Bolnici u Subotici uručen inkubator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Bolnici u Subotici uručen inkubator




Subotica - To je ukupno treći za ovo porodilište, međutim, još mnogo opreme je potrebno da bi bebe na severu Bačke bile zbrinute na pravi način.

Svaka treća ili četvrta beba koja se rodi u subotičkom porodilištu, nažalost svoje prve dane mora da provede u inkubatoru. Ta informacija, ali i činjenica da se oko 1.500 beba godišnje rodi u ovoj bolnici, podstakla je subotičke donatore da se pokrenu i da novac prikupljen u akciji "Plodovi humanosti" u okviru Berbanskih dana "ulože" u sve bebe na severu Bačke, ali i u svoje najmlađe.

212730267505da00f55988430333141_640x427.JPG


"Desilo se to da nažalost nismo mogli sami da obezbedimo novac, pa smo pozvali naše kolege iz Rotari Kluba Palić i Komore mladih JCI i zajedno smo došli na ideju da se uključimo u akciju i da subitičkoj bolnici doniramo jedan inkubator", kaže Relja Burzan iz Rotari kluba Subotica.

"Ja sam prvu bebu ovde rodila pre 11 godina. Evo, treću ću roditi početkom sledeće godine i zaista mi je drago što se subotička i ginekologija i neonatologija stalno osavremenjuju, a i bebama posebno znači što je ovakva oprema obezbeđena", ističe Jelena Petrović Zekić iz subotičke Komore mladih JCI.

Rotari klub Subotica, Rotari klub Palić, JCI Subotica, Know How, Dragan Kovač, Dario Petrekanić i drugi koji su učestvovali pokazali su da se uz malo odricanja može mnogo pomoći. Kada su u pitanju inkubatori, za sada su potrebe subotičkog porodilišta podmirene, ali tu se ne sme stati.

"Naravno da je ovaj dar veoma dragocen i zaista ispunjava sve uslove da naše bebe imaju tretman i da budu kvalitetno smeštene kako bi bile dobro pripremljene za dalji život", kaže Luka Anđelić, upravnik neonatologije u Opštoj bolnici u Subotici.

"Spisak opreme koja je još neophodna je podugačak. Na njemu se još nalaze i reanimacioni sto, neonatalni ventilator, pulsni oksimetar i još mnogo komada opreme, od kojih je svaki veoma značajan za život i zdravlje beba koje se rađaju u ovom porodilištu", objašnjava Ilir Gaši iz Fonda B92.

U bici za život nema odlaganja, u bici za bebe nema odustajanja - poruka je koja bi trebalo da motiviše donatore, kako bi se što pre izvojevala pobeda i u Bici za sva porodilišta u Srbiji.


Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top