Član
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poruka
4.679
Socijalno i politički angažirani tekstovi. Digao je pare i mogao "odustati", ali nije. Do kraja je gledao svijet očima svoje sirotinje sa Jamajke. I poručivao svijetu da ide u krivom smjeru.

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
25.09.2010
Poruka
26
How good and how pleasant it would be before God and man
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
25.09.2010
Poruka
26
Jedna po meni sjajna obrada
RIP Bob & Guru


Dodato posle 36 minuta:
--------------------------------------------------------------------------


Dodato posle 8 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Sa kompilacije Chant Down Babylon, hip-hop obrade
 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Bob Marli je umro kao pravoslavac

Intervju: Kolin Grant, pisac sa Jamajke


Bob Marli je umro kao pravoslavac


Blic

Kolin Grant je pravi britanski džentlmen, skroman i jednostavan. Njegov književni opus vezan je za zemlju njegovog porekla, Jamajku. Junaci njegovih knjiga su Jamajkanci, borci za pravdu i mir, poput osnivača planetarnog pokreta za prava crne rase Markusa Garvija ili ikona rege muzike Boba Marlija, Pitera Toša i Banija Vejlera.

200787_kugrant1_f.jpg


Kolin Grant: Srbi su poput Jamajkanaca


Nesvakidašnji letopis Vejlersa „Ja i ja: prirodna mistika” (I and I: Natural Mystics, izdavač Jonathan Cape, London, 2011) ipak je glavni povod za razgovor sa Kolinom Grantom, budući da je reč o delu koje zapanjujuće živo slika živote i ličnosti tvoraca rege muzike.

Prodavci u londonskoj knjižari „Vesterston“, najvećoj u Evropi, gde smo se i sreli sa Kolinom, kažu nam da je celi tiraž ove knjige brzo rasprodat.

- Srbi su poput Jamajkanaca - borben narod koji više od svega voli svoju slobodu. I jedni i drugi ni iz čega umeju da stvore nešto - kaže Kolin Grant za „Blic“.

On takođe dodaje i da su Bob Marli, Piter Toš i Bani Vejler sekli auto-gume i od njih pravili cipele.

[TABLE="class: antre_r back_c_1, align: right"]
[TR]
[TD]Zvezda trećeg sveta
Marlijeva majka je bila crnkinja, a otac belac. Kada su ga pitali kome pripada, on je rekao ni jednoj ni drugoj strani. On je čovek koji je pomirio sve rase pre Baraka Obame i fundamentalno pokazivao da nije bitna boja kože, već postupci. Marli je bio i ostaće zauvek sjajna zvezda i ikona trećeg sveta. Nepresušan izvor mudrosti, ljubavi, snage i inspiracije.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

- Izrađivali su lopte za kriket od mango koštica... Živeli su slobodu. Za njih je sloboda značila živeti blizu zemlje, nositi i sačuvati Boga u sebi. A Vejlersi su bili veoma pobožni - kaže Grant.

Važan sagovornik za ovu knjigu, po njegovim rečima, bio je Kris Blekvel, vlasnik „Island Recordsa“, najzaslužniji za proboj rege muzike širom sveta.

- Blekvel je na početku karijere brinuo o Džimiju Klifu, koji ga je ostavio čim je postao zvezda. Ipak, nakon tri meseca na njegova vrata su zakucali Vejlersi. Blekvel je zaslužio posebno mesto u njihovom životu, jer je bio bogataško dete, a sišao je u radničku klasu. Tokom šezdesetih, kada je razlika među crncima i belcima bila oštra, Blekvel i Marli su napravili dogovor da se ne fotografišu skupa jer je Kris hteo od Marlija da napravi zvezdu-revolucionara, pevajućeg Če Gevaru. Zbog toga nije bilo dobro da ga iko vidi s belim patronom. Marli je to prihvatio - kaže Grant.

Zašto je Marli uzrastao, dok su Vejler i Toš potonuli?
- Vejlersi su na početku bili kao braća, jednaki prvih deset godina. Iako je pušio dosta marihuane, Marli nije pušio kao Toš ili Bani Vejler. Ako pušiš marihanu, možeš da budeš kreativan, ali gubiš odlučnost i želju za delanjem. Kada bi Toš došao do para, on bi napravio najveću moguću lulu. A Marli bi ulagao u instrumente i plaćao bi studio. Takođe on je bio manje konfliktan, a više harizmatičan od njih.

200784_bob-marley_hs.jpg


Genijalan muzičar i veliki mirotvorac: Bob Marli (1945–1981)


Da li je uspeh njihovih pesama vezan za to što su mahom bile autobiografske?
- Kada Marli kaže: „Krevet mi je bio zemlja, a jastuk tvrdi kamen”, on peva svoj život. Kao dete bio je lutalica i beskućnik. I to je ono što dopire do ljudi. On je imao veliku fizičku snagu, mogao je da emituje velike i snažne emocije i da dovede ljude do transa. On je pevao svačije misli i osećanja. Na primer pesma „I shot the sherif” je o svađi Marlija, Toša i Vejlera. Strasti su se tada uzburkale i Marli je morao da upuca starog šerifa, metaforički, naravno. Intervjuisao sam i Ester Anderson, jednu od devojaka Boba Marlija.

On je imao zvanično jedanaest žena, ali ih je bilo mnogo više. Marli je voleo i želeo decu. Sa Ester je silno želeo da ima dete, a ona je tada imala karijeru glumice i modela, u to vreme je bila nominovana za Oskara. On ju je toliko gnjavio, da je ona na kraju pristala, barem je to Marli mislio. Mesec dana kasnije otkrio je da ona uzima kontracepciju. Sav svoj jed i razočaranje pretočio je u stihove: „Every time I plant a seed you kill it before it can grow” (Svaki put kad posadim seme, ti ga ubiješ pre nego što izraste).

A da li je tačno da je Bob Marli pred smrt prešao u pravoslavlje?
- Na Jamajci postoji više rastafari zajednica koje se zovu kuće. Marli je na početku pripadao kući koja se zvala Najbibi. Vremenom se umorio od toga i pridružio Etiopskoj pravoslavnoj crkvi.

Poslednji živi Vejler, Bani, kaže da je boravak na sceni sa Marlijem bio kao okupljanje dece Izrailja oko oltara...

- Godine 1978. besneo je građanski rat na Jamajci. Marli je bio ranjen u unakrsnoj vatri. Ranjen odlazi u Englesku i piše pesmu „Exodus“. Ubrzo su ga pozvali na Jamajku da bude mirotvorac. Kada je izašao na scenu, bio je neustrašiv, bio je nadahnut. Pozvao je vođe zaraćenih strana da izađu na scenu i zatražio da obojica stave ruke na njegovu glavu i da se pomire. Iako je među dvojicom vođa vladala mržnja, oni su poslušali. Zato svaki put kada Jamajkanci pogledaju tu sliku, oni kažu da to nije Marli nego Hristos na Golgoti sa dva razbojnika.
 
Natrag
Top