Čaj od komposta je recept za džinovski rast povrća

Učlanjen(a)
26.01.2014
Poruka
3.879
Čaj od komposta je recept za džinovski rast povrća


Prirodno azotno đubrivo iz komposta priređeno na specijalan način tajna je Džona Evansa, baštovana sa Aljaske koji je osvojio brojne nagrade za svoje džinovsko povrće.

p0UE.jpg


Prokelj veličine jabuke, glavice kupusa koje teže kao prosečnih 15, ili blitva čija bi jedna vezica bila "dovoljna da nahrani dinosaurusa", to su plodovi kojima se diči Džon Evans.

Njegov recept, kako kaže, nije u činjenici što tokom leta imaju čak punih dva meseca skoro neprekidne sunčeve svetlosti, već u sastavu zemljišta i ispravnom đubrenju. "Zemljište je kao stomak", kaže Džon, "ako unesemo pravu hranu, dobićemo i prave rezultate. Tvrdi da njegovi plodovi nisu samo "za pokazivanje" već su i izuzetno ukusni i da je količina šećera veća nego u prosečnim plodovima.
Čaj od komposta je tajna, kaže Džon, i objašnjava kako pravi ovu čudesnu mešavinu,

Za pripremu čaja od komposta potrebni su: kofa zapremine 20 litara, tanko plastično crevo i pumpa za vazduh koje treba spojiti i ubaciti u kantu. Pokrenite pumpu tako da počne da proizvodi mehuriće u vodi pa dodajte oko 8 šolja komposta i šolju šećera. Time je omogućen razvoj mikroorganizama koji će blagotvorno delovati na sastav zemljišta.

Rastvor treba da odstoji 24 sata a onda se razblaži vodom u razmeri 5 (mera vode) prema 1 (meri koncentrata, tj. "čaja"). Džon kaže da koncentrat naziva "čajem" jer tečnost tako izgleda, a koristi ga na dva načina - zaliva zemljište, ali i preliva preko lišća biljaka. Biofilm koji tako nastaje štiti biljku od bolesti i insekata. Pogledajte video snimak u kojem Džon objašnjava proceduru, a na sitne nepreciznosti u prevodu ovog Jutjub snimka ne obraćajte pažnju...


lepaisrecna
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
26.01.2014
Poruka
3.879
Fantastični „čaj“ od komposta za neverovatni prinos


Postavljeno od Radivoje Bulatović u Ishrana i prihrana biljaka

pGQF.jpg


Otkrivamo vam neverovatni pronalazak Džona Evansa, baštovana sa Aljaske koji je svoj povrtnjak prihranjivao „čajem od komposta“ i višestruko uvećao prinos a plodovi ovih biljaka su neverovatnih formata. Organsko đubrivo od komposta je tečno, prirodno i popularno đubrivo za sve što gajite- povrće, voće, cveće, sobno bilje. Koristi se i za prihranu zemljišta i folijarno. Ovaj organski suplement, „dodatak ishrani bilja“, sadrži sve što je biljkama potrebno, jer kompost sadrži sve minerale i nutritivne elemente kao i korisne mikroorganizme koji su potrebni za odličan rast i bogat prinos. Miris ovog rastvora je jak i podseća na miris zemlje, poput onog iz šume. Osnovni cilj kod ovog đubriva je razmnožavanje korisnih mikroorganizama koji se dodaju biljkama radi simbioze.

pGQE.jpg


Kako napraviti:

Potrebni sastojci:
– 400-500g komposta (preporučuje se glistenjak)
– 4 supene kašike šećera
– Akvarijumska pimpica za raspršivanje kiseonika u vodi.
– Kanta od 10L
– Voda

Razložena trava, granje, lišće, razne kore voća (od banane, jabuke, itd.) zajedno se jedno vreme kompostiraju u ograđenom mestu namenjenom za to. Nakon što bakterije, crvi i gliste naprave rastresitu, tamnu zemlju od komposta,(opciono može se kupiti gotov kompost od kalifornijskih glista), pripremite jednu kantu od 10 L u koju ćete ubaciti 400-500g te zemlje i dodati vode tako da napunte kantu. Zatim dodajte 4 supene kašike šećera koji će u ovom procesu imati ulogu hraniva za korisne mikroorganizme i podstaći njihovo razmnožavanje. Rastvor zemlje, vode i šećera dobro promešajte i ubacite crevo sa raspršivačem za vazduh kako bi se tečnost obogaćivala kiseonikom. Prekrijete kantu starom krpom i ostavite svoje đubrivo da odleži jedan dan. Nakon 24h možete da koristite vaše organsko tečno đubrivo. Za veće sadnice i drvenaste biljke, koristite đubrivo koje je odležalo do 5 dana. Sve nakon toga đubrivo morate razblažiti u pola litre do litar vode. Na primer 20 ml ovog đubriva razblažite u ceo 1L vode za povrće i cveće.
Bićete veoma zadovoljni.

pGQU.jpg


Piše: Sofija Vojvodić
zivetisabiljkama.net
 
Top