Šta je novo?

Budžetski prihodi veći za 21,2 miliona eura

  • Začetnik teme majstor svog zanata
  • Datum pokretanja
majstor svog zanata

majstor svog zanata

Učlanjen(a)
25.01.2014
Poruka
44
Budžetski prihodi za prva dva mjeseca 2014. godine iznose 151,7 miliona eura, što je za 21,2 miliona eura, odnosno 16,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godin, pokazuju preliminarni podaci Ministarstva finansija.

"Ostvarenjem prihoda u nivou od 151,7 miliona eura premašen je i ambiciozan plan za prva dva mjeseca ove godine, i to za 6,7 odsto, odnosno 9,5 miliona eura, kao i ostvarenje iz 2012. godine, za 30,2 odsto, odnosno 35,2 miliona eura u apsolutnom iznosu“, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Najveći doprinos rastu zabilježen je kod prihoda od poreza na dodatu vrijednost koji su, za prva dva mjeseca, naplaćeni u iznosu od 63,6 miliona eura, što je, u odnosu na plan, više za 14,1 odsto, odnosno 7,8 miliona eura, a u odnosu na isti period prošle godine za 27,7 odsto, odnosno 13,7 miliona eura.

"Razlozi pozitivnog odstupanja u ostvarenju prihoda tokom prva dva mjeseca tekuće godine su realizacija paketa mjera fiskalnog prilagođavanja, rast ekonomkse aktivnosti, kao i poboljšanje naplate poreskih prihoda, kao rezultat aktivnosti koje nadležni organi sprovode na planu suzbijanja sive ekonomije“, objašnjeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

Određeni pad je zabilježen kod prihoda od akciza što, navode u Ministarstvu finansija, ukazuje da tržište akciznih proizvoda i dalje generiše značajniji obim sive ekonomije, te će isto biti predmet posebne pažnje od strane nadležnih organa u predstojećem periodu.

izvor:cdm.me
 
Top