Nije, po meni, u ovom slučaju toliko interesantna svinjetina, nego ljudi - hrišćani. Ako se apostol Pavle obraćao hrišćanima (a jeste po Svetom pismu), to znači da se obraćao onima koji su prihvatili Hristovu vjeru i onda je irelevantno kojoj su vjeri takvi ranije pripadali - judeizmu ili paganstvu. Smisao poslanice u jednom njenom dijelu i jeste u tome da odvrati takve hriščane od upražnjavanja običaja koji se kose sa hrišćanskom doktrinom, a koje su "preobraćeni" donijeli sa sobom iz ranijih vjerovanja; pa i običaja u vezi sa ishranom - jedenjem mesa od žrtvovane životinje i sl.
Prema tome, kada u ovom kontekstu govorimo o pripadnicima jevrejskog naroda koji su primili hrišćanstvo, govorimo o Jevrejima hrišćanima, a ne o Jevrejima koji su ostali u judeizmu i Starom zavjetu. To je razlog radi kog ne stoji pretpostavka da je u Korintu mogla postojati posebna jevrejska pijaca i da je apostol Pavle mislio baš na tu pijacu kada je rekao da mogu jesti meso sa pijace.
Da u pravu si, kao sto sam i rekao obracao se Hriscanima, medju kojima je bilo obracenih Jevreja, ali i neznabozaca, ali moramo uzeti u obzir da je Hriscanstvo poniklo iz Jevrejske nacije, i takodje moramo znati koji zakon je dolaskom Isusa prestao da vazi, odnosno koji zakon je pronasao ispunjenje u Isusu, da li su sve starozavetne odredbe ukinute dolaskom Isusa ili postoji nesto sto vazi i u novozavetnom periodu.
Kao sto sam napomenuo u jednom od prethodnih komentara, sve sto Bog cini, on cini iz ljubavi prema coveku, i iz svog predznanja o svim stvarima.
S tim u vezi, Bog je stvoritelj svega, pa on najbolje zna sta je stetno i pogubno za coveka i njegovo fizicko i Duhovno zdravlje, i iz tog razloga je i dao zdravstveni zakon, jer je znao da je odredjena Hrana sama po sebi stetna, da je izazivac razlicitih bolesti, itd, sto je slucaj sa svinjetinom, cije je meso prezasiceno stetnim masnocama koje su uzrocnik odredjenih bolesti, koje izazivaju smrt.
Tvrdnja da ono sto je bilo necisto odnosno nezdravo u starom, postaje cisto i zdravo u novom zavetu, velika je zabluda, jer proizvod kao takav, u ovom slucaju svinjece meso, nikada se ne moze transformisati, i od necega sto je stetno postati nesto sto donosi zdravlje.
Dao bih primer odredjenih vrsta riba za koje je Bog rekao da su neciste i stetne za upotrebu, a kako pise u Mojsijevim knjigama, bog je zabranio da se u ishrani koriste ribe koje nemaju krljusti i pera, kao sto je Somovina.
naucnici su proucavali odredjene vrste riba ovog tipa bez krljusti i pera, i otkrili da one sadrze odredjenu vrstu otrova koji su stetni po zdravlje coveka.
Dakle, zdravstveni zakon koji je Bog dao preko Mojsija, je univerzalnog karaktera, i odnosi se na sve ljude u svim vremenima.
Znajuci te starozavetne principe, Hriscani koji su primili Hrista, bili oni Jevreji ili neznabosci, su ih prirodno primenili u svom zivotu kao Bozanske principe zdravog nacina zivota.
Da u Korintu je mogla postojati posebna Jevrejska pijaca, ili trgovina, jer su se i sami Jevreji striktno pridrzavali ovih pravila zdrave ishrane, ali kao sto sam vec napomenuo, Pavle je taj savet dao i zbog toga sto su postojale struje unutar Judeizma koje su zabranjivale upotrebu odredjene vrste hrane, po striktnim KOSHER pravilima.
Dakle Apostol Pavle je mogao reci `Sve sto vam se nudi na pijaci uzmite... misleci pritom na vrste namirnica koje je Bog propisao, a ne van njih..
Postoji jedan drugi tekst u poslanicama gde Apostol Pavle kritikuje ove ekstremne Jevrejske struje, i kaze ( parafraziram ): `To su oni koji zabranjuju zeniti se, i uzimati hranu koju Bog stvori...itd..
Apostol Pavle nikako nije upucivao na svinjetinu, suprotna tvrdnja cini od Apostola Pavla civilizacijskog zlocinca, jer milioni ljudi u istoriji i danas je pomrlo od mozdanog udara i infarkta hraneci se svinjskim mesom, mnogi pate od zacepljenja krvnih sudova i povisenog krvnog pritiska...itd.
Moje licno iskustvo mi daje za pravo da imam ovakav stav, jer sam prosao kroz licnu porodicnu tragediju smrtnih slucajeva svojih bliznjih zbog koriscenja svinjskih proizvoda..