Bullmastiff

Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.085
Bullmastiff

bullmastiff.jpg

bullmastiff-0094.jpg

sb7ojl.jpg


:info:

Standard
BULLMASTIFF [FCI No. 157]
Zemlja porijekla: ENGLESKA

Karakter: Temperament bullmastiffa ujedinjuje hrabrost, pouzdanost, živahnost, istrajnost i budnost.

Opća pojava: Bullmastiff je snažno graden, proporcionalan pas, jak, ali ne nezgrapan.

Glava i fang: Lubanja treba, gledano sa svih strana, biti velika i četvrtasta, sa jasnim naborima kada je pas uzbuđen, ali ne u stanju mirovanja. Obujam lubanje treba otprilike odgovarati visini ramena psa. Lubanja treba biti duboka i široka, sa dobro razvijenim obrazima. Fang (nosni hrbat) kratak. Razmak od vrha njuške do stopa ne smije iznositi više od trećine cjelokupne dužine glave. Fang ide široko ispod očiju, neprimjetno se sužavajuci ka vrhu njuške, završavajući tupo i kvadratično. S hrptom njuške gradi pravi kut, istovremeno odgovarajući s lubanjom. Donja vilica završava široko. Njuška široka, gledajući sprijeda sa široko otvorenim nosnicama, u profilu ravna i niti strši iznad donje vilice, niti se povlači iza nje. Jasno označen stop. Labrnja ne visi i ne seže preko donje vilice.

Oči: Tamno smeđe ili boje lješnjaka. Srednje veličine. Razmak izmedu očiju odgovara širini fanga. Svijetle ill žute oči su greška.

Uši: V oblik ili skupljene unazad. Visoko i široko postavljene na istoj visini potiljka, uslijed čega lubanja dobija svoj kvadratičan izgled, što je bezuvjetno važno. Uši trebaju biti male i tamnije po boji od ostalog tijela. Kada su naćuljene, vrh uha treba biti na istoj visini sa okom. Ružine uši su greška.

Zubalo: Klještasto, dozvoljen je lagani predgriz all se ne favorizira. Očnjaci veliki i široko razmaknuti. Drugi zubi su snažni i ravnomjerno rasporedeni. Neravnomjeran raspored je greška.

Vrat: Dobro zaobljen, umjereno dug, vrlo mišićav, po obujmu gotovo odgovara obujmu glave.

Trup: Leđa kratka i ravna, što daje zbijeno držanje tijela, ali ne prekratka, da trpi okretnost. Šaranasta i ulegnuta leda su greška.

Prednji stav: Grudi široke i duboke, sežu gotovo do prednjih nogu. Ramena mišićava, koso položena i snažna, ali ne pretjerano. Prednje noge jake i ravne, sa jakim kostima i široko postavljene, gradeći široki ravni front. Ligamenti ravni i jaki.

Stražnji stav: Slabine široke i mišićave, sa priličnim udubljenjem. Stražnje noge jake i dobro mišićave, sa dobro uglovanim potkoljenicama. Stražnji stav odaje snagu i pokretljivost, ali nikad nezgrapnost. Skočni zglobovi imaju dobar kut. Kravlji stav je teška greška.

Šape: Nisu posebno velike, sa zaobljenim prstima, dobro zaobljene mačje šape. Jastučići tvrdi. Raširene šape su greška.

Rep: Visoko smješten, jak na korijenu i sužavajući se prema vrhu seže do skočnih zglobova. Rep se nosi ravno viseći ili također u luku, ali ne na način lovačkih pasa. Prelomljen rep je greška.

Dlaka: Kratka i oštra, nudeći dobru zaštitu od nevremena, glatko naliježući na tijelo. Naginjanje ka dugoj svilenkastoj ili kovrčavoj dlaci je greška.

Boja: Svako šatiranje od tigraste, oker ili crvene. No boja mora biti čista i jasna. Mali bijeli znak na grudima je dozvoljen, ali nije poželjan, drugi bijeli znaci su greška. Tamni fang je bitan a također i tamna nijansa prema očima, a i tamno oivičene oči. To ističe tipičan izraz. Tamne kandže su poželjne.

Težina: Mužjaci 57-60 kg, ženke 40-53 kg.

Visina: Mužjaci 63- 69 cm, ženke 62-67 cm, mjereno na hrptu. Važno je da su visina i težina u skladu. Zdravlje i živost su bitni.
 
Natrag
Top