Šta je novo?

Bradati koli (Bearded Collie)

Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.088
Bradati koli (Bearded Collie)

baxuvrtu1ekranindexlv8.jpg


:info:

OPSTA POJAVA

Vitak, zivahan pas, duzi nego visi u srazmeri ca 5:4.Kuje mogu biti nesto duze. Najvaznije obelezje ove rase je budan, radoznao i ljubopitljivi izraz lica.

KARAKTER

Pazljiv, vitalan,samouveren i zivahan. Pouzdan, inteligentan radni pas bez znakova nervoze ili agresivnosti.

Glava mora da bude u srazmeri sa velicinom tela,lobanja ravna, siroka i kvadratnog oblika. Nosna pecurka je siroka i mora imati istu boju kao i krzno psa (Naprimer braon beardie mora da ima braon nosnu pecurku).

Oci su jako razmaknute i velike ( ne smeju biti buljave) malo kose i uvek iste boje kao i dlaka odnosno nosna pecurka.

Vrat je srednje velicine , vrlo jak i misicav.

Usi srednje velicine vise na dole, sa puno dlaka.

Rep je umereno dug, zadnji prsljen doseze najmanje do skocnog zgloba,nisko zasadjen,prekriven dugom dlakom koja stvara lepezu. Rep je nosen nisko u ravni ledja , nikako iznad toga. kada pas miruje , ali kada je veseo ili uzbudjen onda je podignut, ali samo u visini ledja,ne iznad.


Dlaka daje atraktivni izgled psu. Veoma je gusta , ravna i cvrsta pri dodiru.
Poddlaka je mekana i vrlo zbijena tako da ni voda ne moze doci do koze.


Dozvoljene su sve boje (smedja u svim nijansama, crna, siva u svim nijansama i jako svetla (fawn). Medjutim, okovratnik, sape do kolena,
vrh repa , delovi lica a narocito brada m o r a j u biti bele boje.

Visina: muzjaci 53-56 cm, zenke 50-53 cm
Tezina. muzjaci do 25 kg, zenke do 20 kg


ISTORIJA POREKLA

O nastanku ovog originalnog psa ima nekoliko teorija.

Smatra se da su nastali u 16 veku kada su poljski trgovci zitaricama iz Gdanjska brodovima dovozili psenicu u Skotsku i tom prilikom prodali Skotlandjanima i nekoliko svojih PON-ova (poljski ovcarek nizni) koji ce biti ukrsteni sa bobtailom. Prema drugoj teoriji u ukrstavanju rase ucestvuje i skotski hrt za lov na jelene, jer je danasnji beardi jako vitak, okretan i moze jako brzo i dugo da trci.

Bilo kako bilo, ova divna rasa je sa uvodjenjem zeleznice skoro potpuno izumrla.

Tek polovinom 20.veka izvesna Mrs.Willison pocinje da se interesuje za ovu rasu i pocinje da ukrsta razne pse koji su jos ostali na nekim zabacenim farmama. Kao uzorak je sluzio pas sa slika na ulju na kojima je ova vrsta pasa prikazana.

Prvi Bearded Collie je registrovan kao zvanicna rasa tek 1949. godine.

Beardi se pojavljuje u vecem broju na izlozbama i prezentacijama pasa tek krajem 80-ih godina. Postaje jako brzo popularan i zbog svoje blage narave, inteligencije (a verovatno najvise zbog atraktivnosti ) se rado uzima za razne uloge u filmovima ali se cesto vidja i u reklamama za razne proizvode.

Na prvi pogled je slican bobtailu tako da ga laici cesto s njim zamenjuju. Medjutim on nije tako ostar, manji je a i struktura i boja dlake je potpuno drugacija. Njegova dlaka nije tako zahtevna. Dovoljno je za negu 1 sat nedeljno.

Preci danasnjeg beardija su bili podjednako u upotrebi kao ovcarski ali i kao psi gonici. terali su stadab na vasare, pijace ali i na jako duge puteve.

Nekada su stada terana iz Skotske za London i takvo putovanje je naravno trajalo nedeljama. Ljudi bi sa stadom ostajali u Londonu, a njih su poslali same kuci. Usput su svracali na farme i gostionice koje su upoznali na putu za London i tamo dobijali hranu i vodu.

Zenke su obicno dovodile sa sobom i uspomene s puta (6-10 malih slatkih birdija).

Birdi je idealan pas za porodicnog psa. Sve osobine govore tome u prilog.
Voli sve sportove (agility, bicikl, joging), lud je za loptom, sa decom moze da se igra po ceo dan, nije nimalo agresivan. Uvek je veseo.
Sacuvao je sve svoje osobine gonica ali je izgubio (ukoliko ih je uopste i posedovao) osobine psa cuvara. Raduje se svakome ko pozvoni na vrata. Lopovu bi najradije i sifru za sef pokazaon i ispratio bi ga masuci repom i pozdravom "Ajde pa dodji opet"

Birdi se sve vise koristi kao pas "terapeut". Cesto se vidi u starackim domovima kao i u domovima za retardiranu decu gde ide od jednog do drugog "pacijenta" i lize mu ruku. Takodje je jeko pogodan za psa za spasavanje, jer jako voli "team work". Za psa za slepe i retardirane ljude nije pogodan, jer je nestrpljiv. Navikao je da sam donosi odluke (to su mu geni iz proslosti), tako da sam odlucuje kada ce da podje , a ponekad i
kada ce da se vrati.
 
Top