Borba kontinenata i proizvođača opreme

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.599
Borba kontinenata i proizvođača opreme
Svetsko prvenstvo u Brazilu stiglo je do same završnice, a za vikend nas očekuju poslednje dve utakmice.


76295250753be77b08af41797188722_w640.jpg

Beta/AP Photo/Silvia Izquierdo
U subotu je na programu duel Brazila i Holandije za treće mesto, dok će 24 sata kasnije svet dobiti novog prvaka u fudbalu.

U velikom finalu sastaće se Nemačka i Argentina, a cela planeta polako se priprema za taj trenutak.

Nemci će imati priliku da potvrde kvalitet i posle srebra i dve bronze uzmu titulu, dok će Argentina sa Lionelom Mesijem na čelu pokušati da uđe u istoriju.

Osim selekcija, biće to susret kontitenata, potpuno suprotnih karaktera, mentaliteta, ali će i proizvođači opreme imati veliku dobit.

Argentina predstavlja Južnu Ameriku, dok Nemačka stoji ispred Evrope, koja u međusobnom učinku kontinenata ima prednost od 10:9 u osvojenim titulama. Evropljani imaju čak pet različitih osvajača, a Južnoamerikanci tri.

Nemačka, Italija, Španija, Engleska i Francuska šampioni su sa Starog kontinenta, dok su za njihove „rivale“ Boginju podizali Brazil, Argentina i Urugvaj.

’Selesao’ je najtrofejniji sa pet naslova, sledi Italija sa četiri, te Nemačka sa tri.

Nikada do sada nije bilo dva razlike u pobedama za neki od kontinenata, a nijedan do sada nije vezao tri titule. Evropa će sada imati priliku da to uradi ukoliko pobedi Nemačka, pošto su poslednja dva šampiona Španija i Italija.

Ni što se tiče samih reprezentacija, niko nije toliko dominirao da bi tri puta uzastopno osvajao najveće takmičenje na planeti. Samo su Musolinijeva Italija 1938. i Brazil 1962. odbranili trofej.

Na neutralnom terenu više uspeha imali su Južnoamerikanci koji vode sa 4:1. Po mnogim parametrima SP u Švedskoj je bilo posebno, kao i po činjenici da je tada Brazil pobedio na evropskom kontinentu, što je jedini trijumf u „dvorištu rivala“. Nikada pre i posle Evropljani nisu dobili u Južnoj Americi i obrnuto.

201281175553be77b238cf0200795544_w640.jpeg

BETA/AP
Poslednji meč na ’Marakani’ doneće veliku reklamu i finansijski profit kompaniji ’Adidas’ (Addidas), pošto će biti prvo unificirano finale od ’90, kada su bili isti akteri. Pored toga, nemačka kompanija daje i oficijalnu loptu ’Brazuku’.

To je 12. lopta koju je za potrebe Svetskog prvenstva proizvela kompanija ’Adidas’, koja je napravila pravu revoluciju 1970. godine, čuveni Telstar sa Mundijala u Meksiku uneo je novu dimenziju u fudbalsku igru, a ona je nastavljena da se produbljuje na svake četiri godine.

Brendiranje dresova počelo je od 1986. godine, a marka sa tri pruge „osvojiće“ četvrti trofej prvaka sveta, posle Nemačke ’90, Francuske ’98 i Španije pre četiri godine.

Po jednom su pobeđivali L’Kok Sprtif (Argentina ’86), Umbro (Brazil ’94), Najki (Brazil ’02) i Puma (Italija ’06).

Ove godine američka kompanija preuzela je primat što se tiče sponzostva reprezentacija, pa tako ’Najki’ nose čak 10 selekcija. Slede Adidas sa devet, Puma sa osam, te Burda (Burdda), Homa (Joma), Loto, (Lotto), Ulsport (Uhlsport) i Maraton (Marathon) sa jednom ekipom.

Najki: Francuska, Brazil, Engleska, Portugal, SAD, Holandija, Hrvatska, Grčka, Australija, Južna Koreja
Adidas: Španija, Meksiko, Argentina, Bosna i Hercegovina, Nemačka, Rusija, Kolumbija, Japan, Nigerija
Puma: Italija, Urugvaj, Gana, Čile, Kamerun, Švajcarska, Obala Slonovače, Alžir
Burda: Belgija
Homa: Honduras
Loto: Kostarika
Ulsport: Iran
Maraton: Ekvador
 
Natrag
Top