Bojana Jovanovski

Član
Učlanjen(a)
03.08.2010
Poruka
1.037
Бојана Јовановски:
player_314369.jpg

Место рођења: Београд
Датум: 31.12.1991. год.
Висина: 1.75 м
Тежина: 65 кг
Игра: Десном руком (дворучни бекхенд)
Статус: Проф. (2007)




Јовановски је тенис почела да игра са седам година. Њен први велики успех био је финале Интернационалног турнира у Панчеву 2006. године, када је изгубила од своје земљакиње Ане Веселиновић. Наставила је с добрим резултатима, а у октобру исте године достигла је финале турнира у Heiveldu, http://sr.wikipedia.org/sr-el/ХоландијаХоландија. Изгубила је од Румунке Simone Halep.

2007. године играла је на ИТФ турнирима и на свим Гренд слем турнирима. Достигла је финале турнира у Прату, Италија и Милану. Такође је освојила турнир у Санта Кроћеу, Италија и стигла је до четвртфинала јуниорског Вимблдона.



2008. године достигла је четврфинале Аустралијен Опена, у ком је изгубила од Аранче Рус, која је и освојила тај турнир. Такође је стигла до финала турнира у Порто Алегреу, као и финале турнира у Милану. Достигла је четврту рунду Френч Опена, у ком је поражена од Симоне Халеп.



2008 - 2010

Јовановски је освојила три ИТФ турнира 2008. године и изгубила у једном финалу. У кфалификацијама за Отворено првентство Сједињених Америчких Држава 2009. је поражена у трећем колу. Крајем сезоне се пласирала у прво финале на ИТФ турнирима са износом од 75.000$ у Јапану и изгубила је од домаће тенисерке Кимико Дате Крум.



Други пут за редом је поражена у последњем колу кфалификација за неки од гренд слем турнира, овога пута за Отворено првенство Аустралије у тенису 2010. Деби на ВТА турнирима је имала у Куала Лумпуру, изгубивши од Јелене Дементијеве у другом колу. Исте године је по први пут наступила за Фед куп репрезентацју Србије, чији је члан од 2008. године. У мечу против репрезентације Словачке је изгубила од Данијеле Хантугове, али је другог дана остварила победу над Магдаленом Рибериковом. У одлучујућем мечу парова, је заједно са Јеленом Јанковић изгубила од словачке комбинације.

Кроз кфалификације је дошла до турнира премијер категорије у Риму. У првом коју је изгубила од Јарославе Шведове. Деби на Гренд слем турнирима је имала на Вимблдону. У свом првом мечу је победила Кејски Делакву са само једним изгубљеним гемом, а у другом коју је изгубила од осмог носиоца Викторије Азаренке 6-1. 6-4. Победом над Араван Резе 4-6 6-3 6-4 у Синсинатију је остварила први тријумф на тенисеркама из ТОП 20. Први наступ на Отвореном првенству САД-а је завршила у првом колу изгубивши од Анастасије Родионове. Турнир у Пекингу је Бојанин дебитански трунир из категорије "Обавезни Премијер".

У другом колу је победила колегинису из репрезентације и добру пријатељицу, Јелну Јанковић са 4-6 6-2 6-2, што је била прва победа над играчицама из првих 10 и бивших најбољих на свету. У финалу ИТФ турнира у Дубају је изгубила финале, али недељу дана касније је тријумфовала на турниру у Индијском граду Пунеу. На крају 2010. је била најмлађа тенисерка која је завршила сезону међу најбољих 100.


2011

Првим пласманом у полуфинале ВТА турнира је остварила у Сиднеју, победивши три тенисерке из првих 25, Кају Канепи, Араван Резе и Флавију Пенету без изгубљеног сета. У полуфиналу је изгубила од сасније шампионке На Ли.

Бојана је у другом колу Аустралијан Опена изгубила од Вере Звонареве, али је доказала да је спремна за велика дела јер је освојила први сет.
 
Član
Učlanjen(a)
03.08.2010
Poruka
1.037
bojana_jovanovski_l.jpg


Dodato posle 13 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

bojana-59667-1-2.jpg


Dodato posle 17 Sati 8 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

106881_jovanovskinaafp_f.jpg


Naš treći reket Bojana Jovanovski napredovala je za četiri pozicije i ove sedmice je 54. sa 1.087 bodova.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
25
Bravo za temu! Nadam se da ce Bojana biti mudrja nego Jelena i Ana koje su se nekako pogubile u svojim uspesima. Bojana je sjajna i cini mi se da ce daleko da dogura.
 
Član
Učlanjen(a)
03.08.2010
Poruka
1.037
Bojana Jovanovski uspela je da se plasira u treće kolo turnira u Kuala Lumpuru. Posle 140 minuta borbe pobedila je Ursulu Radvansku sa 2:1.
18378394614d4eda85323e8270177114_extreme.jpg
Rezultat po setovima bio je 1:6, 7:5, 6:4. U narednom kolu Bojana će igrati sa Jelenom Dokić, koja je pobedila Japanku Naru sa 2-1 u setovima.
Prvi set naša teniserka je izgubila sa 6:1. Jovanovski je izgubila čak dva gema na svoj servis, a dva puta je uspela da se izvuče iz neugodne situacije. U prvih 33 minuta igre ni jednom nije bila u prilici da Radvanskoj oduzme servis.
U drugom setu su do petog gema teniserke osvajale svoje servise, a onda je Radvanska uspela da oduzme servis našoj teniserki i povede sa 3:2. U osmom gemu Jovanovski je uspela da vrati brejk i izjednači na 4:4.

Pri rezultatu 5:5, naša teniserka je bila u opasnosti da izgubi servis, ali je uspela da se odbrani i već u narednom gemu izjednači rezultat u setovima na 1:1.

U odlučujućem trećem setu Bojana je zaigrala mnogo bolje, napravila jedan brejk i povela sa 4:1.

Pri vođstvu Bojane od 4:2, Radvanska je imala prednost na servis naše teniserke i iskoristila je, smanjivši rezultat na 4:3. Već u narednom gemu viđen je "ribrejk". Jovanovski je oduzela servis Radvanskoj i u devetom gemu servirala za pobedu.

Međutim, Poljakinja je imala dve brejk prilke, iskoristila drugu i tako smanjila 5:4.
 
Član
Učlanjen(a)
03.08.2010
Poruka
1.037
Dokićeva izbacila Jovanovski

Bojana Jovanovski eliminisana je u četvrtfinalu turnira u Kuala Lumpuru. Nju je sa 2:0 pobedila Jelena Dokić iz Australije.
18378394614d4eda85323e8270177114_extreme.jpg
Meč je trajao 99 minuta, a Dokićeva je slavila sa 7:6(4) i 6:2. Australijanka je odservirala šest asova više od naše teniserke, koja je imala samo jedan.
Bojana je čak 16 puta morala da brani svoj servis, ali četiri puta nije bila uspešna, pa je Dokićeva zasluženo slavila. Naša teniserka je iz pet prilika dva puta oduzela servis Dokićevoj, oba puta u prvom setu.
Već u trećem gemu Jovanovski je imala prvu brejk priliku, ali je nije iskoristila. Novu šansu naša teniserka je imala u petom gemu, ali je ponovo nije iskoristila. Bojana je konačno u devetom gemu uspela da iskoristi brejk šansu i povede sa 5:4.

Prvu set loptu na svoj servis srpska teniserka nije iskoristila, a ubrzo zatim u prednost je došla Dokićeva. Bojana je spasila prvu brejk loptu, ali je Australijanka odmah imala i drugu i ponovo je nije iskoristila.

Treću jeste, pa je posle velike borbe rezultat bio 5:5. Već u narednom genu u problemima je bila Dokićeva. Jovanovski je osvojila servis protivnice i posle 50 minuta igre ponovo servirala za prvi set. Međutim, ni ovog puta Bojana nije došla do seta, pa se igrao taj brejk.

U tom delu igre Dokićeva je veoma brzo došla do velike prednosti od 6:2. Na kraju je bilo 7:4 za teniserku iz Australije.

U drugom setu na terenu je praktično postojala samo Jelena Dokić, koja je ekpresno došla do velike prednosti u drugom setu, 5:2. Uspešno je odservirala naredni gem i prošla u polufinale.
 
Član
Učlanjen(a)
03.08.2010
Poruka
1.037
Bojani Radvanjska kao sudbina, Jelena i Ana slobodne u prvom kolu



Bojana Jovanovski će na startu turnira u Indijen Velsu igrati protiv Ursule Radvanjske. Janković koja brani titulu i oporavljena Ana Ivanović slobodne na startu.
Bojana će treći put u poslednje tri nedelje igrati protiv Poljakinje, mlađe Radvanjske, Ursule.

Dobila je oba meča, u Dohi i Kuala Lumpuru, ali su oba duela bila veoma napeta, u Kataru je bila na ivici poraza.

Turnir počinje sutra, videćemo da li će naša teniserka igrati prvog ili drugog dana turnira.
 
Član
Učlanjen(a)
03.08.2010
Poruka
1.037
Indijan Vels: Bojana poražena u prvom kolu



Poljakinja Ursula Radvanska savladala je Jovanovsku posle velike borbe i mnogo preokreta sa 3:6, 6:4, 7:6 (8:6). Meč trajao dva sata i 49 miuta, srpska teniserka propustila meč loptu



Bojana Jovanovski




Srpska teniserka Bojana Jovanovski poražena je u prvom kolu Indijan Velsa od Poljakinje Ursule Radvanske sa 6:3, 4:6, 6:7 (6:8). Meč je trajao 2 sata i 49 minuta, a posle dobijenog prvog seta Bojana je sredinom drugog pala u igri, dozvolivši Radvanskoj da izjednači rezultat.
U odlučujućem trećem setu, viđena je velika drama. Bojana je bila na ivici provalije, gubila je sa 4:2, ali je uspela da se rezultatski vrati u meč. Najpre je izjednačila na 4:4, da bi u devetom gemu, Radvanska brejkom došla na poen od dobijenog meča. Međutim, u desetom gemu Jovanovska je spasila tri meč lopte i napravila brejk, da bi u narednom gemu, ponovo dozvolila Radvanskoj da joj oduzme servis. Ni tu nije bio kraj maratonskog meča, jer je srpska teniserka ponovo oduzela servis protivnici, obezbeđujući na taj način taj-brejk, u kome je već na početku došla do mini brejka. Imala je Bojana i servis za pobedu, ali je Poljakinja uspela da se spasi, i da dođe do trijumfa.
 
Član
Učlanjen(a)
03.08.2010
Poruka
1.037
utorak 22.03.2011 | 21:02

Bojana ispala već na startu

Izvor: B92

Srpska teniserka Bojana Jovanovski poražena je već na startu turnira u Majamiju.
8144907624d8900c13cd80290757619_extreme.jpg

Beta​
Jovanovski je proažena od Rumunke Monike Nikulesku rezultatom 2:0, sa 6:1, 7:6 (7:2) po setovima.
To ujedno znači da u drugom kolu turnira na Floridi neće doći do srpskog okršaja, pošto će se pobednica tog duela u narednoj rundi sastati sa Jelenom Janković.
U prvom setu Nikolesku je potpuno dominirala, dok su njih dve u drugom vodile gotovo ravnopravnu igru i set je ušao u taj brejk. Tada je Rumunka bila znatno mirnija i na kraju je zasluženo slavila.

Srbija je tako ostala sa dve predstavnice u Majamiju, a kao i Jankovićeva i Ana Ivanović je slobodna u prvoj rundi. Ivanovićevu u drugom kolu očekuje meč sa pobednicom duela između Japanke Kimiko Date-Krum i Zuzane Ondraškove iz Češke.

U ostalim mečevima prvog kola koji su završeni do sada Melani Udan iz Sjedinjenih Država je slavila protiv Nemice Julije Gerges sa 7:5, 6:3, Britanka Elena Baltača je pobedila Sibil Bamer iz Austrije sa 3:6, 7:6 (7:5), 7:6 (7:5), dok je Ži Ženg iz Kine bila bolja od Rumunke Sorane Kirstee sa 6:3, 6:7 (5:7), 6:3. U narednom kolu, Udanovu očekuje duel sa Slovankinjom Danijelom Hantuhovom, Baltača igra protiv Klare Zakopalove iz Češke, a Ženg protiv Australijanke Samante Stosur.
 
Član
Učlanjen(a)
03.08.2010
Poruka
1.037
petak 25.03.2011 | 15:49

Bojana Jovanovski dobila 'Srce'

Izvor: B92

Srpska teniserka Bojana Jovanovski dobila je nagradu "Srce".
20168273194d8ca77789992922078259_640x452.jpg
Ovu nagradu Međunarodna teniska federacija (ITF) dodeljuje teniserkama koje su igrajući za reprezentaciju pokazale posvećenost svom timu i hrabrost na terenu.
Pored Jovanovski nagrađene su i Beloruskinja Viktorija Azarenka, Bjanka Boto iz Perua i Ajumi Morita iz Japana.
Jovanovski je dobila nagradu jer je u februaru predvodila selekciju Srbije do pobede na Kanadom od 3:2, u odsustvu Jelene Janković i Ane Ivanović. Pobedila je u sva tri meča, bez izgubljenog seta.

Ona je bila uspešna protiv Rebeke Marino i Aleksandre Voznijak, a u dublu je sa Aleksandrom Krunić pobedila Šeron Fičman i Mari Iv Pelitije.

Priznanje u četri kategorije dodeljuju ITF i francuska banka BNP Pariba, a pobednice su izabrane glasanjem na sajtu Fed kupa. Nagrada je ustanovljenja 2009. godine, a prošle godine priznanje je dodeljeno Jeleni Janković.

"Bilo je mnogo kandidatkinja za nagradu i čestitam Bojani, Viktoriji, Bjanki i Ajumi što su dobile najviše glasova. Ovim priznanjem nastavljamo da nagrađujemo doprinose teniserki svojim reprezentacijama", rekao je predsednik ITF Frančesko Riči Biti.

Nagradjene teniserke će novčanu nagradu uplatiti u humanitarnu organizaciju po izboru.
 
Natrag
Top