Božija volja

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.590
Kako da znamo šta je volja Božija?
Ako nešto "tražiš", a pritom si duhovno da kažem potkovan, Biblijski nadahnut i u svemu bogougodan, volja je Njegova da li će ti molbe biti uslišene. Od Njega zavisi.
To je jedan od primera više sile, šta god nam dao, neko će reći da je to volja Njegova, niko ne dovodi u pitanje da li smo zaslužili npr. bedu i patnju...i ako je tako odlučeno, bez pogovora trebamo da je prihvatimo? Koja je logika biti pobožan, kada se stvari dešavaju mimo svake logike?

Zašto nam je onda dozvoljeno da pravimo izbore u životu? S obzirom na činjenicu da nam Bog ne dozvoljava da grešimo i suprotstavimo se Njegovoj volji...čiju volju želimo?

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.033
ALi i kad gresimo, ako se iskreno pokajemo, Bog prasta.
A "cudni su putevi Gospodnji", ko moze da zna zasto nam se neke stvari desavaju upravo tako kako se desavaju... Bog nam je dao slobodnu volju. On kaze "idi, i ne gresi", ali te i kada gresis nece zbog toga manje voleti. Njegova je volja, da mi imamo slobodnu volju i radimo sve po svom nahodjenju, a koliko je to dobro ili lose, pa videcemo i sami.

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Verujem da se svi s vremena na vreme pitamo šta je Božija volja za nas i naš život. Verovatno često čujemo: "Bog ima divan plan za nas...", ali se sve uglavnom završava na uopštenim izjavama koje se tiču opšteg spasenja. Volja za pojedinca neretko ostaje zapečaćena tajna, jer ne znamo kako da je dokučimo.

Sposobnost da razumemo volju Božiju dolazi kroz odvojenje od sveta i posvećenost njenom traženju, kao i kroz učenje da čujemo i prepoznamo Njegov glas.

"I ne vladajte se prema ovome vijeku, nego se promijenite obnovljenjem uma svojega, da biste mogli kušati koje je dobra i ugodna i savršena volja Božija." (Rim. 12:2)

Iako loše stvari mogu da zadese bogobojazne ljude, Božija volja za njihove živote je uvek dobra,

"Vi ste mislili zlo po me, ali je Bog mislio dobro..." (1. Moj. 50:20)

"... znamo da onima koji ljube Boga sve ide na dobro..." (Rim. 8:28)

Dakle, potrebno je tražiti, iskati da se pozna volja Gospodnja.

"Istražujte što je Bogu ugodno... Toga radi ne budite nerazumni, nego poznajte što je volja Božija." (Ef. 5:10-17)

Ovo se postiže kroz blisku zajednicu sa Bogom. Što više čitamo Pismo i provodimo vreme u molitvi tražeći Njegovu volju, više će nam se i otkriti. Duhovno sazrevanje nam pomaže da prepoznamo i kada nam Gospod ne govori, Jev. 5:14. Isus na ovo jasno upućuje:

"Ovce moje slušaju glas moj, i ja poznajem njih, i za mnom idu." (Jn. 10:27)

Upravo kako ovce prepoznaju glas svoga pastira tako se i vernici vežbaju da prepoznaju Božiji glas. Dobra obučenost u Reči kao i prepoznavanju glasa Božijeg su preduslovi da nas On vodi:

"Gospod je pastir moj, ništa mi neće nedostajati. Na zelenoj paši pase me, vodi me na tihu vodu. Dušu moju oporavlja, vodi me stazama pravednim imena radi svojega." (Ps. 23:1-3)

Teško je čuti Božiji glas usred uznemirenosti svakodnevnog života i zato je potrebno da odvojimo vreme u kome ćemo biti sami sa Gospodom i kada ćemo utišati svoja srca kako bi Ga bolje čuli.

Jedna od mogućih grešaka u molitvama može biti da previše govorimo, a premalo slušamo. Kada smo u usponu svoje molitve čekajmo u tišini na Božiji glas i predajmo se u Njegovoj prisutnosti da bi se u nas uselio mir i da bi se ispunili silom Duha, jer je ovo veoma važna komponenta u postizanju ispravnog razumevanja Njegove volje.

Svoju volju nam Gospod može javljati na više različitih načina. Bez obzira na to kako će govoriti, sigurno je da će nam je saopštiti prema našoj individualnoj građi i duhovnoj zrelosti. Imamo obećanje:

"Zovi me, i odazvaću ti se, i kazaću ti velike i tajne stvari, za koje ne znaš." (Jer. 33:3)

Član
Učlanjen(a)
03.10.2009
Poruka
112
'Bozja volja' kao i 'sudbina' su uvek ono sto se desilo, nikada nesto sto bi ma ko od nas zeleo, samo i jedino ono sto se DESILO. A kao takvo je uvek i istinito.

Lepo bi bilo pogledati crtac "Crvenkapa"!
Pa onda reci sta je to "sto se zaista desilo" - "BOZJA VOLJA" - "SUDBINA"

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Volja Jedinoga Boga Oca Jahve - najbolje se vidi
kod Božjega Sina Isusa:

IVAN 5,30
Ja sam od sebe ne mogu učiniti ništa: kako čujem, sudim, i sud je moj pravedan jer ne tražim svoje volje, nego VOLJU onoga koji me posla."

IVAN 6,38
jer siđoh s neba ne da vršim svoju VOLJU, nego volju onoga koji me posla.

IVAN 7,17
Ako tko hoće vršiti VOLJU njegovu, prepoznat će da li je taj nauk od Boga ili ja sam od sebe govorim.

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.323
Kada je bog stvorijo čovjeka , dao muje i dušu ,kraj duše dao muje i slobodnu volju.
Da nije tako čovjek bi bijo samo lutka ,pošto muje Bog dao slobodnu volju, sam bira dobru i lošu stranu.
Zato ima ovolikog zla na ovom svjetu.

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Kada je bog stvorijo čovjeka , dao muje i dušu ,kraj duše dao muje i slobodnu volju.
Da nije tako čovjek bi bijo samo lutka ,pošto muje Bog dao slobodnu volju, sam bira dobru i lošu stranu.
Zato ima ovolikog zla na ovom svjetu.

Da li ti je jasno iz stihova iz moga posta br. 5
stihova koje sam osobno Isus govori,
da Isus VRŠI VOLJU - ne svoju - NEGO VOLJU SVOGA BOGA OCA JAHVE?!

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.323
Da li ti je jasno iz stihova iz moga posta br. 5
stihova koje sam osobno Isus govori,
da Isus VRŠI VOLJU - ne svoju - NEGO VOLJU SVOGA BOGA OCA JAHVE?!

Slobodna volja je što nam je Bog dao, svaki čovjek ima slobodnu volju i zato odgovara za sve što uradi.
Da Bog nije dao slobodnu volju bili bi njegove lutke , Isus je umro na križu zbog čega?

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Slobodna volja je što nam je Bog dao, svaki čovjek ima slobodnu volju i zato odgovara za sve što uradi.
Da Bog nije dao slobodnu volju bili bi njegove lutke , Isus je umro na križu zbog čega?

Što radi Pokorni Sluga?
Vrši volju Oca svoga!
A što je NEpokornost Božjoj riječi?

1. Samuelova 15,23

Nepokornost je kao grijeh čaranja, samovolja je kao zločin s idolima. Ti si odbacio riječ Jahvinu, zato je Jahve odbacio tebe da ne budeš više kralj!

-----------------------------------------------------------------------
Isus je umro na križu zbog čega?

Luka 22,42

"Oče! Ako hoćeš, otkloni ovu čašu od mene.
Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude!
-----------------------------

Isus je Sluga Bogu Ocu svome.
Isus je Pokorni Sluga.
Zato se Isus pokorava VOLJI Boga Oca Jahve,
koji je DAO svoga SINA za žrtvu.

1. Ivanova 4,10

U ovom je ljubav: ne da smo mi ljubili Boga, nego -
on je ljubio nas i
poslao Sina svoga kao pomirnicu za grijehe naše.
------------------------------------------------------

Bog Otac Jahve poslao je Sina neboga
kao ŽRTVU POMIRNICU!

-----------------
TKO je ubio Gospodina Isusa i zašto:
http://serbianforum.org/threads/tko-i-zasto-je-ubio-gospodina-isusa.499391/#post-1356433

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
IVAN 5,30
Ja sam od sebe ne mogu učiniti ništa: kako čujem, sudim, i sud je moj pravedan jer ne tražim svoje volje, nego VOLJU onoga koji me posla."
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Jasno rečeno da Isus nije samostalan.
Isus je Hijerarhijski podložen Bogu Ocu Jahvi.
--------------------------------------------------------------
IVAN 6,38
jer siđoh s neba ne da vršim svoju VOLJU, nego volju onoga koji me posla.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Isus ne vrši svoju volju - ne samostalan je.
Isus vrši SAMO ONO što Mu Bog Jahve naredi.
-----------------------------------------------------------------
IVAN 7,17
Ako tko hoće vršiti VOLJU njegovu, prepoznat će da li je taj nauk od Boga ili ja sam od sebe govorim.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Isusov nauk - NIJE Isusov - NEGO - OD Boga Oca Jahve.

Poslednja izmena:
Natrag