Čaj - Lek za svaku boljku

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pelin leči stomačne tegobe

Pelin leči stomačne tegobe

Blic žena


Pelin je još od davnina poznat po svojim lekovitim moćima. Koristili su ga i Stari Egipćani i Rimljani koji su najbolje vojnike nagrađivali napitkom od pelina, verujući da će im tako obezbediti dobro zdravlje, najveće ovozemaljsko bogatstvo.


11471_WEB_1500px_stock-photo--wormwood-leaves-and-flowers-shutterstock_61864228_hf.jpg


Pelin ima gorak ukus, ali je izuzetno lekovit


U narodu poznat kao vermut i sansić, ovaj grm naraste do visine od 1,2 m. Ima jaku stabljiku i perasto razdeljene sivkastozelenkaste listove i žute cvetiće koji rastu u grozdu i izgledaju kao male kuglice. Karakteriše ga aromatični miris i izuzetno gorak ukus. Njegova lekovita svojstva potiču od absintina i eteričnog ulja koje se sastoji od 50 različitih supstanci.

ŠTA LEČI
Pelin je odličan prirodni lek za čišćenje krvi i jačanje želuca. Upotrebljava se protiv bolesti želuca, lošeg varenja, mučnine, žgaravice, nadimanja, nedostatka apetita, bolesti jetre, slezine, bubrega, bešike, žutice, groznice, vodene bolesti, glista i osipa. Izuzetna lekovita svojstva pelina povoljno utiču na rad celokupnog organizma tako da posredno leči i izvor bolesti. Reguliše disbalansirane funkcije organizma koje uzrokuju razne poremećaje kao što su smetnje u razmeni materija, gojaznost, psihički poremećaji uzrokovani nepravilnim radom probavnih organa, jetre, žuci, slezine, ženskih polnih organa i hormona uopšte.


PROVERENI RECEPTI

Za bolji apetit:

U 2 dl ključale vode stavite pola kašičice suvih listića pelina, ostavite da odstoji desetak sekundi, pa procedite. Ovako pripremljen čaj je svetle boje, nije previše gorak i treba ga piti više puta pomalo tokom čitavog dana. Ako vam je čaj ipak previše gorak, dodajte mu nekoliko listića nane.

Tinktura za masažu:
Tinktura je korisna za spoljašnju upotrebu, tačnije za masiranje bolnih mesta. U 2 dl lozovače (45%) dodajte 10 g listova pelina, pa ostavite da stoji sedam dana.

Za želudačne tegobe:

Izdrobite u avanu kašičicu pelina, pola kašičice korena lincure, pola kašičice različka, 1 cm štapića cimeta i pola kašičice rendane kore pomorandže. Mešavinu prelijte šoljom kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, pa procedite. Pijte po malo nakon svakog jela.

Ne više od tri šolje dnevno
Trudnice i osobe s oboljenjima jetre treba da izbegavaju pelin, dok se zdravim osobama ne preporučuje da piju više od tri šolje dnevno. Štaviše, čaj od pelena ne treba piti duže od četiri nedelje u kontinuitetu jer može uzrokovati oštećenja centralnog nervnog sistema.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ehinacea - Čudo od biljke

Ehinacea - Čudo od biljke


Ehinacea je jedna od najpopularnijih biljaka u svetu koja jača imuni sistem, ublažava prehladu i kijavicu i leči mnoge bolesti



1111shutterstock_59035699.jpg


Poznato je da su ehinaceu koristili Indijanci kao lek, najviše protiv ugriza zmija. U zvaničnoj medicinskoj upotrebi je od 1887. i koristi se za lečenje većeg broja bolesti. Ipak, 1930. godine u Nemačkoj počinju savremena istraživanja o lekovitom delovanju ove biljke i od tada je ehinacea u centru pažnje mnogih studija jer jača odbrambena svojstva organizma. Deluje protivupalno, zaustavlja širenje bakterije, leči i kožne rane: akne, ekceme, ubode i ugrize. Kako ehinacea nema neželjenih dejstava, savetuje se njeno korišćenje kao preventive.

Ublažava prehladu i grip

Ispitivanja su pokazala da ova biljka stimuliše proizvodnju belih krvnih zrnaca direktno u koštanoj srži. Veruje se da bi to moglo da pomogne osobama koje su na hemioterapiji i obolelima od leukopenije, to jest pacijentima koji imaju smanjen broj belih krvnih zrnaca.
Američki naučnici nedavno su otkrili da ova lekovita biljka upola smanjuje mogućnost dobijanja prehlade i kijavice. Naime, istraživanje je pokazalo da je verovatnoća razvitka prehlade manja za više od 60 odsto, kao i da za dan i po smanjuje trajanje prehlade.


Ehinacea u različitim oblicima

U jednoj studiji ispitanici su uz ehinaceu uzimali i vitamin C i ova kombinacija je umanjila pojavu prehlade za 86 odsto, dok je u slučaju kada su uzimali samo ehinaceu, efikasnost bila 65 odsto. U prodaji se može naći više od 800 proizvoda koji sadrže ehinaceu, a u proizvodnji lekova koriste se različiti delovi biljke: cvet, stabljika i koren. Ehinacea se može kupiti u obliku tinkture, tableta, gela, pastila i čaja. Ne treba je piti duže od osam nedelja, posle čega je potrebna pauza od bar mesec dana.


M. P.


Izvor: Stil magazin



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lekovi iz dvorišta

Lekovi iz dvorišta

24. novembar 2010. 12:58 | Večernje novosti

Čajevi od kamilice, žalfije ili sleza pomažu kod upale grla i krajnika



PROMENLjIVE jesenje temperature „idu naruku“ virusima koji napadaju sluzokožu grla ili ždrela, iritiraju je, pri čemu osećamo „grebanja“, zacrveni se i javlja se otok. U težim slučajevima dolazi i do upale krajnika. Osim toga i bakterije mogu da prouzrokuju upalu grla i krajnika ili anginu. Posebno su opasne bakterije streptokoke, jer preko krvi mogu da se prošire i izazovu upalu zglobova, ili oštete srce i bubrege. Nisu retke ni takozvane „superinfekcije“, kada zbog upale prouzrokovane virusima oslabi imunitet i nastupi bakterijska infekcija. U tom slučaju se upala grla proširi na dublje disajne puteve i postoji opasnost od upale pluća.

Na sreću, postoje biljni čajevi koji pomažu da se izleče ove upale, bilo da su akutne ili hronične. Najčešće se upotrebljava lekovito bilje koje deluje blago, sadrži sluz, pektin, tanin i etarska ulja. Među njima su kamilica, žalfija, beli i crni slez, nana i hajdučica, ali i trandavilje, majska ruža, dobričica, kupina, trava od srdobolje...

Trandavilje
Ovo cveće gaji se u dvorištima, a sve do kraja jeseni prikupljaju se samo lekoviti tamnoljubičasti i crveni cvetovi. Čak i suvi sadrže sluz, tanine i antocijanske boje.

RECEPT

* 20 g cveta trandavilja
* 20 g cveta majske ruže
* 20 g crnog sleza
* 20 g belog sleza
* 20 g podbela
* Kašiku mešavine prelijte sa 2 dl proključale vode i poklopite. Posle dva sata procedite i tokom dana grgljajte nekoliko puta.


Kupina
Osim ploda lekovite osobine imaju i listovi. U osušenom listu ima flavona, organskih kiselina, vitamina C i, najviše, tanina. Zbog ovog poslednjeg napici imaju opor ukus, ali površinski skupljaju tkiva i pomažu u slučaju upale sluzokože.

RECEPT

* 25 g lista kupine
* 25 g lista jagode
* 25 g lista ribizle
* 25 g lista maline
* U 2 dl vode dodajte kašiku mešavine i kuvajte pet minuta. Sklonite sa ringle, poklopite i sačekajte da se malo prohladi. Topao čaj procedite i grgljajte nekoliko puta dnevno.
NAPOMENA: Preostalu količinu malo zagrejte pre svake upotrebe.

Majska ruža
OsuŠeni krunični listići, ubrani pre nego što se cvetovi potpuno razviju, bogati su, između ostalog, taninom, galnom kiselinom i etarskim uljem. Zbog toga sprečavaju razmnožavanje mikroorganizama i koristi se za lečenje zapaljenja sluzokože.

RECEPT

* 100 g samlevenog osušenog cveta majske ruže
* 0,5 dl 50 % alkohola ili prepečenice
* 5,5 dl 96 % alkohola
* 1/2 kg meda
* Samleveni cvet prelijte 50 % alkoholom (prepečenicom), posle 3 sata dospite 96 % alkohol, poklopite i povremeno promešajte varjačom. Posle 5 dana procedite i pomešajte s medom. Kašiku smese razmutite u čaši vode, 2-3 puta dnevno grgljajte, pa progutajte.

Dobričica
Raste u šumama i na vlažnim livadama, a za lek se upotrebljava lišće koje sadrži tanine, etarsko ulje, vitamin C, sirćetnu i vinsku kiselinu... Najčešće se koristi za lečenje disajnih puteva i protiv upaljenog grla.

RECEPT

* 30 g dobričice
* kašika meda
* 1,25 dl jabukovog sirćeta
* 1, 25 dl vode
* Pomešajte vodu i sirće, dodajte dobričicu i med i kuvajte na tihoj vatri 10-15 minuta, sklonite sa šporeta i poklopite. Kad se prohladi procedite i grgljajte bar pet puta dnevno.

Kamilica
Etarsko ulje tamno plave boje, ali i gorke materije i tanini pomažu da se „ugase“ upale grla i krajnika.

RECEPT

* 25 g kamilice
* 25 g nane
* 25 g žalfije
* 25 g anisa
Kašiku mešavine prelijte sa 2 dl ključale vode i odmah poklopite. Posle 2 sata procedite, grgljajte i pijte čaj nekoliko puta tokom dana.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čaj od mente - savršen lek protiv mučnine i mamurluka

Čaj od mente - savršen lek protiv mučnine i mamurluka

Nacional 18.12.2010 17:10



Ulje od mente jedan je od najboljih prirodnih lijekova protiv glavobolje, a da je ova biljka jedan od najvećih neprijatelja masnih nasloga pokazalo je i nedavno istraživanje u Zapadnoj Virginiji

Osim što ima blagotvoran utjecaj na dišni sustav, menta je idealna namirnica za osobe s probavnim smetnjama, što s obzirom na skorošnje blagdane, kada je konzumacija hrane i alkohola povećana, nije iznenađujuća pojava kod većine ljudi. U nastavku donosimo još nekoliko ljekovitih svojstava ove biljke!

Uklanja glavobolju

Ulje od mente također je jedan od najboljih prirodnih lijekova protiv glavobolje. Nekoliko kapi ulja utrljajte u čelo, potiljak i sljepoočnice.

Vjerovali ili ne, bol bi trebala nestati već nakon petnaest minuta. Umjesto mente možete koristiti i ulje od lavande. Nekoliko kapi nanesite na papirnatu maramicu i povremeno mirišite.

Topi masne naslage

Da je menta jedan od najvećih neprijatelja masnih naslaga pokazalo je i nedavno istraživanje u Zapadnoj Virginiji.


'Ubija' želju za cigaretom

Budući da ima specifičan miris, menta smanjuje želju za cigaretom. Ukoliko ste i vi odlučili smanjiti nikotin, preporučamo da se inhalirate ovom biljkom.


Pobjeđuje stres

Čaj od mente jača živce i djeluje umirujuće. Ukoliko niste ljubitelj ovog napitka, umjesto čaja koristite eterična ulja na bazi metvice koja vam mogu koristi kao osvježivači prostora.



 
Član
Učlanjen(a)
12.03.2010
Poruka
192
Zeleni čaj i sve njegove čari


Piše: Dave Greaves

Izvor:bodybuilding.com




57498698.jpg



Lično sam veliki pobornik zelenog čaja još i pre vremena kada je tržište suplemenata poludelo za njim. Danas je zeleni čaj, odnosno njegovi ekstrakti, sastavni deo gotovo svakog proizvoda za mršavljenje. Samo pogledajte etiketu na poleđini. Verujem da na taj način zeleni čaj pruža određene učinke, ali tako nećete iskoristiti njegov puni potencijal kao biljke.



Zeleni čaj sadrži sledeće:


TANIN


Grupu jednostavnih i kompleksnih fenola, polifenola i flavoniziranih sastojka. Budući da ih proizvode biljke, svi su tanini relativno otporni na probavu i fermentaciju. Tanini se ponašaju kao kontraktivni, skupljaju tkiva i kontrahiraju strukturalne proteine kože i sluzokože. Vežu se na životinjske i biljne belančevine, deluju anastetično i redukciono pa su zbog te osobine i vrlo moćni antioksidanti.


Katehini


Katehini su kategorija polifenola. U zelenom čaju, katehini su prisutni u značajnoj količini, tačnije; epikatehin (EC), epigalokatehin (EGC), epikatehin galat (ECG) i epigalokatehin galat (EGCG). EGCG čini 10-50% ukupnog sadržaja katehina i važi kao jedan od najmoćnijih katehina – s antioksidativnom aktivnošću snažnijom 25-100 puta od vitamina C i E.
Šoljica zelenog čaja osigurava 10-40 mg polifenola, a antioksidativni sadržaj mu je nekoliko puta jači od brokule, spanaća, šargarepe i jagoda.


Flavonoidi


Flavonoidi su biljni pigmenti, svetlo obojeni hemijski konstituenti u većini svežeg voća i povrća. Štite i pripomažu prilikom infekcije. Prilikom fizičkog udarca, u slučaju njihove deficijencije, vrlo lako možete zadobiti modricu.


Teanin


Aminokiselina koja ima umirujuće dejstvo na mozak. Teanin je poprilično različit od polifenola i katehinovih antioksidansa, ali je još jedan dodatni razlog zašto konzumirati zeleni čaj.



O čaju



Svi čajevi dolaze iz istog izvora. Biljka čaja je članica porodice Camellia (Camellia sinensis). Crni čaj, oolong čaj i zeleni čaj su derivati ove jedne biljke.

Način na koji se priprema određuje njegovu boju. Nakon što je ubrana, biljka čaja se fermentira, a zatim greje kako bi zaustavili proces fermentacije. Ovaj proces fermentacije je odgovoran zašto je kofein sastavni deo čaja. Što se duže fermentira, to će više kofeina čaj sadržati. Zeleni čaj ima najmanju količinu kofeina od svih čajeva jer se najmanje fermentira. Razlog zašto zeleni čaj ima toliko blagodati po zdravlje je zato što duža fermentacija uništava mnoge supstance koje su toliko delotvorne na naš organizam. Zato razmislite dvaput koji ćete čaj skuvati. Danas je mnogo toga koncentrirano i gazirano. Mislim da nam bar čaj, i to zeleni čaj može biti dobra zamena.
Kvalitet čaja

19712366.jpg


Velike su razlike u kvalitetu čajeva. Čaj se može uporediti s vinom kada je reč o ocenjivanju. Sva ona pakovanja koja se nazivaju čajem ne mogu se ni približno meriti s onim u pravom, lisnatom obliku bilo da je reč o ukusu ili kvalitetu. Prilikom selekcije čaja i njegovog pakiranja u vrećice za komercijalnu prodaju, proizvođači odabiraju najjeftinije i najslabije kvalitete ocenjene listove čaja. Tada se ti listove kidaju i pakiraju u male čajne vrećice kakve poznajemo. Kidanjem listova utiče se na ukus i eliminišu neki vrlo zdravi makronutrijenti.

Preporučujem da naručite čaj u njegovom pravom obliku, kao celi list. Pokušajte da nabavite organsko uzgajani čaj za maksimalnu iskoristivost ovog dara zemlje.
 
Član
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
4
Pozdrav svima!!! Ja koristim dosta čaj od hibiskusa iako neznam dali on ima, i koja lekovita svojstva ili je to samo čaj za "razonodu"
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čaj nije samo lek

Čaj nije samo lek



U novije vreme, pored specijalizovanih časopisa i natpisa u novinama, sve je više preporuka i saveta o lekovitim čajevima i čajevima za mršavljenje.
Pod čajem se podrazumeva napitak od biljke zvane čaj, ili napitak dobijen kuvanjem ili prelivanjem nekih biljaka ili kombinacije više biljaka, biljni čaj. Kod nas se pod čajem podrazumeva napitak spravljen od više vrsta biljaka, tj. biljni čaj.
Navešćemo za šta se koriste pojedini biljni čajevi.

Čaj od kamilice
dobar je za grlo, bolove zuba (kada zub zagnoji i otekne) i upalu desnih. Pored toga, preporučuje se: protiv nadimanja, mučnine u stomaku i problema sa varenjem.


Čaj od nane
smiruje stomak, snižava temperaturu i smanjuje bolove.


Čaj od majčine dušice
preporučuje se za smirenje, ali i protiv promuklosti.


Čaj od brusnice
ima izvesna antibakterijska i antikancerogena dejstva i preporučuje se kod problema sa mokraćnim putevima. I uvin čaj je dobar za probleme sa mokraćnim kanalima.


Zeleni čaj
preporučuje se kao antioksidans.


Čaj od hibiskusa
je, pored toga što sadrži vitamin C, i dobar afrodizijak.


Čaj od šipka
je dobar protiv prehlade zbog toga što sadrži vitamin C.


Žalfija
je dobra za ispiranje grla i ispiranje usne duplje kod nekih upala grla.

Za mršavljenje se prave posebni čajevi sa kombinacijom više biljaka.

Čaj od sene
je dobar kao diuretik i protiv zatvora.

Č
aj od lipe
se preporučuje za dobar san.


Po jedna šolja čaja od maslačka dnevno pogoduje smanjenju celulita.


Pri spravljanju čajeva treba ipak voditi računa.

Ako je prejak, čaj može imati štetnih sastojaka. Ne bi trebalo vrećicu sa sadržajem ili deo biljke od koje se pravi čaj dugo držati u vreloj vodi ili dugo kuvati.
Po mogućstvu, čaj treba piti bez šećera ili sa kašičicom meda kao zaslađivačem. Ukoliko pijete čaj sa šećerom, preporučujemo malo žutog šećera. Presladak čaj sa belim šećerom nije preporučljiv.
Ne treba piti vreo čaj zato što oštećuje nepca, usnu duplju i ždrelo, a u stomaku izaziva pravi stres.
Ni sa količinom popijenog čaja ne treba preterivati, jer previše čaja (dva-tri litra dnevno) znači i previše tanina, kofeina i mnogo drugih sastojaka koji u većoj količini štete organizmu.

Prednosti svakodnevnog pijenja čaja


  • Ukoliko u toku dana pijete puno kafe, ponekad preskočite kafu i popijte šoljicu čaja; tako ćete smanjiti količinu unesenog kofeina.
  • Topao čaj je dobar za usnu duplju, disajne organe i stomak, jer topao napitak širi krvne sudove i olakšava belim i crvenim krvnim zrncima da se bore protiv bakterija, a bakterijama i virusima otežava napad na organizam.
  • Nekoliko šoljica čaja dnevno znači i nekoliko šoljica unesene tečnosti u organizam, što je korisno za organizam, a sprečava i gojaznost.
  • Sam ritual ispijanja čaja može biti veoma koristan, jer ako lagano ispijate čaj nekoliko puta dnevno, smirujete svoj organizam, bar desetak minuta, i smanjujete stres (antistres terapija).
  • Kada nekoliko puta dnevno pijete čaj, tu pozitivnu i korisnu naviku prenosite i na svoju decu.
Izvor: Krstarica


Dragane, kao što vidite, i hibiskus ima svoja dobra svojstva:

Čaj od hibiskusa
je, pored toga što sadrži vitamin C, i dobar afrodizijak.


 
Član
Učlanjen(a)
11.11.2010
Poruka
11
Nije bas lek ali u svakom slucaju moze da pripomnogne nekim slucajevima i bolji je izbor od hemije :)
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Zeleni čaj efikasan protiv Alchajmera

Istraživanje britanskih naučnika


Zeleni čaj efikasan protiv Alchajmera




Izvor: Blic 17. 01. 2011. - 10:52h

Redovno konzumiranje zelenog čaja moglo bi da zaštiti mozak od razvoja Alchajmerove bolesti i drugih oblika demencije, kao i da ima preventivno dejstvo protiv raka, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja koje je sprovela grupa naučnika s Univerziteta u Njukastlu (Velika Britanija).
108133_zeleni-caj-01-foto-dreamstime-_f.jpg


To se, kako su pokazali rezultati britanskog laboratorijskog istraživanja, postiže zahvaljujući hemijskim sastojcima zelenog čaja, preneli su francuski mediji.

Tokom istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Fitomedicina", naučnici su ustanovili da su hemijske supstance koje se vare nakon konzumiranja zelenog čaja efikasnije od onih koje se ne vare u zaštiti moždanih ćelija od izazivača razvoja Alchajmerove bolesti.
 
Natrag
Top