Brnabić: Ako bude primorana Srbija će birati EU, ne Rusiju

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
66.917
PREMIJERKA BRNABIĆ: Ako Srbija bude primorana da bira između EU i Rusije odlučiće se za…

BRNA-696x440.jpg



– EU je tamo gde mi idemo – to je jasno – rekla je Brnabićeva

Ukoliko Srbija bude primorana da bira između bližih veza sa Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, odlučiće se za ovo drugo, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić u intervjuu americkoj novinskoj agenciji Blumberg.

Brnabićeva je rekla da će kao premijerka nastaviti put koji je počeo njen prethodnik, sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da bi pripremila zemlju za članstvo u EU do 2020. kada joj se završava mandat.

– EU je tamo gde mi idemo – to je jasno – rekla je Brnabićeva.

– Mi imamo emotivne veze sa Rusijom zbog tradicije, kulture i vere – navela je ona i ukazala na to da u Srbiji veliki broj ljudi u potpunosti doživljava Rusiju kao našeg velikog brata, našeg zaštitnika.

Prema njenim rečima, ova osećanja se ne mogu zanemariti, “ali naš strateski put je EU”. Podsećajući da je Vučić odbio da prati odluku Unije da uvede sankcije Rusiji zbog Ukrajine, Blumberg navodi da Brnabićeva nije mogla da potvrdi da li će nastaviti taj stav ukoliko bude ugroženo pristupanje Srbije EU.

Advertisement

– Ne mogu to sada da komentarišem, jer je na Balkanu veoma teško posvetiti se bilo čemu. To je težak region – rekla je Brnabić, za koju agencija napominje da ne pripada ni jednoj političkoj partiji i da je obrazovana u SAD i Britaniji.

Brnabićeva je rekla da postizanje napretka u normalizaciji odnosa sa Prištinom, kako je naveo Blumberg, sada zavisi od toga da Priština odobri neki stepen autonomije Srbima koji žive na severu KiM, a da će na samom kraju biti odlučeno o pitanju statusa.

-Bez obzira da li smo u potpunosti spremni 2020. da se pridružimo EU, to će opet zavisiti od EU da li želi da prihvati nove članice – rekla je Brnabić.

Ona je dodala da nikada nije imala razloga da sumnja da će imati Vučićevu punu podršku za teška pitanja, ali i odrešene ruke da radi šta misli da je najbolje. Na pitanje da li će moći da donosi odluke bez njegovog nadzora, ona je rekla “bila bih iznenađena kada ne bih”.

Izvor:Tanjug / a1info.net
 
Natrag
Top