Blaženstva

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Šta su Blaženstva?

Hristos je u svojoj Besedi na Gori izrekao devet blaženstava. Blaženstva su blaga i radosna vest o novom životu. Beseda na Gori je najuzvišeniji proglas u istoriji roda ljudskog. Patrijarh Jakov je video u Starom zavetu Lestvicu kojom silaze i uzlaze Angeli. Zapovesti Blaženstava su te lestvice kojima se čovek uzdiže do Boga i postaje, kao svetitelji, nebeski čovek i zemaljski angeo. Blaženstva su put u božansko savršenstvo. U ovih devet božanskih vrlina, data su čoveku nova pravila života, nova pravila mišljenja, nova pravila osećanja i delanja. Taj novi život u Hristu počinje siromaštvom duha, tj. smirenjem i završava se stradanjem radi Imena Hristova i večnom radošću i blaženstvom u Raju. Svakom stečenom novom vrlinom stiče se i novo blaženstvo i novi dar od Boga. Devet blaženstava glase:

1. Blaženi su siromašni duhom, jer je njihovo Carstvo nebesko.

2. Blaženi su tužni, jer će se oni utešiti.

3. Blaženi su krotki, jer će oni naslediti zemlju.

4. Blaženi su milostivi, jer će oni biti pomilovani.

5. Blaženi su časni, jer će oni biti pomilovani.

6. Blaženi su ćisti srcem, jer će oni Boga videti.

7. Blaženi su mirotvorci, jer će se oni sinovi Božiji nazvati.

8. Blaženi su prognani pravde radi, jer je njihovo Carstvo nebesko.

9. Blaženi ste kad vas, Mene radi, ruže i progone i, lažući, nabede svakim zlom. Radujte se i veselite se, jer je nagrada vaša velika na nebesima; jer su tako progonili proroke koji su bili pre vas.

Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Super tema samo opširna dosta.
Izneću neko moje mišljenje, samo bazirano na prihvatanju konstatacija nekih duhovnih ljudi (kao što su Antoni DeMelo, Ekart Tol i drugi) koji su na svoj, autentičan način dali objašnjenja nekih od tih blaženstva. Neka bude prva.

1. Blaženi su siromašni duhom, jer je njihovo Carstvo nebesko.

Kada se kaže biti siromašan duhom, to znači ne posedovati odnose, želje i predpostavke koji su stvoreni u umu. Um je mesto gde se razvija Ego. Ego je ništa drugo do glas u glavi koji ti govori ovo je dobro a ono nije, ja sam u pravu a ti nisi. Tada si u udnosu (sa situacijom, sa ljudima, sa vremenom itd) i tvoj um je ispunjen kojekakvim mislima, tvoj um neprestano radi, postaje autonoman. Um počinje da "galami" i ti se postepeno poistovećuješ sa tim projekcijama. To zanači da nisi u sadašnjosti, u sadašnjem trenutku, već živiš neki događaj (nešto ti se desilo u prošlosti i to nanovo proživljavaš-najčešće kriviš ili hvališ nekog ili nešto) ili živiš iluziju (stvaraš predpostavke o nekom događaju koji tek treba da se desi). Kada si u sadašanjem trenutku tj. kada si svestan sebe i svog bića, tada se javlja prostor između tih misli, prostor bez predrasuda, odnosa... prostor ispunjen Istinom. I tada se ispoljava tvoj pravi pogled, mogućnost da vidiš svet i ljude i stvari i situcije oko sebe baš onakve kakve jesu. Niti lepe niti ružne, ni dobre ni loše. Prosto prihvatiš sve onako kako zaista jeste. Kada postaneš svestan sadašnjeg trenutka, tog prostora osiromašen mislima "zahuktalog uma", tada se javlja Mir, koji za mene predstavlja blađenstvo.

pozz

P.S.
Ovo ti najverovatnije deluje konfuzno, možda i glupo. A ako te bude interesovalo možeš pročitati Antonia DeMela "Put ljubavi".

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Od svega što je napisano u prethodnom postu, meni je jedino jasno ono što je rečeno u postskriptumu.:)

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Blazenstvo je stanje svesti i obicno se odnosi na trajnu kontemplaciju vrhovnog dobra. Ovakvo stanje u potpunosti nadilazi stanje culne svesti. Cesto se predstavlja i kao najvece i najplemenitije stanje svesti ili najvise stanje svesti. Blazenstvo se sastoji u zivotu po mudrosti, vrlini i ljubavi. Gotama Sidarta, poznatiji kao Buda, je od strane svojih sledbenika bio nazivan Blazenim.

Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Od svega što je napisano u prethodnom postu, meni je jedino jasno ono što je rečeno u postskriptumu.:)

Da, uredu, to sam i predpostavio.
Neke stvari se ne mogu opisati rečima. Prosto moraju da se prožive i spoznaju. Reči su samo instrument da se prenesu misao, osećanja...
Čak o nekim događajima i spoznajama je apasurdno govoriti jer je reč kao limit-nemogućnost da se to nešto opiše kako jeste (kao, malo ću da dodam, malo ću da oduzmem, postaviću stvari ovako... meni sve to deluje kao ne mogućnost da se nešto u potpunosti objasni). Zato sam i napisao da je tema opširna.
Ok, jesam konfuzan (sada je ta reč na mestu) hehehehe
pozz

=/: )><

Natrag