Šta je novo?

Bolnici zaveštali milion dolara

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.323
Bolnici zaveštali milion dolara
Pokojni bračni par Đuro i Ilinka Trifunović iz Kanade, testamentom je Institutu za majku i dete u Beogradu ostavio milion kanadskih dolara.

IZVOR: BLIC
613258310555ed2c7aeede250344817_v4%20big.jpg

Foto: Thinktock/Ilustracija
"To je čin bez presedana. Tako nešto se nije dogodilo, bar u poslednjih 30 godina koliko sam ja u zdravstvu", poručio je direktor ove zdravstvene ustanove dr Radoje Simić, objavio je "Blic".

Trifunovićevi su poreklom sa Kosova, odakle su u Kanadu otišli posle Drugog svetskog rata.

Početkom ove godine, dečiju bolnicu kontaktirala je advokatska kancelarija iz Kanade koju su Trifunovići angažovali za realizaciju njihovih želja.

U ceo proces se uključila i njihova rođaka koja živi u Beogradu i koja je zajedno sa ostalim potomcima odlučila da novac dobije baš Institut za majku i dete.

Direktor ove zdravstvene ustanove dr Radoje Simić kaže da je čin bračnog para Trifunović za poštovanje.

"To je čin bez presedana. Tako nešto se nije dogodilo, bar u poslednjih 30 godina koliko sam ja u zdravstvu", objašnjava dr Radoje Simić.

On kaže da je uplaćen prvi deo donacije u iznosu od 424.000 evra i da je već razmotreno u dogovoru sa članom porodice Trifunović iz Beograda šta su prioriteti i gde će novac biti uložen.

"Plan je da se renovira treći sprat naše bolnice sa tri odeljenja na kojima se leče teški bolesnici sa retkim bolestima. Ta odeljenja će biti i opremljena. Rekonstruisaćemo tri laboratorije, za urođene poremećaje metabolizma, mikrobiologiju i patologiju", objašnjava direktor Instituta za majku i dete.

Između ostalog biće kupljen i aparat artroskop, a plan je da se kupi i oprema za odeljenja intezivne nege.

Plan nabavke treba da odobri Upravni odbor Instituta za majku i dete koji će o tome odlučivati sutra.

"Sve će biti transparentno, ići će sve preko javnih nabavki uz odobrenje Upravnog odbora i člana porodice Trifunović koji će imati potpuni uvid u sve što se bude radilo", kaže dr Radoje Simić.
 
Top