Brak- uzivanje ili prezivljavanje u dvoje

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
Možda je neko od vas već pomenuo, ali činjenica je da ogroman uticaj na brak ima odrastanje, detinjstvo supružnika. Čovek koji je živeo u rasturenoj porodici, morao rano da počne da radi, da se sam snalazi će nastojati da svojoj porodici obezbedi što više i da se ostali članovi porodice što manje muče. Dakle, biće izuzetno posvećen. S druge strane, ako je odrastao u blagostanju, ako je sve imao na gotovo, muškarac će verovatno biti lenji, nezainteresovan za dešavanja u kući, neće se uzbuđivati ni ako ne zarađuje dovoljno... (to nije sve, biće nastavak)

Član
Učlanjen(a)
26.04.2011
Poruka
277
Možda je neko od vas već pomenuo, ali činjenica je da ogroman uticaj na brak ima odrastanje, detinjstvo supružnika. Čovek koji je živeo u rasturenoj porodici, morao rano da počne da radi, da se sam snalazi će nastojati da svojoj porodici obezbedi što više i da se ostali članovi porodice što manje muče. Dakle, biće izuzetno posvećen. S druge strane, ako je odrastao u blagostanju, ako je sve imao na gotovo, muškarac će verovatno biti lenji, nezainteresovan za dešavanja u kući, neće se uzbuđivati ni ako ne zarađuje dovoljno... (to nije sve, biće nastavak)

Tokom izlazaka i upoznavanja ili na pocetku braka,verovatno cemo upoznat partnera sa nasim dotadasnjim zivotom i sta su nam ciljevi i planovi i licni i zajednicki.Partner,u ovom slucaju zena,bi trebala da postuje i ceni napor koji muz ulaze nastojeci da im stvori uslove za bolji zivot.Ne treba preterivati i samo se posvetiti poslu,karijeri a zapostavljati,suprugu i decu.Razgovor je veoma bitan i bitno je da su jedno drugom podrska i da razumiju zasto i koliko dugo ce biti odvojeni ili sta su im ciljevi.Nakon postignutog cilja potrebno je napraviti odmor,koji ce te podeliti s partnerom i u potpunosti se posvetiti jedno drugom.
A ova druga situacija da se oni koji su imali sve ne ponasaju bas kao pcelice..Pitanje je da li i dalje pristizu sredstva i koliko ce pristizati bez rada?Neko ima srecu da su mu bogati roditelji ili je dobro ulozio sredstva pa se sad ne mora muciti,ali takvi su retki,onaj ko ima obicno se i trudio da ima i ceni to sto ima,i zna da sve ima svoj kraj i da nista nije nepresusno.Takve osobe imaju radnu naviku i naravno naci ce nacin i da rade i da zarade.Problem je sa onima koji nemaju ni radnu naviku niti su radili niti hoce da rade.Takve osobe traze laksi nacin da dodju do sredstava.Necemo ulaziti sad u nezakonite nacine zarade mada su svud oko nas, ali ima i onih koji pokusavaju da to rese na prihvatljiv i legalan nacin.I takvih nacina ima svud oko nas,negde veza funkcionise negde ne kao i kod ostalih.Pravila nema.Po meni lepo je kad oboje imaju posao rade i doprinose i svako je ekonomski neovisan,to je dobar temelj za uspesnu vezu.Medjutim imajuci u vidu stanje u drzavi,na berzi rada i ekonomske krize koje se sire svetom,sve to utice na porodicu.Razumevanje i postivanje je veoma bitno i ono je kljuc uspesne veze.

Učlanjen(a)
03.07.2011
Poruka
2
mislim da za brak netrebaju citati iz nekih predavanja ili knjiga,vec vlastita iskustva pisati ovde a ne citate

Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
mislim da za brak netrebaju citati iz nekih predavanja ili knjiga,vec vlastita iskustva pisati ovde a ne citate

Nisam primetio da se neko na ovoj temi pravi pametan i da demonstrira znanje koje je pokupio iz neke knjige. Takođe tema nije limitirana na one koji su u braku tako nema potrebe nekome spočitavati suvuparnu priču bez iskustava. Svi mi svaki dan gledamo primere svakakvih brakova pa imamo pravo na mišljenje. I oni koji nisu braku mogu davanjem odgovora da se zadrže u temi jer pričaju o alternativi.

O tome da li su "stari" u pravu...nekada je sigurno bila prednost to što su ljudi manje razmišljali i nisu bili opterećeni svim detaljima svakodnevnog života koji danas pritiskaju čoveka. Jednostavno se znalo do te i te godine se ženiš/udaješ i time je priča pojednostavljena. Danas se mnogo razmišlja. Pomenuta neizvesnost oko posla i stabilnih izvora prihoda samo pogoršava stvari tj povećava napetost. Kako se potreba sloge nameće više nego ikad u isto vreme nikada više nije bio izraženiji ponos. Država je neprevedna prema svima pa i prema mladima pa se na neki čudan način u večinu mladih usadio bunt i kompleks veće vrednosti.... i potenciranje da više zaslužuju nego što rade ili što realizuju u svom životu pa je to jedan od razloga zašto teško pristaju na kompromise eventualne bračne zajednice.

Član
Učlanjen(a)
26.04.2011
Poruka
277
Svaka cast Death, Vi i gospodjica Dum,i jos neke uvazene kolege sa foruma,su meni licno pomogli da neke stvari bolje razumem.Nadam se da ima jos mladih osoba koje otvorena srca i uma idu kroz zivot.Mozda zbog Vas postoji nada u bolje sutra.
Da covek se uci dok je ziv,dok smo u vezi ( hodamo,zabavljamo se,furamo,muvamo se,kako ko zove taj period pre braka), ucimo se da se prilagodimo partneru i da njega prilagodimo sebi.Nastojimo saznati sta voli,gde izlazi sta su mu ciljevi sta ga usrecuje,sta ga moze rastuziti is.Prilagodjavamo se i sve je to ok dok ta prilagodba ne pravi nama licno problem.Ne smemo odustajati od onog sto smo u stvari,jer time smo i privukli partnera.Ne smemo napraviti gresku pa ici tako daleko da postajemo kopija partnera- on,ili ona ne voli to pa necu ni ja!Nesvidja mu se kako se odevam,pa obuci cu ono sto on ili ona voli mada mi bas....Ne, toliko ne treba ici.Ima situacija kad pogledamo partnera kako se obukao,la,da nas prozme ponos sto je ta osoba s nama i sto se bas za nas tako potrudila.
A citati? Nekad ne treba izmisljati toplu vodu,ona je tu da se koristi- upravo kao i ovo, bit ce mi cast ako nekom koristi.

Natrag