BOJAN SUĐIĆ: Siguran sam da ćemo, kad sve prođe, biti još više zainteresovani za kulturu

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
BOJAN SUĐIĆ: Siguran sam da ćemo, kad sve prođe, biti još više zainteresovani za kulturu

8365_02-nikada-foto-arhiva_f.jpg


BOJANU Suđiću nije "suđeno" da u ovo doba korone na nekom koncertu uzme u ruke dirigentsku palicu.

Posao mu je oteo kovid 19, koji "sve u šesnaest" diriguje našim životima.
Umetničkog direktora muzičke produkcije RTS i dirigenta Simfonijskog orkestra RTS zatičemo na odmoru van Beograda.

* Ovo vreme je opasno za sve, a posebno za neke muzičare.
- Svi su podjednako ugroženi, a neka istraživanja pokazuju - najviše horski pevači i pojedini duvači. Bez obzira na to, moramo da nađemo način da se polako vratimo na scenu.

* Korona je zaustavila mnoge planove.
- Imali smo, i još imamo, velike planove. Za avgust smo planirali četiri značajna nastupa. U okviru proslave Dana televizije 22. avgusta treba da izvedemo Devetu Betovenovu simfoniju na Tašmajdanu. Posle toga, 25. avgusta, sledi odlazak na "Banjaluka fest". Zatim 27. treba da dođe "Noć muzike", a 30. avgusta Vrnjačka Banja. Pratimo situaciju i gledamo da li je nešto od toga još izvodljivo.

* Zbog pandemije sva je kultura platila visoku cenu.
- Posebno su ugroženi veliki ansambli, i u ovom trenutku prosto nije izvesno na koji će se način izaći iz svega ovoga. Mislim da će nedostatak kulturnih sadržaja, koji je evidentan već nekoliko meseci, dovesti do još većeg interesovanja za kulturu kada ovo sve jednom prođe.

* Šta osim klasike još volite da slušate?
- Volim da slušam svaku dobru muziku. A to je veoma širok pojam, i teško mogu da imenujem sve žanrove koje slušam. Međutim, ovo vreme sam iskoristio da slušam i tišinu. Profesionalni muzičari su često prepunjeni muzikom, i čini mi se da je neophodno da se malo pročiste sopstveni muzički rezervoari. U takvim okolnostima neki novi sadržaji bolje se prime, i mnogo je bolja inspiracija.

* Šta biste preporučili našim čitaocima u ovoj situaciji?
- Važno je ne klonuti duhom. I u najtežim situacijama mogu se pronaći neke pozitivne stvari. Siguran sam da u svemu ovome što nas je snašlo, ne treba tražiti izgovor, već treba raditi na sebi.

* A šta im preporučujete od muzike?
- I ovu iz naše muzičke produkcije, naravno, a i svaku drugu kvalitetnu muziku. Treba da slušaju ono što im dušu hrani i čini ih boljim ljudima. Evo, da za promenu izađemo iz domena čiste klasike - preporučujem pesmu "Bijelog dugmeta" poznatu po stihovima "Hej, noći, stani, zora nek svane..." Ima u tome dosta simbolike.

* Šta vam je obeležilo prethodnu nedelju mimo muzike?
- Ništa posebno. Trenutno sam na odmoru sa porodicom van Beograda.

(Novosti)
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.467
hvala ti na ovom tekstu,u Vanjino i Sanjino ime ,obožavaju ga,lično su ga upoznale,kad je bio u njihovoj školi,i oduševile se,a ja šta da kažem..........ima jedan dobar YT klip,sve je rečeno (me mislim na pesmu) nego kako peva sa njima





čita Vanja ovaj tekst,osećam joj malo tuge u glasu dok peva,reko joj

biče još ovkvih koncerata na KOLARCU...........​
 
Natrag
Top