"Buzdovan" srušio raketni štit

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
"Buzdovan" srušio raketni štit









Izvor:
B92.net








Ruske oružane snage naoružane su kompleksom S-400 koji može da obara mete u bliskom kosmosu, kao i krstareće rakete koji lete na supermaloj visini.Od kada je poletio ruski "Buzdovan" ili raketa S-400 tzv. kosmički ratovi prestali su da budu realna opcija, osim u holivudskim filmovima.


1870796888504e232aac3d8808876901_368x312.jpg



S-400 je jedinstveni kompleks jer omogućava pogađanje meta koje se nalaze u bliskom kosmosu, odnosno na visini do 27 kilometara.
Ako neka balistička raketa ili objekat, lansiran sa američkog ili bilo kog drugog satellita, uđe u atmosferu u "zoni odgovornosti" S-400 - odmah će biti oboren, pišu Nezavisne novine.

Kada je američki predsednik Barak Obama odlučio da ubrza stvaranje "kosmičkog štita" on je bio rukovođen pogrešnom procenom svojih savetnika da ruska raketa nikada neće poleteti niti biti u funkciji, navode ruski vojni analitičari.

Ni mnogi ruski stručnjaci nisu verovali u "Buzdovan". A onda je raketa poletela.

U znatnom delu ruske libaralne štampe i faktički u čitavoj zapadnoj štampi i medijima ta je vest dočekana - ledenim ćutanjem.

Naime, na Zapadu su smatrali da Rusi nemaju potencijal za razvoj raketnih snaga strateške namene. Ali, pokazalo se da je to bila velika greška.

Ruske snage sa glavnim preduzećem "Almaz-Antej" na čelu, koje je obuhvatilo najbolje razrade u oblasti izrada raketa tokom poslednje decenije, demonstrirali su svoju virtuoznost.

Sada se u naoružanju dva ruska puka nalaze kompleksi S-400. Radi se o mobilnom guseničaru sa veštačkim intelektom i sistemom za obezbeđenje života posade.





 
Natrag
Top