Šta je novo?

Blokiranje pristupanje Makedonije EU

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Blokiranje pristupanje Makedonije EU

SKOPLJE - Uoči susreta šefova diplomatija zemalja članica EU u Briselu na kojoj je odlučivano o eventualnom dodeljivanju „makar uslovnog“ datuma početka pristupnih pregovora Makedonije za članstvo iz Sofije je objavljeno da Bugarska i „još nekoliko zemalja“ nisu za takvo rešenje.

Kako je objavila bugarska državna televizija protiv odluke za određivanje pristupnih pregovora za Makedoniju uz zvaničnu Sofiju su i Pariz i Atina, dok Beč London i još 11 drugih državnih administarcija zemalja članica EU smatra da su zadovoljavajući rezultati Vlade u Skoplju i da bi konačno trebalo odrediti start pregovora.


makedonija-i-eu.jpg-500-480x319.jpgVlasti Bugarske su najotvorenije izrekle opredeljenje za blokadu Makedonije u procesu dobijanja datuma pristupnih pregovora zbog, kako je navedeno – antibugarske kampanje . Zato su postavljeni i uslovi za eventualnu podršku. U tom zahtevu je i „nalog“ za formiranje zajedničke radne grupe zadužene za rešavanje bitnih pitanja iz sfere dobrosusedstva o čemu je bila usvojena i posebvna rezolucija u Evropskom parlamentu, ali, kako se ističe u Sofiji – Makedonija taj dokument ne poštuje.

Sudeći prema objavljenim rezultatima bugarskog Nacionalnog centra za ispitivanje javnog mnjenja, "jedva" osam odsto Bugara bezuslovno podržava Makedoniju na proklamovanom putu evroinetegracija. U tim rezultatima navodi se da 44 odsto anketiranih građana smatra da Bugarska treba da podrži Makedoniju za članstvo u EU samo ukoliko Skoplje prekine sa antibugarskom propagandom.Izvor:
Novosti.rs
 
Top