BOLESNO: U CG se rađa više dečaka jer abortiraju ako je žensko?

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
BOLESNO: U CG se rađa više dečaka jer abortiraju ako je žensko?

U Crnoj Gori godišnje se rodi oko 800 dečaka više nego devojčica, što tu državu svrstava u zemlje sa najvećim disbalansom po polovima među novorođenima

1_zpsb8870617.jpg


PODGORICA - U Crnoj Gori godišnje se rodi oko 800 dečaka više nego devojčica, što tu državu svrstava u zemlje sa najvećim disbalansom po polovima među novorođenima, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja.

Statistika ukazuje da se u Crnoj Gori rađa 100 devojčica na 110 dečaka, dok je prirodni prosek 100 naprema 102 do 104, što je navelo na sumnju da je reč o zloupotrebi savremenih medicinskih metoda ranog utvrđivanja pola i selektivnim abortusima ženskih fetusa, zarad forsiranja muškog potomstva.


Pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović kazao je na konferenciji za novinare da je Crna Gora uz Albaniju, Azerbejdžan i Jermeniju, država sa najvećim procentom disbalansa među novorođenom decom muškog i ženskog pola.


"Ministarstvo zdravlja je pripremilo set propisa, koji imaju prohibitorni karakter kada je u pitanju prekidanje trudnoće iz nemedicinskih razloga", naveo je Grbović.


On je podsetio da je već usvojen zakon koji zabranjuje prekid trudnoće sa motivom odabira pola, kao i upotrebu genetskih testova u ranoj trudnoći, osim iz medicinskih razloga.


Specijalista medicinske i kliničke genetike Olivera Miljanović ukazala je da je Savet Evrope nedavno zatražio od Crne Gore podatke o abortusima, pošto su relevantne svetske organizacije posumnjale da je visoka nesrazmera u broju novorođene muške i ženske dece u toj državi posledica uništavanja ženskih fetusa.


"Već odavno je prepoznato interesovanje za muškim potomkom u Crnoj Gori. Odnos 100 devojčica naprema 109 dečaka koji prati dvodecenijski trend ne može se objasniti strukom i naukom, niti biološki, ni socijalno-kulturološki. Najveći mogući disbalans može da bude do 106, mada je 103 prosek. Sve preko toga se smatra zloupotrebom medicinske genetike u nemedicinske svrhe", navela je ona.


Miljanovićeva je kazala da poremećaj ravnoteže među polovima nije samo problem zdravstvenog sistema, već čitavog crnogorskog društva.


"Na osam hiljada porođaja, što je godišnji prosek u Crnoj Gori, mi imamo oko 800 dečaka više nego devojčica. Za deset godina to je osam hiljada muškaraca više nego žena. To su velike neravnoteže", istakla je ona.


Miljanovićeva smatra da je dodatna edukacija stanovništva Crne Gore jedna od mera koje treba preduzeti u suzbijanju ovog poremećaja.


Ona je navela da se u svom radu često sreće sa parovima koji žele muško dete i koji traže da im se pomogne u ranom otkrivanju pola.


"Takvi roditelji, ne samo da su dobijali informaciju da ne mogu to da urade, već su prošli proces javno-zdravstvne edukacije. To je rad jedan na jedan i dobar je za one koji dođu u Klinički centar, ali ipak nedovoljan", kazala je Miljanović.


Prema crnogorskom zakonu, svaka žena ima pravo da prekine trudnoću do 12 sedmice svojom voljom.

Izvor: Večernje novosti
 
Učlanjen(a)
25.01.2014
Poruka
44
zato zvanicna statistika kaze konkretno za niksic 6 zena na 1 muskarca dodje, a na nivou srne gore sad neznam tacno ali isto ima zena vise, tako da .....
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tako da je ovo tačno. A koliko sam čula, toga po svetu ima još... tuga! :(
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Naravno.

Ili, kako to na samo njemu svojstven način, davno reče Duško Radović: "Zašto neki očevi po svaku cenu hoće mušku decu? Zar im nije dovoljan sopstveni primer"? :)

Svako dete je dar od Boga, kako Vi to rekoste, a da bi ih bilo još, ti dečaci treba jednog dana da se ožene. A posle se pitaju zašto imaju toliko neženja, pa dovode žene iz inostranstva, da ne bi ostali sami i da bi imali još dece. Ali, toliko daleko se ne razmišlja...
 
Natrag
Top