Šta je novo?

Bugarska protiv Makedonije u EU

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Bugarska protiv Makedonije u EU


Sofija -- Bugarska je zauzela tvrđi stav u vezi sa mogućim ulaskom svog suseda Makedonije u EU, tokom posete evropskog komesara za proširenje Štefana Filea Sofiji.


macedonia-eu.png"Mi ne možemo da dodelimo 'sertifikat EU' aktivnostima lidera u Skoplju, koji sistematski primenjuju ideologiju mržnje prema Bugarskoj", izjavio je u sredu bugarski predsednik Rosen Plevnelijev posle susreta sa Fileom.

On je pozvao Skoplje da "okonča svoju antibugarsku kampanju" i prekine sa, kako je rekao, "sklonosti ka jednostranoj intepretaciji istorije na izrazito nacionalistički način", preneo je AFP.

Bugarska je prva priznala Republiku Makedoniju pod njenim ustavnim imenom posle raspada Jugoslavije 1991, ali se dve države spore oko interpretacije značajnih perioda svoje istorije od Srednjeg veka.

Šef bugarske diplomatije Nikolaj Mladenov izjavio je da Makedonija "treba da zadovolji zahteve EU...u pogledu dobrih odnosa sa svojim susedima kako bi se pridružila evropskoj porodici".

File je izrazio uverenje da dve države mogu da reše sva otvorena pitanja kroz konstruktivni dijalog i međusobno razumevanje. Nastojanja Makedonije da postane članica EU blokira Grčka zbog spora oko imena bivše jugoslovenske republike.Izvor:
B92.net
 
Top