Budite na oprezu, čuvajte psa od rahitisa

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.539
Budite na oprezu, čuvajte psa od rahitisa
Izvor: zivotinje.rs
Rahitis je veoma česta bolest koja najviše utiče na mlade pse i štence. Generalno se smatra da je to bolest kostiju ali je, ustvari, stanje čitavog tela.Kada se rodi štene, kosti su meke, a kako raste vremenom treba da očvrsnu. Međutim, kada dođe do rahitisa, ovaj proces se ne odvija tako brzo kao što bi trebalo. Mišići su slabi i mlitavi, varenje ne funkcioniše pravilno što utiče na opšte stanje životinje.

Najčešći uzročnici ove bolesti su neadekvatna ishrana i nedovoljna količina kalcijuma, fosfora, vitamina D i drugih elemenata u organizmu. Pas kome se daju ostaci hrane od ručka, hleb, iznutrice i slično, neće uneti dovoljno potrebnih minerala, pa je više izložen opasnosti od ove bolesti.

Takođe, prisustvo crevnih parazita može dovesti do nastanka rahitisa, jer tada i pored kvalitetne ishrane, hrana se neće dobro resorbovati. Naime, organizam će početi da crpi kalcijum iz kostiju, što može dovesti do razvijanja rahitisa.Takođe nedostatak sunčeve svetlosti dovodi do nastanka ove bolesti, jer se ne aktivira vitamin D koji je važan za resorpciji kalcijuma i fosfora i njihovog deponovanja u kostima. Zato se rahitis češće javlja tokom jeseni i zime kada je prisustvo sunčevih zraka minimalno.Simptomi rahitisa u početku mogu biti jedva primetni: nesigurno kretanje, brzo zamaranje i često ležanje na stomaku raširenih nogu, apatičnost, gubitak apetita, bolno reagovanje na dodirivanje i opipavanje zglobova. Kasnije dolazi do pojave koštanih kvrga na prelazu koštanih u hrskavičave delove rebara. Kosti se krive i prednje noge se spiralno povijaju ka unutra.

Ukoliko se bolest ne leči i zapusti, počinju da se krive i zadnje noge i kičma. Može doći i do preloma kostiju. Kod nelečenih slučajeva, nakon završetka rasta, deformiteti skeleta i zglobova ostaju kao trajne posledice.


Ako se otkrije u ranoj fazi i na vreme, u većini slučajeva, lečenje je dugotrajno, ali uspešno.

Kako bismo sprečili pojavu rahitisa važno je uspostaviti pravilnu ishranu i negu psa. I mlade i stare pse treba hraniti gotovom granuliranom hranom superpremijum kvaliteta prilagođenom njihovim potrebama.
 
Natrag
Top