Šta je novo?

Budimo braća, ako ne, ostasmo bez gaća

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Budimo braća, ako ne, ostasmo bez gaćaI. Aranđelović
Izvor: Politika objavljeno: 19.11.2010.

Lazar Ristovski završio snimanje novog filma „Beli lavovi”, crnohumornu komediju o izneverenim očekivanjima srpske radničke klase
Laza.jpg

Lazar Ristovski u sceni filma


Posle 29 dana intenzivnog rada, glumac, producent, scenarista i reditelj Lazar Ristovski završio je snimanje filma „Beli lavovi”. Prema priči Gordana Mihića, Ristovski je snimio crnohumornu komediju o Srbiji danas, o intelektualcima koji se teško snalaze u vremenu tranzicije, pa su prinuđeni da rade svakakve poslove.
– Ovo je priča o nama, našim komšijama i poznanicima. Svi smo mi mislili da ćemo živeti bolje i da ćemo zaraditi više. Moji junaci ostali su siromašni, ali nisu nesrećni – kaže Ristovski, koji je kao reditelj debitovao „Belim odelom” (1999), a novi film opisuje kao „topao film bez negativnih junaka, iako bi ih moglo biti”.
– Glavni junak Dile, koga tumačim, tipični je čovek sa Balkana. Sve zna, u sve se razume. Najmanje što planira da uradi jeste da sruši kapitalizam, a najviše što bi trebalo je da zaradi pare za familiju, a to mu baš ne polazi za rukom. Hvata se za slamku spasa koja je jedno veliko ništa i to je u filmu smešno – otkriva reditelj, i dodaje da je optimizam bez pokrića odlika ove filmske priče, a ujedno i glavna karakteristika mentaliteta ljudi sa naših prostora.
– Neostvarene iluzije moraju da sačekaju, ne samo drugo vreme, već drugi život. Taj osećaj tuge koji ću pokušati da izazovem kod gledalaca je ono dragoceno u ovoj priči. Junaci ove priče, nisu nesretni, više su setni. Nisu tragični, više su izgubljeni.
Ne može se izbeći kritičnost društva koju sa sobom nosi ova priča, ali će ona dolaziti kao eho proteklih godina i događaja, a grupa štrajkača, koja će se kao neka zmija lenjo provlačiti između scena i junaka priče, biće stalna veza sa realnošću – najavljuje Ristovski. Film je, zapravo, posvećen radničkoj klasi, zbog čega se u filmu Lazar oprobao i kao reper u „Radničkom repu” u kojem, između ostalog, peva:
„Dignimo se braćo slatka, podignimo glas, matori i mladi u istom stroju za Srbije spas / Skupite se sindikati, postanimo braća, ako tako ne bude ostasmo bez gaća / Radimo za tajkune, za ministre, za lopove, da njima bude bolje ja više nemam volje / R, r, ura, revolucija, radnici smo mi, više Tito nas je voleo, nego sada vi.”
Pored Ristovskog, u filmu igraju Gordan Kičić koji tumači diplomiranog reditelja koji umesto filmova snima svadbe i sahrane, Hristina Popović igra opersku pevačicu koja operske arije peva starijim osobama po kućama) Vuk Kostić, Milan Tomić, Zorica Jovanović, Aleksandar Filimonović, i Mira Banjac i Nikola Simić, za koje reditelj kaže da su odigrali srpski par Boni i Klajd.
Film je dobio podršku Ministarstva kulture Srbije, na konkursu Filmskog centra Srbije (FCS) za sufinansiranje igranih filmova. Ristovski kaže da je zbog nedostatka sredstava film morao da snimi za 29 dana, da je FCS za sada uplatio prvu tranšu podrške (120.000 evra), a da budžet filma iznosi oko 850.000 evra. Reditelj, ujedno i producent, dodaje da je svaki član ekipe filma već isplaćen, ali da nema sredstava za postprodukciju i da film ne bi snimio bez pomoći sponzora.
Bez obzira na sve ovo, Ristovski želi da film kompletno završi i premijerno ga prikaže 1. maja, na praznik rada.
 
Poslednja izmena:
Top