Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Poslušajte novu pesmu Boba Dilana

Poslušajte novu pesmu Boba Dilana

Izvor: B92

Bob Dilan 11. septembra objavljuje novi studijski album koji najavljuje upravo objavljeni singl „Duquesne Whistle“.

1.jpg


Objavljena pesma, za koju je snimljen i spot, prva je po redu na novom Dilanovom albumu. Nazvan „Tempest“, novi album doneće deset pesama i njima Dilan obeležava pola veka karijere. Producent celokupnog albuma je sam Dilan, koji se ovoga puta potpisao imenom Džek Frost.

U ekskluzivnom preslušavanju albuma britanski „Gardijan“ beleži da „Duquesne Whistle“ deluje kao nasilnička verzija pesme „Nashville Skyline Rag“ objavljene na albumu 1969. godine
Spot za „Duquesne Whistle“ režirao je Neš Edžerton.





 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Bob Dilan objavljuje novi album 3. februara 2015.

Bob Dilan će 3. februara sledeće godine objaviti album „Shadows in the Night“, na kom će se naći pesme koje je pevao Frenk Sinatra. To će biti 36. Dilanov studijski album i prvi nakon ploče „Tempest“ iz 2012.

1_zpsc5070552.jpg


U izjavi povodom objavljivanja novog albuma Dilan kaže:

„Bila je privilegija snimati „Shadows in the Night“. Već duže vreme planiram ovo da uradim, ali trebalo mi je vremena da skupim hrabrost pa da sa petočlanim bendom snimim pesme koje u originalu izvode orkestri od 30 i više muzičara. To je glavna stvar u celoj priči. Sve pesme su nam jako dobro poznate. Sve smo ih snimili uživo, iz prvog ili drugog pokušaja, i to bez nasnimavanja, slušalica i posebnih kanala. Album je gotovo u celosti miksovan dok je sniman, nije bilo postprodukcije. Ne mislim da sam ja obradio ove pesme – one su ionako bile obrađivane mnogo puta. U stvari, „sahranjene“ je verovatno prava reč. Ono što smo moj bend i ja uradili je upravo suprotno – mi smo ih iskopali iz groba i izneli na svetlo novog dana“ rekao je Dilan.

Objavljen je i spisak pesama:

01 I'm a Fool to Want You
02 The Night We Called It a Day
03 Stay With Me
04 Autumn Leaves
05 Why Try to Change Me Now
06 Some Enchanted Evening
07 Full Moon and Empty Arms
08 Where Are You?
09 What'll I Do
10 That Lucky Old Sun

Već sada je moguće preslušati jednu pesmu sa albuma, baladu “Full Moon and Empty Arms” koju je Sinatra snimio 1945. godine.


Izvor: B92
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Dilan: Da nisam muzičar, bio bih učitelj

Američki kantautor Bob Dilan izjavio je za jedan magazin da bi bio učitelj da kojim slučajem nije postao muzičar.

1_zpssfyd29am.jpg

Bob Dilan

Dilan (73) je za dvobroj magazina AARP za februar i mart, rekao u intervjuu: “Ako bih morao sve ispočetka, bio bih učitelj”, i dodao da bi “verovatno” predavao istoriju Rima ili teologiju.

Dilan će 3. februara objaviti novi album “Shadows In The Night”, sa obradama pesama iz perioda od 1920-ih do 1960-ih godina. Među njima biće standardi “Autumn Leaves”, “That Lucky Old Sun” i “Stay With Me”.

Ove pesme je snimio i Frenk Sinatra.

Dilan je izjavio da bi Sinatra “bio zadivljen time što sam obradio ove pesme sa petočlanim bendom”.

Pedeset hiljada čitalaca magazina AARP dobiće besplatno po primerak novog Dilanovog albuma.

Za pozne albume poput “Time Out Of Mind” (1997), Dilan je dobio neke od najboljih kritika u karijeri.


Izvor: Beta
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Život i delo Boba Dilana ROKENROL MU NIJE BIO DOVOLJAN

Robert Cimerman, omiljeni sin Hibinga u Minesoti koji će postati revolucionarni glas nekoliko generacija kao tekstopisac, pesnik, disk džokej, autor i buntovnik Bob Dilan, dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

2lut8xj.jpg


Rođen je kao Robert Alen Cimerman 24. maja 1941. u Dalutu u Minesoti. Njegovi baka i deka po ocu, Cigman i Ana Cimerman emigrirali su iz Odese u SAD nakon antisemitskog pogroma 1905.

Baka i deka po ocu, Ben i Florens Stoun, bili su litvanski Jevreji koji su se doselili u SAD 1902. U svojoj autobiografiji "Hronike 1", Dilan je napisao da je devojačko ime bake po ocu bilo Kirgiz i da je njena porodica poreklom iz Kagizmana u provinciji Kars u severo-istočnoj Turskoj.

izlqwo.jpg


Dilanovi roditelji Abram Cimerman i Beatris Biti Stoun bili su deo male, čvrsto povezane jevrejske zajednice u Minesoti. Kada je Robertu bilo šest godina preselili su se iz Daluta u Beatrisin rodni grad Hibing, takođe u Minesoti.

Robert je od malih nogu slušao radio, prvo bluz a potom kantri stanice, a kasnije, kada je postao tinejdžer, prešao je na rokenrol.

Još u srednjoj školi je osnovao nekoliko bendova, u kojima je svirao obrade Elvisa Preslija i Litl Ričarda. Jedan koncert održan u srednjoj školi u Hibingu bio je toliko glasan da je direktor isekao kabl na mikrofonu.

U školskom izveštaju za 1959. uz njegovu sliku pisalo je: "Robert Cimerman: Pridružiće se Litl Ričardu".

2gvnbjd.jpg


Septembra 1959. preselio se u Mineapolis i upisao tamošnji Univerzitet. Sklonost ka rokenrolu zamenilo je interesovanje za američki folk.

"Rokenrol mi nije bio dovoljan. Bilo je tu zaraznih fraza i pulsirajućih ritmova, ali pesme su bile neozbiljne i nisu opisivale život na realan način. Znao sam da je folk ozbiljnija stvar. Pesme su ispunjene očajom, tugom, trijumfima, verom u natprirodno, opšte uzev, tamo je bilo dubljih osećanja", izjavio je 1985.

Njegovih idoli bili su muzičari Vudi Gatri,Robert Džonson i Henk Vilijams a bio je inspirisan i prvim autorima bit generacije kao i pesnicima modernizma.

Preselio se u Njujork 1961. i počeo da nastupa u klubovima i kafićima u Grinič Vilidžu. Tamo je upoznao muzičkog producenta Džona Hamonda i potpisao ugovor za prvi album, "Bob Dylan" 1962.


Narednih godina snimio je brojne ploče koje će imati ogroman uticaj na popularnu muziku: Bringing It All Back Home and Highway 61 Revisited (1965), Blonde On Blonde (1966), Blood On The Tracks (1975).

Ništa manje produktivan nije bio ni u decenijama koje su usledile, kada je izdao remek-dela poput Oh Mercy (1989), Time Out Of Mind (1997) ili Modern Times (2006).

Njegove turneje sredinom šezdesetih privlačile su mnogo pažnje. Jedno vreme ga je pratio reditelj D.A. Penebejker od čijih je video zapisa na sceni i oko nje nastao film Dont Look Back (1967).


U karijeri dugoj preko pola veka istraživao je tradicije američkog pesništva od folka, bluza, kantrija i gospela preko rokenrola i rokabilija do engleske, škotske i irske folk muzike, usvojivši čak i neke elemente džeza. U svojim pesmama Dilan se bavio temama poput društvenih stanja čovečanstva, religije, politike i ljubavi.

Od kraja osamdesetih Dilan neprestano održava koncerte u okviru "Beskrajne turneje" (Never-Ending Tour). Na nastupima svira gitaru, harmoniku i klavir/klavijature.


Dilan je i slikar, glumac i scenarista. Od 1994. obajvio je šest knjiga crteža i slika i više knjiga sa tekstovima iz svojih pesama.

Godine 2004. napisao je autobiografiju "Hronike 1" koja opisuje uspomene iz prvih godina po dolasku u Njujork i nudi nam uvid u njegov život u epicentru popularne kulture.

Kao muzičar prodao je preko 100 miliona ploča. Dobitnik je brojnih nagrada, među njima je 11 Gremija, Zlatni globus i Oskar.

Član je dvorana slavnih rokenrola, tekstopisaca i muzičara Minesote.

Žiri za Pulicervou nagradu 2008. dodelio mu je posebno priznanje za "dubok uticaj na popularnu muziku i američku kulturu obeležen lirskim kompozicijama izvanredne poetske snage".

dfg2sw.jpg


Maja 2012. od Baraka Obame je primio predsedničku medalju slobode.

Sam Dilan, međutim, veoma je rezervisan prema nagradama. Kada mu je Francuska 2013. dodelila najviše kulturno priznanje, Legiju časti, kamermanima i foto-reporterima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju ovoj vrlo kratkoj ceremoniji u Parizu.

On je, inače, poznat kao veoma povučena osoba i jedan je od najtajanstvenijih rokera. Kada nije na turneji, veći deo vremena provodi u Malibuu u Kaliforniji, iako poseduje više nekretnina širom sveta. Iz dva braka ima četvoro dece.

(Blic Online)
 
Natrag
Top