Član
Učlanjen(a)
02.07.2009
Poruka
2.908
Bob Dylan (Bob Dilan), rođen kao Robert Allen Zimmerman [Robert Alen Zimerman]; Duluth, Minnesota 24. maj 1941., je američki pjevač, kompozitor i pjesnik.. Bob Dylan je kultna ličnost generacije 1960-ih godina i jedan od najvećih kantautora 20. vijeka. Mnoge Dylanove pjesme obradilo je bezbroj izvođača. Često je kroz pjesmu izražavao bunt protiv politike i društvenih dogmi njegova vremena. Najpoznatije su njegove pjesme The Times They're Achangin', Blowing in The Wind, Like a Rolling Stone ... Svira gitaru, usnu harmoniku i klavir.


bobdylanfrowncustom.jpg




Porijeklo i muzički počeci:

Robert Allen Zimmerman je rođen u bolnici St.Mary u Duluthu,Minnesota 24 maja 1941.Njegov djed i baka po ocu Zigman i Anna Zimmerman (Ana Zimerman) su emigrirali iz Odese koja se tad nalazila u Ruskom carstvu (današnja Ukrajina) u Sjedinjene Američke Države nakon antisemitskog progona 1905.Djed i baka po majci Benjamin i Lybba Edelstein (Liba Edelstajn) su bili litvanski židovi koji su stigli u Sjedinjene Američke Države 1902.godine.U njegovoj autobiografiji Chronicles:Volume One,Dylan je napisao da je njegovoj baki po ocu djevojačko prezime bilo Kyrgyz (Kirgiz) i da njena porodica potječe iz Istanbula.


Dilanovi roditelji Abram Zimmerman (Abram Zimerman) i Beatrice Stone (Beatris Stoun) su bili dio male ali bliske židovske zajednice.Robert Zimmerman je živio u Duluthu do svoje šeste godine,sve dok njegov otac nije bio pogođen dječijom paralizom pa su se vratili u Hibbing rodni grad Dilanove majke gdje je proveo ostatak svog djetinjstva.Dylan je proveo veći dio svoje mladosti slušajući radio,prvo blues i country stanice koje su se emitirale iz Shreveporta,Louisiana a kasnije je počeo slušati rani rock and roll.Osnovao je nekoliko bendova u srednjoj školi:The Shadow Blasters koji su bili kratkog vijeka ali njegov sljedeći bend The Golden Chords je trajao duže i svirali su naslove popularnih pjesama.1959. je ugledao Buddy Hollya(Badi Holi) na turneji Winter Dance Party i kasnije se prisjetio kako je napravio kontakt oči u oči s njim.U svom školskom godišnjaku 1959. Robert Zimmerman je napisao kako je njegova ambicija da se pridruži Little Richard bendu.
1959. seli se u Mineapolis i upisuje se na Minesota univerzitet.Njegov početni interes za rock and roll mu je pružio način da pokaže interes i za američki folk.Uskoro počinje nastupati u kafiću 10 O'clock Scholar udaljenom nekoliko blokova od kampusa i počinje se aktivno uključivati u lokalni krug folk muzike Dinkytown.


Za vrijeme svojih Dinkytown dana,Zimmerman se počinje predstavljati kao Bob Dylan.U intervjuu koji je dao 2004. Dylan objašnjava:"Možeš se zvati onako kako poželiš ovo je zemlja slobodnih."U svojoj autobigrafiji Chronicles: Volume One,Dylan je priznao da je bio upoznat s poezijom Dylan Thomasa (Dilan Tomas).

bobdylan2custom.jpg




Selidba u New York i potpisivanje ugovora:

Dylan je napustio koledž na kraju svoje prve godine.U januaru 1961. preselio se u New York,nadajući da će moći nastupati i upoznati svog muzičkog idola Bill Guthrie (Bil Gatri) koji je teško obolio od hantigsove bolesti i ležao je u psihijatrijskoj bolnici Greystone Park.Guthrie je bio otkriće za Dilana i imao najveći uticaj na njegove prve nastupe.Opisujući Gatrijev uticaj na njega Dylan je kasnije napisao:"Pjesme su imale beskonačan zamah čovječanstva u njima i on je bio istinski glas američkog duha,rekao sam sebi da ću biti Gatrijev najveći učenik.":
Od februara 1961. Dylan je nastupao u različitim klubovima po Grenwich Villagu .U septembru je dobio javno priznanje kada je Robert Shelton (Robert Šelton) napisao pozitivnu kritiku u New York Timesu zbog nastupa u Gerde's Folku.Istog mjeseca Dylan je svirao usnu harmoniku za folk pjevačicu Carolyn Hester (Karolin Hester),i to je privuklo pažnju muzičkog producenta John Hammonda (Džon Hamond) na njegov talenat.U oktobru Dylan potpisuje ugovor za Columbia Records.Prvi album za Columbia Record se zvao Bob Dylan,a na njemu je bilo porodičnog folka,bluza i gospel materijala u kombinaciji s dvije izvorne skladbe.Album je ostavio slab utisak,prodavajući samo 5000 kopija u prvoj godini.


Dylan je napravio dva važna koraka u svojoj karijeri augusta 1962.Zakonski je promijenio ime u Robert Dylan i potpisao menadžerski ugovor s Albert Grossmanom (Albert Grosman).Grossman ostaje Dylanov menadžer do 1970.Tenzije između Grosmmana i John Hammonda dovode do toga da Hammond biva zamjenjen kao Dilanov producent na njegovom drugom albumu sa mladim afro-američkim jazz producentom Tom Wilsonom (Tom Vilson). Od decembra 1962. do januara 1963. Dylan pravi svoj prvi posjet Velikoj Britaniji.Bio je pozvan od strane TV direktora Philip Saville (Filip Savil) da se pojavi u drami The Madhouse on Castle Street,koju je Saville počeo režirat za BBC.Na kraju predstave Dylan izvodi pjesmu Blowin' in the Wind na prvoj većoj izvedbi pjesme.Dok je boravio u Londonu Dylan je nasupao u nekoliko Londonskih folk klubova kao što su:Les Cousin,The Pinder of Wakefield i Bunjies.Takođe je naučio pjesme od nekoliko izvođača iz Velike Britanije uključujući Martin Carthya (Martin Karti).


Do Dylanovog drugog albuma The Freewheelin' Bob Dylan koji je pušten u maju 1963.,Dylan je proslavio svoje ime i kao pjevač i kao kompozitor. Njegova najpoznatija pjesma u to vrijeme je bila Blowin' in the Wind čija je melodija bila djelimično izvedena iz tradicionalne robske pjesme No More Auction Block.Pjesma je bila naširoko snimljena i postala je međunarodni hit a izvodili su je Peter,Paul and Mary i zahvaljujući njoj mnogi su drugi izvođači željeli snimiti hit s Dilanovim pjesmama.A Hard Rain's a Gonna-Fall je bila zasnovana na melodiji folk balade Lord Randall.S prikrivenim odnosom prema nuklearnoj apokalipsi pjesma je dobila još više na popularnosti s Kubanskom krizom koja je počela samo nekoliko sedmica nakon što je Dylan počeo predstavljanje pjesme.

bobdylanharmonicacustom.jpg

Grubi stil Dilanovog pjevanja je bio uznimirujući za neke rane slušaoce ali privlačan za druge.Objašnjujući utjecaj koji je Dylan imao na nju i njenog muža Joyce Carol Oates (Džojs Karol Outs) je napisala:"Kad smo prvi put čuli tu buku,veoma mladi,njegov glas se činio kao neutreniran ,kao da bih i šmirgl papir mogao pjevati,ali efekat je bio dramatičan i uzbudljiv."Joan Baez (Žoan Baez) postaje Dilanov advokat i ljubavnica.Baez je utjecala na to da se Dylan pojavi na domaćoj i međunarodnoj sceni snimajući nekoliko njegovih ranih pjesama i pozivajući ga na pozornicu za vrijeme njenih koncerata.


Ostali koji su snimili hit zahvaljujući Dilanovim pjesmama u ranim i sredinom 60-ih su bili:The Byrds,Sonny i Cher,The Hollies,Peter,Paul i Mary,Manfred Mann i The Turtles.Većina je radila ritam i pjesme u pop stilu,dok su Dylan i Baez nastupali u folk stilu.CBC ga počinje promovisati oznakom "niko ne pjeva Dylana kao Dylan".


Mixed Up Confusion koja se snima za vrijeme Freewheelin razdoblja s pratećim bendom,objavljena je kao singl ali se ubrzo povlači.Za razliku od uglavnom solo akustičnih nastupa na albumu,singl se pokazuje kao rock eksperiment.Cameron Crove ga opisuje kao:"fascinantan pogled folk umjetnika s svojim umom lutajući k Elvis Presleyu (Elvis Prisli) i Sun Recordsu."


Protesti i Another Side

U maju 1963. njegov politički profil je uskrsnuo kada je napustio The Ed Sullivan Show.Tijekom proba bio je obavješten od strane CBS televizije da pjesma koju planira izvesti Talkin' John Birch Paranoid Blues je bila potencijalna kleveta za John Birch Society (grupa koja zastupa političare).Dylan je odbio da se pojavi u programu jer nije želio da bude cenzuriran.


Do tog vremena Dylan i Baez su bili istaknuti u pokretu građanskih prava,nastupajući zajedno na maršu u Washingtonu 28 augusta 1963.Do njegovog trećeg albuma The Times They Are a-Changin,Dilanov stav je bio više ciničan i politiziran.


Do kraja 1963. Dylan se osjećao izmanipuliran i ograničen po pogledu protestnih pokreta.Te tenzije su javno prikazane kada je primajući nagradu "Tom Paine" od nacionalnog komiteta građanskih sloboda,odmah poslije atentata na John F. Kennedya (Džon F. Kenedi),alkoholizirani Dylan upitao kakva je uloga komiteta,ocjenjujući članove kao stare i proćelave,tvrdeći da vidi sebe (i sve ostale ljude)u Kenedijevom navodnom atentatoru Lee Harvey Oswaldu (Li Harvi Osvald).

1585733615857339slargec.jpg


Another Side of Bob Dyalan koja je snimljena jedne junske večeri 1964.,imala je vedriji tonalitet od svojih prethodnika.Spanish Harlem incident i To Ramona su bile romantične i strastvene ljubavne pjesme,dok su Black crow blues i I don't belive you podložne rock and rollu koji je uskoro počeo dominirati Dilanovom muzikom.Njegov najnoviji smjer je obilježen s dvije duže pjesme:Chimes of freedom koja ima socijalne elemente protiv metaforički gušćeg krajolika i My back pages koja napada jednostavnost i luk ozbiljnosti svojih ranijih tematskih pjesama.


U drugoj polovini 1964. i 1965. se čini da se Dilanov muzički stil mjenja ubrzano,kada od vodećeg kompozitora savremene folk muzike prelazi u folk-rock-pop muzičke zvijezde.Njegove traperice i radničke košulje su zamjenjene odjećom iz Karnabi ulice i počinje nositi sunčane naočale i noću i danju.Takođe se počeo svađati na sve načine s svojim anketarima.Kada su ga pitali o filmu koji je namjeravao napraviti gostujući na TV šou Les Crane,Les Crane (Les Krejn) ga je pitao o kojem je žanru filma riječ na šta mu je Dylan odgovorio da je riječ o kaubojskom horor filmu.Potom ga je Les upitao da li ćeš ti glumiti kauboja,na šta mu je Dylan odgovorio:"ne ja ću glumiti svoju majku."


Počinje težiti prema električnom zvuku:

Dilanov album Bringing it all back home izdan 1965. je bio još jedan stilski skok,obrađujući svoje snimke prvi put električnim instrumentima.
Njegov singl Mr.Tambourine man je brzo postao jedna od Dilanovih najpoznatijih pjesama,kada su The Byrds snimili verziju s električnom gitarom i dospjeva na mjesto broj 1 američkih i britanskih lista.It is all over now baby blue i It's alright ma (I'm only bleeding) su priznate kao dvije najvažnije Dilanove kompozicije.


U ljeto 1965.,kao zvijezda na folk festivalu u Newportu izvodi svoj prvi električni set još od srednjoškolskih dana.Dylan se pojavio u Newportu 1963. i 1964.,ali 1965. kada su ga neki fanovi bodrili a neki mu zviždali,napušta binu nakon samo 3 pjesme.Kao jedna verzija legende,publika koja mu je zviždala su bili pobješnjeli folk fanovi koje je Dylan odbio pojavljujući se neočekivano s električnom gitarom.Druga verzija tvrdi da su fanovi bili uzrujani s lošom kvalitetom zvuka i neočekivano kratkim setom.

bobdylanatelfontanar743.jpg


Dilanov nastup u Newportu 1965. je izazvao bjesan odgovor od strane osnivača folk muzike.Ewan MacColl (Evan Makol) je u muzičkom magazinu Sing Out! napisao:"Naše tradicionalne pjesme i balade su kreacije izuzetno talentiranih umjetnika koji su radili unutar tradicije koja je formirana vremenom...Ali šta je Bob Dilanom?...mladić osrednjeg talenta.Jedino je nekritična publika mogla pasti na takvo baljezganje."29 jula,samo 4 dana nakon kontroveznog nastupa u Newportu,Dylan se vraća u studio u New York i snima singl Positively 4th Street.Tekst je bio obilježen slikama osvete i paranoje i bio je naširoko tumačen kao Dilanovo razilaženje s svojim bivšim prijateljima iz folk zajednice,prijatelje koje je upoznao po klubovima u 4th Street.


Diskografija:


Studijski albumi:

1962 Bob Dylan
1963 The Freewheelin' Bob Dylan
1964 The Times They Are a-Changin'
1964 Another Side of Bob Dylan
1965 Bringing It All Back Home
1965 Highway 61 Revisited
1966 Blonde on Blonde
1967 John Wesley Harding
1969 Nashville Skyline
1970 Self Portrait
1970 New Morning
1973 Pat Garrett & Billy the Kid
1973 Dylan
1974 Planet Waves
1975 Blood on the Tracks
1975 The Basement Tapes
1976 Desire
1978 Street Legal
1979 Slow Train Coming
1980 Saved
1981 Shot of Love
1983 Infidels
1985 Empire Burlesque
1986 Knocked Out Loaded
1988 Down in the Groove
1989 Oh Mercy
1990 Under the Red Sky
1992 Good as I Been to You
1993 World Gone Wrong
1997 Time Out of Mind
2001 "Love and Theft"
2006 Modern Times
2009 Together Through Life
2009 Christmas in the Heart



Kompilacije:

1967 Bob Dylan's Greatest Hits
1971 Bob Dylan's Greatest Hits Vol. II /
More Bob Dylan Greatest Hits
1978 Masterpieces
1985 Biograph
1994 Bob Dylan's Greatest Hits Volume 3
1997 The Best of Bob Dylan, Vol. 1 (UK)
2000 The Best of Bob Dylan, Vol. 2 (UK)
2000 The Essential Bob Dylan
2005 The Best of Bob Dylan (US)
2007 Bob Dylan: The Collection
2007 Dylan (single disc version)
2007 Dylan (deluxe version)
2010 The Original Mono Recordings (8 CD Set)
2010 The Best of The Original Mono Recordings (1 CD Set)



Živi albumi:

1974 Before the Flood
1976 Hard Rain
1979 Bob Dylan at Budokan
1984 Real Live
1989 Dylan & The Dead
1993 The 30th Anniversary Concert Celebration
1995 MTV Unplugged
2001 Live 1961–2000: Thirty-Nine Years of Great Concert Performances (Japan)
2005 Live at the Gaslight 1962
2005 Live at Carnegie Hall 1963
2010 In Concert - Brandeis University 1963



Izvor: Wikipedia
 
Natrag
Top