviti onako kako smo navikli na ovom forumu.
PYC
[/HELP]
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
17.11.2009
Poruka
14
Pa je l' vlast prihvatila Codex Alimentarius? Jeste. Pa neka se "ispisu" odatle, ko ih je terao. Nece? E, pa onda zna se...cuti, trpi ili rusi stoku. Izbori sigurno nista ne resavaju. Odavno.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506

ZABRANJENA PRODAJA ČAJA!






Izvor: Kurir, Utorak, 3. Maj, 2011.

EU zabranila travarima da prodaju svoje proizvode ukoliko nemaju sertifikat koji košta oko 100.000 evra. To isto čeka i Srbiju


58854.jpg


BEOGRAD - Kraj prirodnom lečenju?

Lekovito bilje, vitamini, minerali, dodaci prehrani, tradicionalni prirodni lekovi i čajevi od kraja aprila ne mogu se više koristiti u EU ukoliko nemaju sertifikat koji košta oko 100.000 evra!

Naime, da bi se došlo do ovog sertifikata, Zakonom o hrani, odnosno Direktivom 2004/24/EC propisano je da se bilje mora ispitivati nekoliko godina, a istraživanje za svaki proizvod iznosi oko 100.000 evra, o čemu je Kurir pisao početkom marta.

S obzirom na to da je Srbija potpisnica Kodeksa alimentarijusa, koji se zalagao za donošenje ove direktive, Ekološki saveza Srbije pribojava se da će se i u našoj zemlji odluka o zabrani doneti po hitnom postupku.

- Ova direktiva oduzima pravo na alternativno lečenje! Bukvalno predstavlja propast za medare, travare i sve ostale male proizvođače koji neće moći da plate istraživanja kako bi dobili sertifikat. Siguran sam da je ovo ideja farmaceutskih kartela, koji će na ovaj način uništiti konkurenciju - kaže za Kurir Nikola Aleksić, predsednik skupštine Ekološkog pokreta Srbije. On je za peti jun, Dan zaštite životne sredine, najavio masovni protest u minut do 12 ispred Narodne skupštine, a tada će od Vlade zatražiti da povuče svoj potpis sa Kodeksa alimentarijusa.

(K. M.)
 
Natrag
Top