Boot USB za instalaciju Windows OS-a

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
66.919
UVOD

Ovo uputstvo vodi Vas kroz postupak pripreme USB memorije (Stick) za instalaciju MS Windows Vista, MS Windows 7 i MS Windows 8 operativnih sustava. Dakle, u mogućnosti ste pokrenuti instalaciju i instalirati navedene operativne sustave pomoću USB-a.

Kao što znamo, većina novih prijenosnih računala, kao i većina mini prijenosnih računala, nema optički uređaj (CD\DVD Drive). U tome slučaju operativni sustav moramo instalirati pomoću USB-a, preko mreže ili na neki drugi način, a najjednostavnija metoda je pomoću USB memorije.

Na Internetu se može pronaći velik broj programa koji ovaj postupak odrade automatski, ali ako ste jedan od onih koji na računalu ne vole instalirati programe koje će koristiti svega nekoliko puta onda je ovo uputstvo za Vas. U postupku se ne koriste dodatni programi i sve što Vam je potrebno je Command Prompt.

Uputstvo se odnosi na pripremu USB memorije za instalaciju Windows 7 operativnog sustava, ali postupak je isti i za ostale operativne sustave koji su ranije spomenuti.

ŠTO JE POTREBNO

Prije nego krenemo sa samim postupkom potrebno je pripremiti slijedeće:
  1. Windows 7 instalacijski medij - DVD ili ISO preslika
  2. USB memorija (Stick) minimalnog kapaciteta od 4GB-a - Zašto minimalno 4GB-a? Zato što je poznato da je veličina instalacijskog medija Windows 7 operativnog sustava između 2GB - 3GB i više, ovisno o verziji (Home, Professional, Ultimate...)

POSTUPAK

Sam postupak je jednostavan i ne treba veliko informatičko znanje.
  1. Otvaramo Command Prompt (Start >>> All Programs >>> Accessories >>> Command Prompt)
  2. U Command Prompt upisujemo naredbe koje su uokvirene crvenom bojom. Potrebno je obratiti pažnju koji ćemo disk označiti naredbom "select disk". Potrebno je označiti USB pomoću kojeg ćete instalirati Windows. Npr. ako Vam je USB pod rednim brojem 4, koristite naredbu "select disk 4".

Untitled.png



Nakon što je postupak gotov potrebno je kopirati sav sadržaj sa Windows instalacijskog medija na USB. Također, ne zaboravite u BIOS-u postaviti da je prvi Boot uređaj USB. Nakon prvog Restarta tijekom instalacije pustite da se Windows pokreće sa HDD-a.

OBJAŠNJENJE NAREDBI

cmd_naredbe.png



Može se koristiti hrpa programa za kreiranje Boot USB-a, WinToFlash, Rufus, UniversalUSBInstaller itd.
 
Natrag
Top