Božićni recept Done Hej

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Božićni recept Done Hej

Australijanka koju zovu boginja iz kuhinje, koju gledamo na kanalu 24 Kičn, o kuvanju, trikovima, receptima

1_zps8f2c1ac7.jpg


SOK od pomorandže nikako ne ide u kajganu - ovu lekciju Dona Hej naučila je još pre nego što je krenula u školu. Dok su njene sestre vreme provodile napolju igrajući se, Dona se zabavljala u kuhinji pripremajući (ne)moguće recepte. Isplatilo se.

Od 19. godine, kada je profesionalno zakoračila u svet kuvanja, kao novinar o hrani, do danas, Dona je izgradila poslovnu imperiju. Napisala je 18 knjiga o kuvanju koje su prodate u četiri miliona primeraka i prevedene na devet jezika. Uređuje magazine o hrani, vlasnica je radnje za opremanje doma u Sidneju, bila je gostujući sudija u australijskom Masteršefu. Pre tri godine bila je zadužena za organizovanje zabave u Sidneju za najmoćniju ženu u medijima, Opru Vinfri, i njene goste. Uprkos impresivnoj biografiji, i dalje se živo seća ukusa prvog uspeha u kuhinji.


- Otkako znam za sebe, volela sam da budem u kuhinji - otkriva Dona u ekskluzivnom intervjuu za "TV novosti". - I sećam se da je pre svakog uspeha bilo mnogo pokušaja, kao taj kad sam sipala sok od pomorandže u kajganu. Ali znala sam da sam uspela kada sam napravila biftek Dajan i sve priloge za rođendansku večeru mog oca. Imala sam osam godina i u mojim očima to je bio trijumf.


Pre dve godine Dona je pristala da svoje znanje podeli i sa gledaocima emisije "Brzo, sveže i jednostavno", koju gledamo na kanalu 24 Kičn. Dok se mnogi TV kuvari trude da nas impresioniraju jelima čija priprema izgleda kao lansiranje rakete na Mars, ona nas uvereva da je moguće spremiti jednostavne i ukusne recepte.


- Tog pristupa se pridržavam tokom celokupne karijere. Uvek sam bila obožavatelj brzih recepata zato što oni uvažavaju našu realnost. A realnost je da na kraju dugog dana želite da iznesete večeru na sto koja ne mora da izgleda kao da je stigla iz vrhunskog restorana. Ali zbog toga što ste je brzo skuvali ne znači da ne može da bude sveža. Uvek možete dodati po neki svež sastojak ili začin i napraviti jednostavan obrok u kom ćete uživati. Kao zaposlena mama dva dečaka pišem recepte koje želim da spremam.


* Kako objašnjavate popularnost emisija o kuvanju?


- Kuhinja je centar porodičnog života, bez hrane ne možemo i to je zajedničko svima nama, bez obzira na kulturu ili nacionalnost. Svima nam je zajedničko da delimo obroke i recepte. Verujem da želja za gledanjem kulinarskih programa potiče koliko iz oduševljenja hranom, toliko i potrebe za novim idejama. A ja inspiraciju tražim na neverovatnim mestima. U detaljima, na primer, bilo da je reč o šari ili dizajnu nekog materijala, obliku haljine, izlogu prodavnice ili prelepim slovima i tipografiji. Svet stila, dizajna i mode mnogo utiče na mene.


* Koji je vaš omiljeni trik u kuhinji?


- Instant pojačivač ukusa koji zovem "magična porcini prašina". Pravim ga tako što pomešam osušene porcini pečurke sa komadićima soli i tu smesu držim pri ruci kad god kuvam jer ona daje momentalnu dubinu ukusa raznim jelima. Na primer, odlična je za biftek, pomfrit, pečenu piletinu i povrće.


* A recept?


- Ne mogu da se odlučim. Izbor najdražeg recepta je kao da biram omiljeno dete. Ali kad kuvam za druge držim se pristupa "bez iznenađenja". Volim da mi članovi porodice i prijatelji kažu šta žele i šta im se sviđa. U ovom trenutku moji omiljeni sastojci su kinoa, tradicionalna žitarica Inka bogata proteinima, zatim prokelj i kale - takođe povrće iz porodice kupusa. Ali pošto je leto stiglo u Sidnej, radujem se novim namirnicama kojima ću zameniti pomenute.


* Da li ste i u životu perfekcionista kao i u kuhinji?


- Moj pristup hrani odražava moju celokupnu filozofiju - da jednostavne stvari koje su dobro urađene i lepo predstavljene poboljšavaju svakodnevni život. Moj moto je da uvek treba pokušavati, ali i zabavljati se i uživati u vremenu koje provodimo na poslu.


* Kako izgleda vaša praznična kuhinja?


- Kao i u drugim aspektima života, previše bilo čega, pa i najukusnije hrane, donosi mnogo manje zadovoljstva nego kad biste u tim istim obrocima uživali povremeno. Verujem da je najvažnija stvar u životu ravnoteža, tako da možete otići na trčanje ili priuštiti svom telu nekoliko posnih dana između svih prazničnih obroka. Moja praznična kuhinja je kombinacija preterivanja i dobro osmišljenih laganih i svežih obroka poput ribe i ukusnih salata.



1_zps6d3c4050.jpg


PRAZNIČNI BUT

DONU Hej smo zamolili da predloži čitaocima "TV novosti" nešto novo, sveže i praznično. A slavna Australijanka nije imala dilemu. Kaže, probajte da napravite svinjski but u želeu od dunje. Sprema se brzo i lako, a ukus je neponovljiv:


* 250 ml želea od dunje ili ribizle
* 250 ml soka od jabuke
* 60 ml balzamika
* Pola kašičice krupne morske soli
* Svinjski but 8-10 kg
* Karanfilić


Zagrejte rernu na 200 stepeni. U šerpu stavite žele, senf, sok od jabuke, balzamiko i so, umutite sve zajedno žicom za mućenje i kuvajte na visokoj temperaturi 14-16 minuta. Dok se glazura hladi, pažljivo prstima skinite kožu sa svinjskog buta, a malim oštrim nožem odstranite masnoću.


U tepsiju stavite aluminijumsku foliju, zatim but koji ste premazali glazurom i posuli karanfilićem i pecite još 35-40 minuta (na svakih deset minuta ponovo but premažite glazurom).

Izvor: Večernje novosti
 
Natrag
Top