Šta je novo?
SerbianForum

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Hvala svima na 1 900 000+ postova & 500 000+ tema!

Btrfs & snapper - vraćanje sistema u prijašnje, funkcionalno, stanje

S

strum30

#1
Pretragom nisam upratio da je bila slična tema. Pisat ću iz ugla openSuse korisnika.

POZITIVNO: Često se na linuxu zna desiti da vam nakon updatea ne podigne sitem normalno, ili vam sistem prijavljuje neki problem, te ona najgora varijanta instalirate drajvere za grafičku i crn ekran ili vam se sistem na ekranu blago rečeno ponaša "hororasto". Znači ako ste nešto zeznuli, imate UNDO!
Cilj snappera je pravljenje snapshota (snimka sistema), koje možete pokrenuti odabirom u opcijama gruba prilikom bootanja vaših sistema.
Podešavanja snappera se nalaze u Yastu, grafički, ne trebate kucati komande, gdje može postaviti intervale snimaka sistema. Inače, snapper će uvijek napraviti snimku kada se vrši update/upgrade(osvježenje/nadogradnja) sistema, ili samog sistemskog podešavanja ili ti instalacije.

snapper_yast2_list.png


Ono što je ovdje bitno je Pre i Post, zna biti i odovjeno u redovima a ne ova ovako kao na slici. Pre je prije bilo kakvog podešavanja, post logično nakon odrađene akcije. Tako vam je lakše birati koju snimku uzeti prilikom podizanja sistema.
Hibridne grafičke znaju praviti problem i sa vlasničkim drajverima na windowsima, ali sa ovim alatom, jednostavno možete u nedogled podešavati, igrati se, i vratiti na star Pre vašeg igranja i sistem će raditi sasvim normalno.

Da razjasnimo, ovo nije bekap sistema, koji je obimniji i dublji način slike sistema, ovo je jednostavno trenutno podešavanje koje vam ostane na hdd za pomoć u radu, što je sasvim dovoljno i itekako poželjno.

NEGATIVNO: Treba biti uvijek realan. Btrfs kao datotečni sistem u odnosu na druge (Ext verzije), ima jednu boljku koja polako isčezava a to je usporavanje sistema, te je malo više bagoviti nego ostali datotečni sistemi, jer je mlad, te još uvijek u razvoju. Drugačija je hijerarhija, odnosno, struktura u odnosu na Ext verzije, ali to je sada malo i nebitno. Međutim, ja nisam imao nekih problema, niti sad neko usporavanje sistema koje bih baš uočio, ali to je indivudalno.

Drugi problem koji zna biit i daleko je važniji, je da vam Btrfs može zauzeti itekako prostora, naročito je razlog ovaj snapper. To zna toliko otći daleko da vam se sitema ne može podići ako vam je root particija prepuna zbog snimaka sistema, naprmijer.
Zato root particiju stavite da vam je bar 80GB (danas to nije problem), a drugu home kako želite da ne bi svako malo zbog skidanja video sadržaja morali brisati i držati i tu particiju pod kontorlom.
Ako ne možete imati više od naprmijer 30GB root particiju, onda i za to postoji rješenje kao root utipkajte u terminalu:
Kod:
snapper list
gdje će vam izlistati sve snimke sistema
ili
Kod:
snapper list -t pre-post
gdje će vam bolje razvrstati na pre i post uz objašnjenje šta je rađeno.
ili to možete i preko Yasta->snapper i imat grafičku listu:
snapper_yast2_list.png


Kod sva tri slučaja imat će te ID (hajmo reći vaš redni broj) snimaka. brišite one koje su starije sve do kada vam je sistem zadnji put radio normalno.

Ako ne možete ući u sistem već se možete logovati samo preko terminala i crnog ekrana (laički rečeno), onda se upišite vaše user name, password, ukucajte gornje komande, i onda
Kod:
snapper delete 6-20
sačekajte dok odradi i onda komandom restart, vratit će vam se sve kako treba.
Napomena: nakon delete stavljate raspon koji vam se izlista nakon snapper list, u ovom slučaju sam uzeo raspon kao na gronjoj slici. Uvijek ostavite snimku sa bar zadnja dva ID, već sam objasnio zašto.

Postoji još način da ubrzate Btrds a i da podesite brisanja i samo snimanja sistema na hdd, što vam dođe kao defragmentacija diska najblaže rečeno kao na windowsima.

P.S. Da nekako doprinesem forumu i nekim članovima foruma koji nesebično pomažu na drugim temama ;)
 
Poslednja izmena:

Top