Boje u enterijeru

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Inspiracija boja: ljubičasta


Ljubičasta je kraljevska. Misteriozna boja, ljubičasta, asocira na plemstvo i duhovnost. Ova boja ima specijalno, skoro sveto mesto u prirodi: lavanda, orhideja, liljan i ljubičica su često delikatni i smatraju se vrednim. Pošto je ljubičasta izvedena od jako toplih i jako hladnih boja, ima i jedne i druge osobine i smatra se za idealnu boju. Ljubičasta soba može pospešiti dečiju maštu ili kreativnost umetnika, ali previše ljubičaste može rezultirati depresijom. To je boja ljudi koji traže duhovno ispunjenje. Kaže se da ako se okružite ljubičastom bojom postići ćete duhovni mir. Ova boja je dobra za meditaciju.
Znajući da ljubičasta može biti svetla, što je u stvari violet koja znači ženstvenost i romansu, ili tamna što je dublji i elegantniji ton, trebalo bi da odlučite koji efekat biste želeli u svojoj sobi. Za ovaj post sam odlučila da idemo sa kraljevski tamno ljubičastom zato što smatram da je smela i pokazuje snažnu ličnost vlasnika.



Naravno sve zavisi od vašeg ukusa i prostora koji uređujete: ako želite da izgleda kraljevski i misteriozno, onda bi vaš izbor trebalo da bude kompletno ljubičasta soba.




U suprotnom, ako želite da dodate stilske i elegantne note vašem prostoru – ljubičasti plafon ili klupa su dovoljni.



Ljubičasta i bela
. Vrlo fancy kombinacija, učiniće da soba izgleda čisto. Bela će naglasiti ljubičastu, čineći je svetlucavom.




Ljubičasta i bež
se smatraju zemljanom kombinacijom, konzervativnom i misterioznom u isto vreme. Takođe, bež kao neutralna boja će u kombinaciji sa ljubičastom napraviti fin balans.




Najviše kraljevska kombinacija je ljubičasta i zlatna. Ne samo zbog ljubičaste, već i zbog zlatne koja je boja luksuza i bogatsva, tako da je najbolje mesto za ovu kombinaciju spavaća soba.



Ljubičasta i
žuta. Kao što uvek kažem za žutu, to je sunčana boja koja će osvetliti sobu, tako da je može koristiti ako smatrate da je vaša ljubičasta soba previše tamna.




Kombinacija ljubičaste i zelene je veoma smela, sigurno pokazujući ličnost. Eksperti za boje kažu da je to prolećna kombinacija koja će vas razveseliti.




Ljubičasta i roze
. Iako sam svuda navela da je ljubičasta kraljevska, misteriozna i uredna, tamno ljubičasta može biti ženstvena i to je ono što ćete dobiti ako je kombinujete sa roze. Ovako ćete zadržati izgled stilske, ali ipak ženske sobe.




Ljubičasta i crna
, s obzirom da su obe tamne, trebalo bi ih koristiti veoma pažljivo. Mala količina obe boje je odlična za klasičan izgled. Ako upotrebite previše jedne od njih – soba može izgledati pretamno.

I na kraju, želela bih da dodam da je u poslednje vreme trend koristiti linije, tako da kada se ljubičasta koristi u linijama u kombinaciji sa drugim bojama iz istog opsega – dobija se efekat modernog izgleda koji vam dozvoljava korišćenje mnoštva boja u samo jednoj prostoriji.



Na vama je da izaberete boju za vašu sobu, ili da li će to biti svetlo ili tamno ljubičasta. Sve bi trebalo da počne od definisanja ličnih potreba i ukusa, praćenih trendom.



Izvor: Enterijer.rs





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Inspiracija boja: tirkizna

Inspiracija boja: tirkizna

Kao što sam već pomenula u mom prethodnom postu, moja omiljena boja je definitivno tirkizna. Sa svom tom raznolikošću nijansi, prosto je nemoguće ne voleti ovu boju. Možete je videti u bojama od bledo plave ili nebo plave, do plave sa zelenim tonovima – ovo vam pruža mogućnost da vašu sobu dekorišete različitim tonovima iste boje. Samo zapamtite da će svetlo tirkiz ili aquamarine biti odlični ako treba da dodate ženstvenost i umirujući osećaj u Vaš prostor, dok će tamno plava dati živu prefinjenost. Takođe, svetlo tirkizna, može biti odlična fokalna tačka, što znači da će privući pažnju svih koji kroče u prostoriju. Tako da, ako treba naglasite stočić za kafu, obojite ga u tirkizno. Kao i sve ostale boje, tirkizna je odlična za kombinovanje sa ostalim bojama.

turquoisegreen1-284x189.jpg
turquoisegreen-284x189.jpg


Ovaj mix najbolje opisuje jedna reč: SVEŽINA. Za svež izgled vaše sobe koristite tirkiz & zeleno (po mogućstvu svetlo zelenu). Ova kombinacije predstavlja breezy leto i uspešno privlači pažnju.


turquoiseyellow1-266x400.jpg
turquoiseyellow-266x400.jpg


Kombinujući tirkiznu i žutu dobićete dvostruki rezultat – umirujući, miran efekat koji stvara tirkizna i podižući, energičan efekat koji stvara žuta. Odlična je za dečiju sobu, ili jednostavno bilo koju drugu sobu. Samo da znate, ovo je moja omiljena kombinacija!


turquoiseorange1-284x394.jpg
turquoiseorange-284x394.jpg


Tirkizna &
narandžasta stvoriće stilsku i sportsku atmosferu, koja je energična i osvežavajuća. Po meni, najbolja je u sobi za dečaka – jednostavno odličan ambijent za njegovo detinjstvo.

turquoisepink1-284x225.jpg
turquoisepink-284x225.jpg


Ako želite mekanu, ženstvenu atmosferu, onda se oslonite na tirkiznu i svetlo roze, jer je i ovo smirujuća kombinacija. Za razliku od svetlo i tamno roze, ova kombinacija će dati svetlucavi retro efekat vašem prostoru.


turquoisepurple-284x355.jpg
turquoisepurple1-284x355.jpg


Tirkizna & ljubičasta
deluju slično kao i tirkiz&pink. Ponovo, ako tražiti mirnu, skoro neutralnu sobu, izaberite svetle tonove tirkizne i ljubičaste. Ako su vam slabost jarki enterijeri – jarki tonovi su ono što vam treba.

turquoisebrown1-284x362.jpg
turquoisebrown-284x362.jpg


Braon
, više kao prirodna boja stvara lep kontrast ako se kombinuje sa tirkiznom. Dok će braon dati tradicionalni izgled, tirkizna će malo razbiti taj osećaj, transformišući je u moderan prostor.


turquoisegrey1-284x300.jpg
turquoisegrey-284x300.jpg


Još jedna prilično neutralna kombinacija je tirkizna & siva (samo zbog sive!). U ovako obojenoj sobi najbolje ćete naglasiti detalje. Tirkizni abažur ili zaglavlje kreveta na sivoj pozadini će izgledati veoma lepo.


turquoisewhite1-284x224.jpg
turquoisewhite-284x224.jpg


Tirkizna podiže nivo kreativnosti i osetljivosti, samo zamislite efekat koji se postiže uparivanjem bele i tirkizne. Ako se sećate još ranije sam pisala o beloj boji – složićete se sa mnom o lepoti koju ova kombinacija donosi.

U psihologiji, tirkizna boja kontroliše i leči emocije, stvarajući emocionalni balans i stabilnost. U menadžmentu boja, tirkizna će osvetliti sobu, pretvarajući je u mirno mesto, puno inspiracije – poželećete da je nikada ne napustite.
Šta mislite o ovoj boji? Da li imate neka iskustva sa tirkiznom bojom? I da li biste je koristili kao osnovnu boju za neku od soba u vašem domu?


Izvor: Enterijer.rs





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Inspiracija boja: crvena & bela

Inspiracija boja: crvena & bela

Hajde da zaboravimo na sve danas i zaronimo u svet elegancije i jednostavnosti, hoćemo li? Evo jednog teksta o dve prelepe boje koje su izuzetne same po sebi, a ako ih kombinujete dobićete izvanredan mix: crvena & bela. Ko što svi već znamo crvena je boja ljubavi i strasti, energije i moći, samo pomislite na biznismene – oni često nose crvene kravate, ili o dobro poznatom crvenom tepihu na kome se skupljaju slavni prilikom luksuznih događanja. U Kini, crvena boja je boja sreće i prosperiteta i koristi se da privuče sreću. Dok crvena ima sve ove jake kvalitete, bela je nežna, nevina boja koja će učiniti da prostor izgleda čisto i umirujuće. I sada šta o kombinaciji ove dve boje? Ovo je manifestacija elegancije i vođstva u isto vreme. Stilski i možda čak smeo osećaj koji izaziva ova kombinacija – crvene & bele, stvoriće impresiju ukusa i glamura.

redwhite1-284x284.jpg
redwhite-284x284.jpg


Eksperti za boje kažu da se crvena mora koristiti za privlačenje pažnje, tako da je proporučljivo koristiti je za pribor, stolice i kuhinjski pribor, kao na slici iznad. Nemojte koristiti previše crvene u sobi, ne želite da izgleda tamno i krvavo.

redwhiteyellow1-284x284.jpg
redwhiteyellow-284x284.jpg


Crvena, bela i žuta
. Ovo sam već spominjala, ali ponoviću – za sunčan i radostan dizajn – žuta je vaš najbolji drug. Kada se kombinuje sa crvenom i belom, žuta će doneti mirne momente i opuštajuću atmosferu. Preporučujem ovu kombinaciju za dečiju sobi ili čak dnevnu sobu.


redwhitebeige1-284x187.jpg
redwhitebeige-284x187.jpg


Crvena, bela i bež
. Ako ste se već odlučili da vaše zidove obojite u crveno, koncentrišite se na korišćenje nežnih i svetlih tonova. Dobar primer ovoga je korišćenje crvene, bele i bež. U ovoj situaciji, bež će zagrejati prostor, i delimično neutralisati količinu crvene.


redwhitebrown1-284x208.jpg
redwhitebrown-284x208.jpg


Crvena, bela i braon
. Još jedna boja za zagrevanje je braon. Ako odlučite da napravite veliki contrast, onda vaš izbor može biti kombinacija crvene, bele i braon, zato što je crvena vrišteća boja a braon neutralna.


redwhitegray1-284x355.jpg
redwhitegray-284x355.jpg


Crvena, bela i siva
. Siva je kao i bež, neutralna boja i može se učiniti da će se utopiti ako se koristi u kombinaciji sa crvenom i belom. Ali, reći ću vam da to nije tačno. Samo pogledajte gornje fotografije – metalik siva dodaje stilski dodir prostoru, čineći je modernom. Predlažem vam da koristite kombinaciju crvene, bele i sive ako planirate da dekorišete vaš prostor u High-Tech stilu.


redwhiteblack-284x362.jpg
redwhiteblack1-284x362.jpg


Crvena, bela i crna
. Vanvremenska, uvek dobra kombinacija crvene, bele i crne. Jedno ću vam reći sigurno: bez obzira na stil koji volite i na prostor koji opremate, nećete pogrešiti ako se odlučite za ovaj mix.

redwhiteblue1-284x284.jpg
redwhiteblue-284x284.jpg


Crvena, bela i plava
. Ova kombinacija me podseća na morski stil i generalno na more. Osvežavajući osećaj je zagarantovan korišćenjem crvene, bele i plave. Odlična je za sobu za dečake, zajedno sa morskim detaljima kao što su sidra, dekorativni brodovi i ostalo.

redwhiteturquoise1-276x400.jpg
redwhiteturquoise-276x400.jpg


Crvena, bela i tirkizna
. Ova kombinacija je slična prethodnoj s tim što svetliji tonovi tirkizne maksimalno uveseljavaju prostor, stvarajući fensi kontrast sa crvenom. Nadam se da se sećate šta sam govorila o tirkiznoj prošle nedelje.

Šta mislite o ovoj kombinaciji? Je li ovo vaša omiljena ili vam se više dopada da ove boje koristite odvojeno?


Izvor: Enterijer.rs





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Inspiracija boja: crna & bela

Inspiracija boja: crna & bela

Crno – bela kombinacija je jedna od najboljih kombinacija ikada. Prikazuje eleganciju i stil, kao i nikada-umiruću klasičnu lepotu. Pošto znamo dosta toga o beloj, hajde da vidimo zašto je crna boja tako lepa. Iako će većina vas povezati crnu sa tugom, predlažem vam da na sve gledate sa vedrije strane ove boje. Korišćenje crne boje omogućava prikaz elegancije, sofisticiranosti i možda malo misterije. Savet dizajnera: crna, kao tamna boja, može učiniti da vaš prostor izgleda manje i da ostale boje izgledaju svetlije.

blackwhite2-284x298.jpg
blackwhite3-284x298.jpg


Kada kombinujete dve boje, uvek možete imati dva pogleda. U ovom slučaju, soba dekorisana crnom i belom može biti svetla i stilska, ako koristite više bele.

blackwhite1-284x195.jpg
blackwhite-284x195.jpg


Sa druge strane, kada koristite više crne – prostor će automatski izgledati tamno i misteriozno.


Još jedan savet: nemojte koristiti crnu sa nekom drugom tamnom bojom, jer će se stopiti i za rezultat će te imati tamnu i tužnu sobu. Dakle, kako biste izbegli ovaj rezultat (a i napolju je tako sunčano i veselo) fokusiraćemo se na crnu & belu u kombinaciji sa svetlim, letnjim bojama.

blackwhiteblue1-284x214.jpg
blackwhiteblue-284x214.jpg


Crna, bela & plava
. Za vikendicu, ovo je najbolja kombinacija. Svetla je, osvežavajuća, i podseća na more koje svi mi volimo.


blackwhitegreen1-284x378.jpg
blackwhitegreen-284x378.jpg


Crna, bela & zelena
. Šta je svežina bez zelene boje? Za sočan izgled, koristite zelenu, bez obzira da li je reč o bojenju zidova ili dodavanju zelenih detalja u sobu.


blackwhiteorange1-284x284.jpg
blackwhiteorange-284x284.jpg


Crna, bela & narandžasta
. Kada govorimo o sočnom izgledu – definitivno morate koristiti narandžastu u kombinaciji sa crnom i belom pošto će dati srećan izgled vašoj sobi. Odlična je za letnji period.


blackwhiteyellow-284x186.jpg
blackwhiteyellow1-284x186.jpg


Crna, bela & žuta
. Veoma stilska kombinacija je crne&bele i žute, jer će osvežiti sobu. Crna će učiniti da žuta dođe do izražaja i doneće sunčana osećanja u vaš dom.


blackwhitepink1-284x301.jpg
blackwhitepink-284x301.jpg


Crna, bela i pink
. Pink sa crnom i belom – može izgledati previše devojački.


blackwhitered1-284x189.jpg
blackwhitered-284x189.jpg


Crna, bela i crvena
. Strastvenu kombinaciju čine crvna,bela i crvena. Ovo je veoma fensi kombinacija, ali nemojte koristiti previše crne i crvene jer mogu značajno da zatamne prostor tako da vam ni bela neće pomoći. Pored toga, kombinacija ove tri boje je jedna od najboljih.


Imate li neko iskustvo u korišćenju crna i bele? Mislim da vredi pokušati, odlična je za bilo koju sobu!


Izvor: Enterijer.rs





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Inspiracija boja: siva

Inspiracija boja: siva

Siva je neutralna, balansirana boja. Ona je hladna, konzervativna boja koja ako se koristi samostalno može prouzrokovati jaka osećanja iako je često viđena kao oblačna i izaziva promene raspoloženja. Ljudi često misle da je siva dosadna i svrstavaju je zajedno sa crnom i belom (koje su ponekad takođe dosadne). U dekorisanju siva može dodati element za koji niste znali da postoji. Samo zato što ne dodajete svetlo crvene ili narandžaste tonove, ne znači da će vaš prostor biti manje zanimljiv i ako baš želite da dodate taj svetli dodir, siva je pravi izbor. Pogledajte neke od ovih prelepih korišćenja sive boje.



Sve nijanse sive mogu biti dobre, neutralne pozadine. Koristite svetlije sive umesto bele, ili tamno sive umesto crne.

Siva je odlična u kombinaciji sa toplim bojama kao što su žuta i narandžasta. Ovako ćete razbiti tamnu atmosferu u sivoj sobi.



Ako izaberete ovu nijansu žute, koja je više bledna, najverovatnije ćete dobiti umirujući prostor. Za razliku od kombinacije sive i jarko žute – ovo je definitivno za osvežavajući prostor.




Ne samo da siva i narandžasta izgledaju živahno, ovo je veoma stilska kombinacija, samo pogledajte tapete na gornjoj slici. Veoma moderno.




Još jedna savremena kombinacija jeste siva i roze. To je kombinacija koja će izgledati odlično u svakoj sobi bila ona devojačka, dnevna ili spavaća.




Da biste uneli morski osećaj u svoj dom, koristite sivu i tirkiznu. U ovom slučaju siva najbolje pokazuje koliko neutralna može biti, dok tirkizna daje sjaj ovoj kombinaciji.




Kao što sam rekla za ljubičastu, to je ženstvena boja i baš tako će izgledati kombinacija sive i ljubičaste. Ali će izgled ostati moderan.




Kao dve neutralne boje, siva i bela će transformisati vašu sobu u svetao prostor. Možete je koristiti u prostorijama sa malim prozorima ili bez prozora (kupatilo).




Nameštaj boje meda će izgledati odlično u sobi sa sivimi zidovima. Braon će omekšati sivu, stvarajući zemljani mix, veoma smirujuči i klasičan.

Ne zaboravite da siva kao sve ostale boje ima mnoštvo nijansi. U izboru prave nijanse vodite računa da će tamne nijanse imati dramatičan uticaj na vašu sobu, dok će svetlo siva izgleda odlično kao pozadina.


Izvor: Enterijer.rs





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Inspiracija boja: Belo

Inspiracija boja: Belo

Belo je boja koja predstavlja čistoću i nezagađenost, zato je ljudi često koriste za krečenje zidova u svojim domovima. Uostalom, bela je od početka dvadesetog veka korišćena u bolnicama kada je dokazano da tamne boje podstiču širenje bakterija i infekcija. Bela boja takođe znači slobodu i mir, što u Vašoj kući može osvetliti atmosferu, zato što reflektuje sunčevu svetlost i može učiniti da prostor izgleda veće i svetlije. Bela, kao prirodna boja, može biti kombinovana sa bilo kojom nijansom iz spektra boja i tako zadovoljiti svačiji ukus. Ako želite svežinu u svom domu, onda je bela boja šravo rešenje. A ako ipak želite da Vaš prostor izgleda modernije dodajte neke svetlije detalje, kao što su šareni jastuci, tepih ili slike na zidu i nećete pogrešiti.

colorful1-284x315.jpg
colorful-284x315.jpg


Trudite se da ne koristite previše bele, jer ne želite da Vaša soba izgleda sterilno ili usamljeno, jer su to utisci koje bela daje. Kako bi razbili sve-beli izgled koristite mešavinu bele i drugih boja.

whiteyellow-284x284.jpg
whiteyellow1-284x284.jpg


Žuta
podseća na sunce i daje osećaj sreće i pomoći će Vam da postignete udobnu i uzbudljivu atmosferu.


whiteorange1-284x284.jpg
whiteorange-284x284.jpg


Korišćenjem bele i narandžaste postižete zdravu, letnju atmosferu. Ova kombinacija boja je idealna za prostor za ručavanje ili za dečiju sobu. Vrlo je energična i podstaknuće Vaša čula.


whitebrown1-284x315.jpg
whitebrown-284x315.jpg


Belo i braon
– ovakva kombinacija učiniće vaš dom toplim. Koristite detalje u boji meda ili pod u prirodnoj boji u sobi sa belim zidovima i nećete pogrešiti jer je ovo stil koji nikada ne umire.


whiteblack1-284x357.jpg
whiteblack-284x357.jpg


Još jedna večna kombinacija boja koja će vašem prostoru dati elegantan izgled. Bela i crna će izgledati odlično u dnevnoj sobi sa kaminom koji je podpaljen tokom zime – tako udobno osećanje.


whiteblue1-284x284.jpg
whiteblue-284x284.jpg


Bela i plava
najbolje opisuju slobodu i mir, ako je soba dekorisana sa ove dve boje. Nigde neće izgledati bolje nego u sobi za bebe ili u dečijoj sobi.


whitegreen1-284x284.jpg
whitegreen-284x284.jpg


Zelena
kao opuštajuća i smirujuća boja će zajedno sa belom dati osećaj prostora u kome biste želeli da provedete lepe trenutke. Ovo je odličan miks boja za spavaću sobu. Nikada se nećete umoriti od ove kombinacije.

Naravno belu možete kombinovati i sa drugim bojama. Zavisi samo od vaše mašte i ukusa!


Izvor: Enterijer.rs





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Hedonizam u belom

Hedonizam u belom




Ovaj četvorosobni apartman površine 98 m2 nalazi se u blizini Zadra u mestu Sv. Filip & Jakov na prelepom Jadranu u prvom redu do mora. Za uređenje enterijera, posebnost i notu hedonizma koju mu je dala zaslužna je vlasnica gospođa Branka Šimunec.




Apartman se nalazi na drugom spratu moderne trospratne kuće, orjentisan na tri strane sa centralnom orjentacijom ka moru. Uzdignut na visini koja pruža lepši i bolji pogled ka moru i terasom koja okružuje apartman, stiče se utisak izolovanosti i privatnosti koju jedan ovakav apartman zaslužuje.





Struktura apartmana je neskromno rečeno savršena! Dugačak hodnik na ulasku u apartman koji vodi ka dnevnoj sobi i trpezariji još sa ulaza pruža jedinstven pogled ka plavetnilu mora. Iz hodnika se pristupa dvema spavaćim sobama sa zasebnim terasama sa jedne strane i wc-u i kupatilu s druge strane. Na kraju hodnika je dnevna soba sa trpezarijom i kuhinjom u jednom prostoru i velikom terasom koja ih okružuje.




Posebnu celinu odvojenu manjim hodnikom čini spavaća soba sa kupatilom, locirana s leve strane od ulaznih vrata. Ova soba je takoreći mali apartman u apartmanu. S posebnim kupatilom, predprostorom povezanim s terasom predstavlja master spavaću sobu.





Gospođa Šimunec se u uređenju enterijera opredelila za belu boju. Iako je izraz celog apartmana čisto beli, svaka prostorija se ipak ističe posebnošću i ambijentalnošću. U spavaćim sobama centralno mesto zauzima krevet sa baldahinom. Uz krevet su uglavnom noćni stočić ili komoda, lampa, ogledalo…




Dodatnu ambijentalnost i intimnost sobama doprinose male terase namenjene isključivo za relaksaciju i uživanje uz ispijanje hladnog letnjeg napitka i čitanje knjige. Na terasi master spavaće sobe se nalazi i stolica ljuljaška, koja ima predviđeno mesto i na ostalim terasama po potrebi.




Dnevna soba sa trpezarijom i kuhinjom bez sumnje pruža udobnost i čini boravak prijatnim, logičkim rasporedom funkcije u prostoru. S jedne strane prostorije je kuhinja i okrugli trpezarijski sto, a sa druge dnevni boravak sa dvosedom i foteljama.





Dodatan komfor ovom prostoru pruža terasa koja kako vizuelno tako i fizički povećava prostor. Velike staklene površine otvaraju pogled dnevnoj sobi ka moru. Terasa je organizaciono podeljena na dve celine. U jednom delu terase je manji okrugli sto za obedovanje i replika starinske kamene sudopere u uglu. U drugom delu terase je prostor za relaksaciju s ležaljkom, stolicama i malim stolom. Bele draperije duž cele terase omogućavaju dodatnu zaštitu od sunca.





Kupatila i wc su uređeni u istom stilu. Na zidovima su sitne bele mat pločice,dok su podne pločice rustičnog izgleda bež boje i nastavak su pločica iz hodnika. Kupatila i wc su dodatno dekorisani slikama, figurama, morskim detaljima…





Apartman obiluje detaljima. Detalji u enterijeru su preporučljivi za razigravanje prostora, ali takođe mogu biti suvišni i prezasititi prostor. U ovom slučaju detalji su nenametljivo prisutni. Beli zidovi sa belim nameštajem dekorisani belim detaljima nikako ne mogu da budu suvišni. Pažljivo ukomponovane druge boje uglavnom se nalaze na jastucima, posteljini, prostirkama, zastorima i lako su promenljive. Najčešće kombinovana boja je plava i crna koja u kombinaciji sa belom daje notu otmenosti.





Posebnost u enterijeru ovog apartmana je doslednost: kako u kombinovanju materijala, tako i odabiru boja i dizajna. Prisutan je rustični izgled nameštaja, a primaran materijal je drvo. Od materijala tu je još kovano gvožđe i keramičke pločice. Nema kontrasta i kombinovanja s modernim, izuzev kuhinje koja neminovno iziskuje tehničke uređaje. Ali i tu se vodilo računa i spoj modernog i rustičnog sveden je na minimum.



Dobro uređen enterijer nekog prostora nije uvek strogo držnje određenih pravila prilikom uređenja. Osetiti prostor i udahnuti mu život je više od definicija, trendova i pravila. Spoj lepog, praktičnog i iznad svega nadahnutog prostora je pravo malo remek delo kao što je to u ovom slučaju.



Izvor: Enterijer.rs


 
Član
Učlanjen(a)
10.12.2009
Poruka
41
Vec danima trazim idealnu kombinaciju za dnevnu sobu... Ovde sam zaista nasla ono sto je upotrebljivo!!! Hvala :)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Psihološko značenje boja u dečjim sobama

UREĐENJE ENTERIJERA

Psihološko značenje boja u dečjim sobama



news_2873.jpg


Boje svetlosnog spektra i njihovo psihološko značenje za decu


Još su stari Egipćani znali koliko su boje važne za psihološko stanje ljudi. Boje u velikoj meri utiču na naše živote, a da toga nismo ni svesni. Njihov uticaj je pogotovo vidljiv na onima koji su najosetljiviji, a to su deca. Na njih boje imaju dvojako delovanje tako da u isto vreme mogu biti opuštajuće ili podražavajuće.

Zato je bitno da dečje sobe i uopšte prostori u kojima boravimo, budu oaze za odmor i opuštanje. Boje koje upotrebljavate pri uređenju svog doma pre svega su odraz vas samih.

Preporučljivo je koristiti maksimalno tri različite boje, sve više od toga bi narušilo sklad, a soba bi delovala haotično i neugodno. Najbitnije od svega je da prilikom odabira boje za dečju sobu pazite da uskladite i sve druge elemente. To se odnosi na nameštaj, zavese, tepih, jastučiće i rasvetna teela. Ako sve to uspete uskladiti, budite sigurni da ćete svojim mališanima stvoriti prostor ugodan za učenje, opuštanje i razonodu.

Podela boja

Tople boje
Tople boje imaju tendenciju da pružaju toplinu, prisnost i opuštanje. Ove boje u nama stvaraju osećaj bliskosti i udobnosti. Međutim, intenzivne tople boje poput crvene i narandžaste imaju pomalo stimulišući efekat na decu jer podstiču njihovu energiju. Deca mogu biti previše nemirna. Možete ih koristiti samo kao detalje u uređenju sobe.

Hladne boje

Većina ljudi izbegava korišćenje hladnih boja u dečjim sobama i uopšteno u prostorima gde žive. Svetlost hladnih boja kao što su plava, zelena, svetlo plava, plavo ljubičasta, pa čak i bela, imaju umirujući efekat i šire prostor čineći ga elegantnim i otvorenim.

Preporuka je da koristite zemljane boje u dečjim sobama jer su dobar odabir pogotovo za decu koja imaju probleme s koncentracijom, hiperaktivnošću... Zemljane boje daju osećaj topline, opuštenosti i udobnosti, a na taj način deluju umirujuće i pozitivno na decu.

Neutralne boje
Bež, boja kamena i krem su neutralne boje, kao i crna, bela i siva. Pogodne su za većinu prostora pogotovo ako se kombinuju s jakim nijansama drugih boja. Neutralne boje deluju poput praznog slikarskog platna na kojem treba nešto naslikati. Ako ih kombinujete s drugim bojama idealne su za kuhinje i kupatila jer daju prozračnost i udobnost. Za dečju sobu kao boju zida ja ih ne bih koristila jer mi deluju pomalo apatično, možda samo poneki detalj u bež nijansi, ali ne više od toga.


Boje svetlosnog spektra i njihovo psihološko značenje za decu


Bela

Uglavnom predstavlja mir, radost, čistoću. Budući da reflektuje gotovo 80% svetlosti, ele dečje sobe izgledaju veće od prostorija obojenih u druge boje. Bela boja izgleda pomalo sterilno u dečjim sobama, pa je ne bih preporučila. Ali možete je vrlo vešto kombinovati s ostalim jarkim bojama, dodajte je vrlo malo tek toliko da biste mogli kontrolisati jačinu osnovne boje.

Narandžasta

Ona ima potpuno isti efekat kao i crvena, ali u manjoj meri jer kombinuje energiju crvene i žute koja donosi sreću i veselje. Tamnije nijanse narandžaste stvaraju topli ugođaj dok svetlije nijanse narandžaste daju prostorima veselje i vrlo dobar su izbor za dečje sobe.

Zelena

Jača samopouzdanje i daje smirenost, osvežavajuća je ali treba paziti na njenu jačinu. Ne sme biti pretamna. Ton boje kivija je lep izbor jer njime stvarate osećaj smirenja. Uvek ga kombinujte sa toplim bojama poput crvene i narandžaste.

Plava

Prostorima daje mir, sklad i dubinu. Ako je koristite u dečjim sobama morate znati da ona usporava rad nervnog sistema i stvara smirujući efekat koji priprema telo za san. Isto tako pospešuje koncentraciju, odnosno sposobnost pamćenja i učenja. Ona može i omekšati svetle sobe dajući prostoru osećaj mira i spokoja. S druge strane, neki tonovi plave boje mogu napraviti suprotan efekat i prostor učiniti hladnim i neugodnim, pogotovo za spavanje.
Licno volim tople boje, a hladne ne koristim u prostorima gde duže vremena boravim ili spavam. Ako volite plavu boju slobodno je koristite, ali uvek s merom, kombinujte je s drugim bojama da bi prostor za spavanje delovao umirujuće, toplo i opuštajuće.

Ljubičasta
Često se smatra bojom koju nije dobro koristiti za spavaće ili dečje sobe jer daje osjećaj hladnoće. Tamno ljubičasta može izazvati osećaj tuge i frustracije, dok svetlije ljubičasta može pružiti osećaj mira i romantike. Ja sam je koristila za kuhinju i s pravom mogu reći da je vrlo ugodna za dnevna druženja. Svetlo ljubičasta je dobar izbor i za sobe devojčica, s njom nikad ne možete pogrešiti.

Žuta
Stimuliše, daje toplinu i veselje svim prostorima. Upotrebom žute boje, sobe izgledaju veće dok jače nijanse stvaraju potrebnu toplinu. U svom domu koristila sam tople tonove žute za dnevni boravak i hodnik. Hodnik je sam po sebi dosta taman, pa je u njega trebalo uneti topline i svetlosti. Na taj način sam i vizuelno proširila prostor koji je bio uzak.

Nadam se da sam vam bar malo pomogla u odabiru boje za dečju sobu i da ćete zajedno s vašim mališanima uživati u igri i druženju.

Savjetuje Sandra Vuković
Više Sandrinih saveta nađite u rubrici Zondra Art
Zondraart.com



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Stan u boji noći

Stan u boji noći

Iako je za korišćenje tamnih boja u enterijeru potrebna izvesna doza hrabrosti, pogotovo ako se radi o prostoru u kome ćemo stanovati, ovakav potez može biti pravi pogodak i veoma prijatan za oko. Blistav primer enterijera stambenog prostora veoma tamnih nijansi je i ovaj stan od 112 kvadratnih metara. Dizajn je delo Ateljea Abigejl Ahern (Atelier Abigail Ahern), mlade dizajnerke iz Londona.
U stanu preovlađuju nijanse tamnih boja – sive, teget i crne. Svi zidovi su okrečeni u tamnu nijansu sive boje. Ovom bojom ofabani su i elementi stolarije (vrata), kao i police za knjige. Pod je takođe tamno sive boje.
Kako prostor usled upotrebe tamne boje za zidove ne bi postao zatvoren i sumoran, autori ovog enterijera su prilikom završne obrade drvenih elemenata u prostoru – stolarije, polica za knjige i daščanog poda – upotrebili veoma sjajan lak. Na ovaj način postignut je glamurozan iako nenapadan efekat koji otvara prostor uokviren tamno sivim zidovima.

gemma1-284x333.jpg
gemma2-284x378.jpg


Međutim, može se reći da prostorom dominiraju detalji drečavih boja koji ga akcentuju. Upravo ovi detalji daju prostoru dozu mladalačkog duha i živosti.
U dnevnoj sobi nam pogled automatski skreće na stočić drečavo roze – pink – boje. Ovaj detalj praktično okupira pažnju, a njegova vedra i živa boja je u velikom kontrastu sa opštim sivilom.
Iako se za pink ne može reći da je boja koja bi na bilo koji način upotrebljena mogla da odiše ozbiljnošću, ovde se siva i frivolna pink u tolikoj meri nadopunjuju da se to i ne primećuje.

Drugi element u dnevnoj sobi, koji nije toliko primetan, ali je jednako zanimljiv i privlačan kao pink stočić, je zid oblepljen tapetama sa motivom polica za knjige, tj kućne biblioteke. Ova lažna biblioteka kao da stišava upadljivost stoćića.
Žuti elementi – slika na zidu, jastučići na tamno sivoj sofi, lampa i luster – su takođe učesnici svojevrsnog dijaloga u prostoru.
Detalji na kaminu pričaju istu priču. Sumorna slika sa jelenskim rogovima i statuama čudnog izgleda je dopunjena inicijalima pink boje i sjajnom crnom dozom. Predstava prostora se odmah promenila iz donekle bizarne u veoma inspirativnu.

gemma3.jpg


U kuhinji su takođe zidovi tamno sivi, dok su elementi teget plavi sa crnom pločom visokog sjaja. Sto je crno lakiran, takođe sa visokim sjajem, kao i luster i dekorativne sitnice. Međutim, možemo reći da je glavni motiv u ovom prostoru žuta skulptura kruške koja kontrira tamno plavoj boji kuhinjskih elemenata. Prostor je akcentovan i belom stolicom. Prozor je pretvoren u kutak za sedenje i ukrašen je žutim jastučićima koji kontriraju dominantnoj plavoj. Zanimljiv luster predstavlja duhovitu igru u prostoru.

gemma5-284x370.jpg
gemma4-284x378.jpg


U kuhinji se takođe pojavljuju lakirane police i zidni sat sa crvenim kazaljkama koji čini veoma zanimljiv element u prostoru.


gemma8-284x378.jpg
dark-and-moody-apartment-interior-design-2-284x189.jpg


Osvetljenje je svuda neformalno i doprinosi romantičnoj atmosferi.


dark-and-moody-apartment-interior-design-7.jpg


U hodniku su upotrebljene slike, posteri i plakati kako bi se inače neispunjen i često neispirativan prostor komunikacije pokrenuo. Ovde vidimo jarko crvene slike u kontrastu sa tamno sivim zidovima i taman, ali sjajan daščani pod.


gemma7-284x378.jpg
dark-and-moody-apartment-interior-design-8-284x189.jpg


U spavaćoj sobi se boje ponavljaju. Prostor je vrlo jednostavan. Zidovi su okrečeni u tamno sivo, a glavni akcenat predstavljaju pink drške od plakara čiji oblik i dimenzije donekle podsećaju na neonske sijalice. Ovde su takođe prisutne police kao i u svim drugim prostorijama u stanu. Belina kreveta i zastora za prozor kontrastira boji zidova i ostalih tamnih elemenata.

U ovom tamnom stanu sa upadljivim detaljima i mekim i efektnim osvetljenjem kao da vlada atmosfera noći, te bi se s pravom mogao nazvati i stanom za noćnu pticu.
Ovaj stan je takođe primer kako tamne i zagasite boje mogu dati veoma pozitivan, optimističan rezultat.


Izvor: Enterijer.rs




 
Natrag
Top