Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.390
Block-Out.jpg


Block Out je alternativni rok bend iz Beograda, čija muzika često vuče na hevi metal i pank.

Block Out krajem 1990. godine formiraju pevač Milutin Jovančić - Mita, basista Trle, gitariste Danilo i Laki i bubnjar Deki, tada pod nazivom Ed Hok (Ad Hoc). Međutim, pošto je u Makedoniji već postojao bend pod tim imenom, promenili su ime u „Blok aut“ po popularnoj kompjuterskoj igrici. Takođe, u slengu engleskog jezika pojam „blok aut“ se odnosi na poslednji trenutak pred gubitak svesti, što se kao tumačenje dopalo članovima benda.
Polovinom 1991. neki članovi odlaze u Holandiju, a novi gitarista postaje Nikola Vranjković. Nikola je pre dolaska u prupu četiri godine živeo u Moskvi gde je svirao sa raznim sastavima. Jedno vreme je nastupao i sa kontroverznim Satanom Panonskim.
Sa početkom rata u Jugoslaviji članovi benda odlaze u London gde nastupaju u raznim klubovima i Univertitetskom centru. Tu su kao najupečatljivija grupa dobili mogućnost za snimanje singla koji zbog njihovog povratka u Beograd nikada nije realizovan. Na koncertima su izvodili svoj materijal na engleskom jeziku. Po povratku, sredinom 1992. godine, nastavljaju rad i sastavu: Mita, Nikola, Trle, a pridružuje im se bubnjar Miljko Radonjić.
1993. objavljuju kasetu na kojoj su se našli živi snimci sa dva koncerta. Sledeće godine objavljuju svoj prvi studijski album pod nazivom „Crno, belo i srebrno“ i promovišu ga na dan izdavanja prvim samostalnim koncertom u SKC-u. U novembru 1996. izlazi sledeći album „Godina sirotinjske zabave“, koji sadrži pesme nastale u prethodnih šest godina a za temu ima, kako tvrde članovi benda, kraj socijalizma.
1998. bend objavljuje svoj treći studijski album „San koji srećan sanjaš sam“. U međuvremenu grupa je autorski sasvim sazrela, tako da nove pesme donose sasvim osoben i upečatljiv zvuk po kom je grupa Blok aut već postala prepoznatljiva. Ovaj album je snimljen u sada već standardnoj postavi: Mita, Nikola, Aleksandar Balać, Dragoljub Marković - Blek i Miljko. „San koji srećan sanjaš sam“ po mišljenju mnogih kritičara biva proglašen najboljim albumom godine, ali i među nekoliko značajnijih albuma tokom poslednje decenije 20. veka. U međuvremenu za prepoznatljivost rada grupe Blok aut utiču i spotovi za pesme, čiji je autor Mita.
U februaru 2001. godine izlazi dvostruki koncertni album pod nazivom „Između dva zla“. Iste godine, Nikola Vranjković izdaje prvu knjigu pesama pod nazivom „Zaovdeilizaponeti“ koja sadrži sve pesme koje je napisao za Blok aut ali i ostale svoje pesme. „Zaovdeilizaponeti“ donosi smireniji, akustičarski zvuk, ali sa ništa manje depresije i melanholije nego na ranijim izdanjima grupe.
U aprilu 2004. godine Blok aut objavljuje album „Ako imaš s kim i gde“, koji je tvrđeg zvuka od prethodnih izdanja, dovoljno drugačiji da ne bude ponavljanje starih šablona, a opet jasno u osobenom Blok aut maniru.

Diskografija

Albumi
Live KST, Akademija (Take It Or Leave It, 1993)
Crno, belo i srebrno (ITMM, 1994 / reizdanje sa bonus pesmom Metropolis, 2001)
Godina sirotinjske zabave (Metropolis, 1996)
San koji srećan sanjaš sam (Metropolis, 1998)
Između dva zla (Metropolis, 2001) - dvostruki koncertni album
Ako imaš s kim i gde (Multimedia/Universal, 2003)

Solo izdanja
Zaovdeilizaponeti (Nikola Vranjković, autorsko izdanje, 2001) - Zbirka pesama (knjiga) i album (CD)


wikipedia 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
12.04.2010
Poruka
592
Hvala Row :) . Fantasticne tekstove pesama imaju
Drugar ide sad 24. na koncert ... ja ne :(


Mozda najjaca njihova pesma
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.873
[video=youtube_share;Ge2HLLnx9Dw]http://youtu.be/Ge2HLLnx9Dw[/video]

[video=youtube_share;BaEaTJ78K44]http://youtu.be/BaEaTJ78K44[/video]
 
Top